• ...ШЕСТИМА ПИЛОТИ - ТУРЧИН, РУМЪНЕЦ И ЧЕТИРИМА ОТ ДОМАКИНИТЕ НЕ МИНАВАТ ПРЕЗ АДМИНИСТРАТИВНАТА ПРОВЕРКА...

     

  • ...ЗАЯВКИТЕ ЗА ЮБИЛЕЯ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ МИНАХА 40,  28 ПИЛОТИ РЕГИСТРИРАНИ ЗА НАЦИОНАЛНОТО ПЪРВЕНСТВО...

  • ...ЗА КВАЛИФИКАЦИИТЕ НА ПЛАНИНСКО ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ: ИЛИ 45 АВТОМОБИЛА, ИЛИ 48 С ЧАКАНИТЕ ТРИМА МАКЕНОДСКИ ПИЛОТИ...

Макинен обясни откъде са грижите на Латвала

Неделя, 10 Март 2019 | от Мартин Холмс, Леон
Макинен обясни откъде са грижите на Латвала

ШЕФЪТ НА Тойота Газоо РШ Томи Макинен обясни причината, поради която Латвала се натъкна на неизправност в акумулатора по време на Гуанахуато Рали Мексико. Макинен заяви, че причината е в по-леките батерии, монтирани на автомобилите, които не са проектирани да се презареждат, когато двигателите работят с пълна мощност. Ето защо батериите често се провалят в края на етапите, което се е случило и с „ай-двайсетката“ на Дани Сордо. Влошаването на проблема се дължи също и на увеличаване на градусите под капака, когато автомобилите не се движат и въздушната струя не преминава през охлаждащия пакет.

Макинен каза също, че проблемът с батерията е добре забелязан и не е постоянна грижа за екипа на Тойота.

Предишните проблеми на отбора за загуба на мощност на голяма надморска височина в горещи условия бяха успешно разгледани и не засегнаха екипните автомобили тази година.

Това е втората поредна година, в която Яри-Мати Латвала има проблем с батерията по време на Гуанахуато Рали Мексико.

2019 MEX Latvala jpg

снимка: motorsport.com
ПАК АКУМУЛАТОРЪТ, ПАК В МЕКСИКО… За Яри-Мати Латвала проблемът с по-леките батерии се прояви една година по-късно край Леон, след като това вече бе ставало в отбора на Тойота.

Междувременно, след хаотичните събития в началния етап на мексиканския кръг, когато първият скоростен етап беше спрян, преди водещите пилоти да се забият в настилката заради счупена изкуствена рампа, организаторите на ралито направиха бърза промяна в суперспециалния етап на центъра на Леон, за да премахнат изкуствения скок.

В специален бюлетин това бе отбелязано и , цитирано като „от съображения за безопасност“.

Изкуствените скокове наскоро се превърнаха в анатема за обединяване на консерваторите в спорта, но не са нищо ново.

Имаше сериозни повреди в автомобилите по време на изкуствения скок на откриващата площадка на пистата за конни надбягвания в Палермо в Буенос Айрес, откъдето трябваше да стартира рали Аржентина от 1988 г.

Макинен обясни откъде са грижите на Латвала

снимка: мартин холмс/англия
ПОЛЕТ НАД ХИРОДРУМА… Мики Биасидон е вдигнал своята Ланча във въздуха, преди да се стоварят на настилката на хиподрума и „да изкривят“ италианската стрела.


» Единствената специална новина за WRC от заседанието на Световния съвет за моторни спортове миналата седмица в Париж бе, че бяха променени договореностите относно процедурите за хомологация, за да се даде възможност на екипите да продължат да развиват своите WRCar 2017 до края на 2021 г., годината, в която трябва да изтече времето на сегашната формула. Що се отнася до категорията R-GT, сега на производителите ще бъде разрешено да хомологират R-GT автомобили, вместо да разчитат на настоящата система за паспортизация на колите. Също така допълнително събитие в Япония (Монтере Рали, Цумагоши) е добавено в списъка на кръговете на регионалната купа ФИА за шампионата на Азия и Пасифика (APRC). Целта е да се балансира броят на кръговете на Купата на APRC.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

рали българия

над сливен

планинско

от историята

Национални

от първа ръка

WRC

под въпрос

in memoriam

след полета

История БГ

Играчки

бенефис

Автобои Неделчев