• ...ОТ ДНЕС ВЪЗСТАНОВЯВАТ ТРЕНИРОВКИТЕ И ТЕСТОВЕТЕ НА ДРАКОН, ВИЖТЕ ПРИ КАКВИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ЩЕ СТАВА ТОВА...

     

  • ...ПРИЯТЕЛИ! НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ ПАЗИТЕ, СЛЕДВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И ОСТАНЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ!!!

     

  • ...ДОБРА НОВИНА ВЪВ ВИРУСНИТЕ ДНИ:  ПРЕЗ ВИДИН И ТЪРНОВО, БЪЛГАРСКАТА ШКОДА ФАБИЯ R5 ЕВО, ПРИСТИГНА В ТВЪРДИЦА..

     

Коронапаузата няма да отложи промените WRC

Събота, 16 Май 2020 | Париж, RallyXpress
Коронапаузата няма да отложи промените WRC

КОМПАКТ ДАЙНАМИКС ЩЕ
Е ЕДИНСТВЕН ДОСТАВЧИК

1010 Compact Dynamics
ЗАЕДНО с обявяване на рамките за бъдещата WRCar, ФИА също така обяви, че Компакт Дайнамикс ще е изключителният доставчик на хибридни комплекти за новите автомобили, които ще бъдат в продължение на три сезона от 2022 до 2024 година на върха на новоназованата категория Рали 1 в новата рали-пирамида на световната федерация. „Смятам, че това ще ни позволят да постигнем намаляване на разходите както на разходите за развитие, така и на годишната поддръжка, наред с опростен процес“, смята Ив Матон.

НЯМА ДА ИМА отлагане във времето на предстоящите големите технически промени и новите регулации заради фактическата коронапауза в световните серии по рали, пранирани да бъдат прилагани след края на идната година.

За това говорят публикации в няколко специлизирани портала, следящи световното първенство на ФИА във WRC.

Причината за това е в планираното време, в което промените технически регулации ще влязат в действие.

Добавянето на хибридния силов елемент към WRCar е предвидено от Международната автомобилна федерация (ФИА) да бъде готово в отборите за 1 януари 2022 г.

Което означава, че реално тимовете имат почти година за подготовка, за което време са надеждите, че COVID-19 ще затихне.

В същото време повечето от дисциплините в големите световни серии се възползваха от глобалната паднемичната ситуация, за да стопират нещата, предвидени за догодина и да ги пренесат за 2022 г.

Това особено се отнася за Ф1, като някои от отборите в шампионата дори натискат за по-дългосрочни отсрочки.

Коронапаузата няма да отложи промените WRC

снимка: офицален сайт на м-спорт
КЛАСИКАТА НА СЕГАШНАТА ГЕНЕРАЦИЯ… Както Фиеста WRC М-Спорт, така и колите на Хюндай МС и Тойота Газоо Рейсинг са добре познати с клосическите си форми и вид. Как ще се променят топ-автомибите в световните серии за 2022 засега може единствено да се гадае.


Подобна е и ситуацията с НАСКАР, където промените за новото поколение по-леки болиди също е поставено на стенд-бай позиция, независимо, че някой от екипите дори направиха тестове за догодина.

Губенето на време около новите разработки изглежда неизбежно, но по отношение на бъдещата WRCar плюсът поне е в това, че поне принудителния престой на екипите позволява работата по купето на бъдещата нова генерация от WRCar.

Ив Матон, дректор за ралитата във ФИА е категоричен: „Със сигурност [отборите] ще загубят малко време около коронавируса и е трудно да се предвиди колко ще бъде това време на времето, което ще загубят. Разбира се, че могат да работят върху дизайна на колата. Това е единственият аспект от работата, която могат да свършат работа в „домашни условия“.

Матон прави тази констатация заради това, че тестването на автомобилите все още е нормалната продължителност, както и че разработката на бъдещата генерация все още е във фазата за проектиране.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ В БЪДЕЩАТА ГЕНЕРАЦИЯ

FIA Flag 001СВЕТОВНИТЕ рали автомобили (WRCar) са предвидени да се появят на терена на световните серии в своя хибриден вариант, откриващ новата ера на бегачките с началото на шампионата през 2022 г. Както е известно Световният съвет на ФИА гласува запазването на съществуващата спецификация на базовия двигател. Това стана след дълги дискусии между шефовете на WRC и производителите при подготовката за преминаване на серията към нови екологично чисти автомобили.

Към тези идеи трябва да бъдат добавени предприети мерки за намаляване на разходите за разработка, производство и експлоатация на двигателя.

Тези рамки на намалените разходи включват две основни писти:

:: опростен турбокомпресор;

:: намаляване на броя на двигателите за сезон, както и много части, които са замразени в настоящите спецификации.

Разговорите за спецификацията на агрегата бяха съсредоточени около поддържането на сегашните 1,6-литрови агрегати с турбо с директно впръскване или преминаването към подобни, но по-малко мощни двигатели за R5, използвани в машините Рали 2.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

първи опит

в очакване

по трасето МСА

по етапа Върбица

национални

сефте в небето

в тайм-аута

а как в бъдеще?

отсрочка

за сезон 2022

история БГ

Играчки

техниката

Автобои Неделчев