• ...ЕФЕКТЪТ НА ДОМИНОТО ПРОДЪЛЖАВА: КАКТО СЕ И ОЧАКВАШЕ ТВЪРДИЦА-ЕЛЕНА -ОТЛОЖЕНО, В ПАНАГЮРИЩЕ ВИСЯТ 90 НА СТО...

     

  • ...ТЪРНОВСКИЯТ ЕТЪР РЕЙСИНГ ТИМ ГОТОВ С ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ СПИСЪК НА ЗАЯВЕНИТЕ ПИЛОТИ ЗА УИКЕНДА НАД ЛЯСКОВЕЦ...

  • ...ИЗВЪНРЕДНО! ШУМЕН АУТО СПОРТ С ЛИЧНА ПОКАНА ДО СТОЕВ ЗА УЧАСТИЕ В ПЛАНИНСКОТО ОТ ИМЕТО НА ШУМЕНЦИ...

Зимата на 2001: Гали и тарикатите на Ликенас

Събота, 08 Февруари 2020 | от Мартин Холмс, Англия
Зимата на 2001: Гали и тарикатите на Ликенас

ПОРАДИ ТОВА, че е най-отдалеченото място от щаб-квартирата на Рали Швеция, достъпно за трасето на тазгодишното рали на Швеция, етапът на Ликенас е избран за един от малкото етапи, които са климатично подходящи за схемата на втория кръг от световните серии тази година. Но преди деветнадесет години там се случи изключителна история, която се свързва с трасетата около Ликенас. През 2001 г. беше най-дългият етап от ралито, беше близо 50 км, но също беше и най-бързия от четвърти етап.

Всички тези четири скоростни теста бяха под името на отсечката Грандбергет. В действителност голяма част от него сега е известна като Ликенас.

А злите умове бяха се хванали на работа. Някои пилоти разбраха, че доброто преминаване на отсечката би им дала чудесна възможност за успех, затова се насочиха нагоре на север, за да направят незаконно опознаване.

Този район и тогава се намираше далеч от обиталището на ралито, но не мине много преди организаторите да научат за странни събития по време на рекогносцировката, с участието на някои регистрирани в чужбина рали автомобили.

За организаторите беше ясно, че става дума нерегламентирано тестване на един от туровете на Рали Швеция. Но уличаването на виновници, извършели деяние, за което обаче няма свидетели, е истинско предизвикателство.

Организаторите точно оцениха ситуацията. Беше ясно, че в един момент тарикатите трябва да са имали нужда да зареждат автомобилите си. Така стюардите се насочиха на север, за да разговарят с единствения собственик на бензиностанция в района.

Зимата на 2001: Гали и тарикатите на Ликенас

снимка: лична фейсбук страница на пилота
ЧЕРВЕН КАРТОН! СГАЩЕН ПО ПОДПИСА… През февруари 2001 г. шведите отказаха на Джиджи Гали правото за участие в ралито и причината за това  бе нерегламентираните тренировки по етапа Ликенас.


Да, собственикът потвърди, че някои чуждестранни конкуренти са се зареждали там. Да, по-скоро необичайно за тези автомобили горивото беше закупено с кредитна карта от чуждестранна банка - и да, бензиностанцията все още пазеше платежния лист.

Ето защо любимецът на италианските рали-тифози - Джиджи Гали (Мицубиши Лансър Ево 6, N4, №31) получи „червен картон“ и отказ да получи разрешение за стартиране в юбилейното 50-о издание на шведското рали.

Подписът на Джиджи ясно се четеше от всички… Историята обаче мълчи за други уличени и натирени състезатели.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

заради втори пик

нови дати за Вида

за Лясковец

старт зад граница

национални

in memoriam

година по-рано

след Тайланд

предпоследно

...от Истанбул

история БГ

Играчки

техниката

Автобои Неделчев