• ...ЕФЕКТЪТ НА ДОМИНОТО ПРОДЪЛЖАВА: КАКТО СЕ И ОЧАКВАШЕ ТВЪРДИЦА-ЕЛЕНА -ОТЛОЖЕНО, В ПАНАГЮРИЩЕ ВИСЯТ 90 НА СТО...

     

  • ...ТЪРНОВСКИЯТ ЕТЪР РЕЙСИНГ ТИМ ГОТОВ С ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ СПИСЪК НА ЗАЯВЕНИТЕ ПИЛОТИ ЗА УИКЕНДА НАД ЛЯСКОВЕЦ...

  • ...ИЗВЪНРЕДНО! ШУМЕН АУТО СПОРТ С ЛИЧНА ПОКАНА ДО СТОЕВ ЗА УЧАСТИЕ В ПЛАНИНСКОТО ОТ ИМЕТО НА ШУМЕНЦИ...

Една рали-легендда се връща след 46 години

Вторник, 10 Септември 2019 | от Мартин Холмс, Англия
Една рали-легендда се връща след 46 години

В МОРЗИН, малко преди старта на рали Монблан, кръг от шампионата на Франция, официално бе представен новият Алпин A110 Rally (на снимката долу), ретро-версия и концепцията за състезанията в Алпин Cup и GT4. Колата е произведена от Сигнатек Алпин и насочена към пазара на ФИА, покриващ R-GT. Персоналът на Рено Спорт Рейсинг е подпомагал развитието на това съживяване на една легенда в ралитата. Това става 4 години, след като на днешния ден през 2015 г. в Диеп е отбелязана 60-годишната история на Алпин.

Рено Алпин A110, върху който е замислена колата, е изключително успешен рали автомобил в началото на 70-те години на миналия век и печели световното първенство на ФИА през 1973 г., като през тази година печели шест кръга, три от които покойният Жан-Люк Териер.

Тези автомобили играят важна роля в кариерата на много френски рали-пилоти, не на последно място за Мишел Мутон, когато тя  още не е призната за заводски  пилот и в състезанията участва като частник.

Сигнатех успешен френски специалист автомобилен конструктор, който се предполага ;е сега, ще влезе в спор с другите две марки, подготвяни от частни препаратори в R-GT Порше и ФИАТ.

Една рали-легендда се връща след 46 години

КОПИЕ НА СЪВЪРШЕНСТВОТО… Новият Алпин А110, който ще се пусне в слабо представената категория на ФИА R-GT

АЛПИН А110 СЪС СПЕЦИАЛНА СТРАНИЦА В РОДНАТА АВТОМОБИЛНА ИСТОРИЯ

1967 BOLRC ChubrikoviТОЧНО РЕНО, а още по-конкретно Алпин А100, е бегачката, за който завинаги ще има специално запазена страница в българския автомобилен  спорт. Защото ако с Булгар-Рено 8 бележат първите успехи на нашите пилоти (братята Илия и Колю Чубрикови - на снимката в Трансбалкания през 1967 г.), то за реалното „допингиране“ прохождане на истинския наш рали-спорт в страната и зад граница, виновникът е точно Алпин-ът!

Не само защото той за първи път представя България в Класиката на рали-спорта Монте Карло. Не и заради това, че именно с него братята Чубрикови записват първия си подиум в легендарното родно Златни пясъци, но защото тази невероятна берлинета се произвежда у нас, а французите никак не крият намеренията си, заедно с пазара да подкрепят и спорта.

Френската офанзива в икономиката на соц.-България е обещаваща, а перспективите пред спорта – от розови – по-розови. Достатъчно е да се каже, че на старта на ралитата от националното първенство имаше поне по дузина и половина от тези коли, толкова рязко откроявайки се на фона на масовите Лади или Москвичи.

1973 MonCarlo

снимка: архив на rallyxpress
НА КЕЯ В МОНАКО… Братя Чубрикови, един от общо четирите български екипажа с Рено-Българалпин А110 отиват към часовата контрола на рали Монте Карло.

Но при онзи стой непослушанието, особено на над национално ниво, винаги се наказва. На московска изложба за достиженията на соц.-България е покана и възможността Алпин да задоволява автомобилния пазар (а защо не и да бъде изнасяна зад граница?), прословутата Брежневска вежда се вдига нагоре с придружения за най-близките около него коментар: „Нима тук трябва да показваме на съветския гражданин какво има в България, а той [съветския гражданин] не може да притежава?“

1968 Transbalkania Chubriko

снимка: архив на rallyxpress
НАЧАЛОТО НА СПОРТНИТЕ МЕЧТИ В РОЗОВО… Булгар-Рено 8 и Братя Чубрикови печелят на примависта Трансбалкания, предшественикът на първото регионално автомобилно първенство под шапката на тогавашната автомобилна федерация ФИСА.   

Така вместо и в момента от конвеирите край Пловдив да слиза продукцията на Рено, в Ловеч се пръква заводът за… Москвич. Както се казва – това е колата, която българинът заслужава, а на френското бижу му е забранено да мъти мозъците на комсомолците.

С две думи – край но розовите спортни мечти за бързи автомобили и състезания, в които комбината Рено и BG спокойно можеха да направят в ралитата „чудото Шкода“, но преди повече от четвърт век.

И то с автомобил, който и до този момент не само е истинска икона на спорта, но и защото след него, каквото и да е било произведено от дизайнерите на Магическия квадрат във Франция, то така и не е успяло да надмине съвършените линии на Рено Алпин

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев