• ...ЕФЕКТЪТ НА ДОМИНОТО ПРОДЪЛЖАВА: КАКТО СЕ И ОЧАКВАШЕ ТВЪРДИЦА-ЕЛЕНА -ОТЛОЖЕНО, В ПАНАГЮРИЩЕ ВИСЯТ 90 НА СТО...

     

  • ...ТЪРНОВСКИЯТ ЕТЪР РЕЙСИНГ ТИМ ГОТОВ С ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ СПИСЪК НА ЗАЯВЕНИТЕ ПИЛОТИ ЗА УИКЕНДА НАД ЛЯСКОВЕЦ...

  • ...ИЗВЪНРЕДНО! ШУМЕН АУТО СПОРТ С ЛИЧНА ПОКАНА ДО СТОЕВ ЗА УЧАСТИЕ В ПЛАНИНСКОТО ОТ ИМЕТО НА ШУМЕНЦИ...

Как ще действа схемата на ФИА Рали Стар?

Неделя, 23 Февруари 2020 | от Мартин Холмс, Англия
Как ще действа схемата на ФИА Рали Стар?

ФИЛОСОФИЯТА НА НОВИЯ ПЪТ:
МАЛКИ ТАКСИ И НИСЪК ПРАГ

ФИА РАЛИ СТАР е първата подобна и широкомащабна програма, която е изцяло под шапката на централата в Париж и реално е третата (освен прякото и независимо участие в JWRC и през регионалните първенсва – бел. ред.) възможност.В същото време това е колкото най-обещаващия, толкова и най-точно очертан път, по който младите могат да пробият в световните серии и това да е на високо професионално равнище. Философията е копирана (логично) от използваната преди година схемата на френската федерация (FFSA), която успешно търсеше и откри нешлифованите талантите на двамата Себастиян (на снимката – JWRC шампионът Ожие). Тази френска философия се базира на малки такси за участие в първите нива (Дигитално и Моторхана), нисък праг за участие и разчет на висока масовост.

1997 Ogier JWRChamp

НЕОТДАВНА ФИА обяви иновативна програма за развитие на пилоти за рали, носеща названието ФИА Рали Стар. Това е глобална програма, финансирана от Фонда за иновации на федерацията, целяща откриването, обучение и развитие на талантливи млади състезатели.

Целта е най-добрите младежи 17 и 25 години в крайна сметка да могат да се присъединят към световните серии на WRC, като се възползват от спортна програма, създадена от ФИА и нейните партньори.

Официалното стартиране на проекта е планирано за средата на юни, по време на спортната конференция на ФИА в Тайланд.
 
В основата на стратегията на ФИА за развитието на рали по целия свят, ФИА Рали Стар цели да насърчи появата на ново поколение, както и да онези юниори, които са с най-голям потенциал, за да бъдат насочени към професионална кариера.

Програмата се финансира от Фонда за иновации на ФИА (FIF), който има за цел да подкрепя иновативни и силно въздействащи инициативи, които дават трайни ползи за общността на международната федерация.

Първоначалният план е да се концентрира върху Дигиталният Моторспорт, като се използват симулатори за и видео игра на ФИА Рали Стар, а също и Моторхана, която включва маневриране на производствено превозно средство.

Втората фаза на програмата ще бъде шест континентални финала, организирани от ФИА в Европа, Близкия Изток и Северна Африка, Африка, Азия-Тихия океан, Южна и Северна Америка.

Кандидатите, избрани от националните спортни клубове (ASN), ще се състезават срещу часовника в кръгова надпревара на XC Крос Карс, за да спечелят едно от предоставените седем места: едно за всеки континентален финал, плюс едно за най-добрата състезателка.

Digital

Motorhana

снимка: интернет
ДВА ВАРИАНТА ЗА ПРОЩАПУЛНИКА… Залогът е да Дигиталният Моторспорт със своите рали-симулатори (горе) и Моторханата с ниските такси и невисок праг за участие (долу), които се очаква да съберат широкия кръг от кандидати, за да започне пресявката им.

След това тази група от седем младежи ще се възползва от интензивен сезон на обучение, включително личен треньор, тестови сесии и участие в минимум шест ралита зад волана на автомобилите Rally3 (R5).

Тази програма за развитие ще определи четиримата най-перспективни пилоти, включително поне една състезателка, която след това ще се присъедини към световния шампионат на ФИА за младежи.

През следващите два сезона тези бъдещи звезди ще трябва да демонстрират, че могат да се състезават за победи, а след това и за титлата, тъй като пълен сезон във FIA WRC3 ще бъде реалната награда за водача на ФИА Рали Стар, спечелил шампионата.

Как ще действа схемата на ФИА Рали Стар?

снимка: личната туитър страница на ив матон
„БАЩИТЕ“ НА РЕНОВИРАНИЯ ВАРИАНТ НА FFSA… Президентът на ФИА Жан Тот (вляво) и директорът на ралитата в международната федерация Ив Матон промотират идеята за ФИА Рали Стар, мега-проект, зад която стои иновативният фонд от Париж.


:: Ив Матон, директорът за рали-спорта във ФИА:

„ФИА Рали Стар е създаден, за да развива осведомеността за рали по цялото земно кълбо, но и да разузнава и възпитава ново поколение шофьори, с цел да намери бъдещ шампион по WRC, където и да се намира, който и да е той е. Използвайки основни дисциплини като Дигиталния Моторспорт и Моорхана, ще можем да дадем шанс на много млади ентусиасти.

„След това най-обещаващите ще се възползват от специално разработена програма за развитие, която в крайна сметка ще им позволи да се присъединят към WRC.

„Използвайки ФИА Рали Стар, ние се надяваме да намерим бъдещ световен шампион, независимо къде се намира, който и да е той.“

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

заради втори пик

нови дати за Вида

за Лясковец

старт зад граница

национални

in memoriam

година по-рано

след Тайланд

предпоследно

...от Истанбул

история БГ

Играчки

техниката

Автобои Неделчев