• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

Eтапите на рали България: анализ на Марин Костадинов

Сряда, 25 Май 2016 | Варна, RallyXpress
Eтапите на рали България: анализ на Марин Костадинов

НЕЗАВИСИМО, че в сегашния вариант на възстановеното край морето рали България да има познати етапи от миналата година в рали Варна и от предходния сезон в рали-спринта, в една значителна част отсечките на първия кръг от националното първенство в България са такава комбинация, която като цяло не е позната на повечето пилоти. „Да, това е първата ми пътна книга, която правя за състезание и за мен беше голямо признание, че след като я направих, Янаки [Янакиев] ми стисна ръката и ме поздрави“

Това заяви за сайта с новините в българския автомобилен Марин Костадинов (на снимката) който е бил най-силно ангажираният при изработването на пътната книга за ралито.

Както е известно Янаки е истинска скръндза, ако трябва да каже браво или да направи комплимент, така че за Костадинов неговото признание е със стойността на „златен медал“.

Марин е един от успешните ко-пилоти на старото поколение, който е не само национален шампион с Ради Козлеков през 1999 г., но и един от малкото автомобилни състезатели, които са печелили първото място в генералното класиране на класическата отсечка Аладжа манастир през пролетта на същата година.

Тогава екипажът Козлеков/Костадинов завършват на най-неприятното място за всяко състезание – 4-и в общото подреждане – близо си до почетната стълбичка, но за малко не си стъпил на нея.

Според ориентировъчните пресмятания на бившия навигатор, между старта и финала на ралито има не 1000, но гарантирано около 900 завоя.

Eтапите на рали България: анализ на Марин Костадинов

снимка: rallyxpress
РАЗБИРАЕМО… Марин Костадинов показва пътната книга на състезанието – 162 страници, част от които се е наложило да бъдат преработени заради екстрените промени във схемата на рали България.


Ето какъв е неговият анализ на особеностите на трасетата, които са включени във възстановеният, макар и не на 100-процента, морски вариант на рали България:

:: СЕ Солник 1/3 (30.42 км). Стартира се в 4-километра изключително тясна част, много бърз и техничен участък. Тази част от етапа е за много прецизни записки, много бързи завои и екипажът за тази част трябва да бъде с перфектен ритъм. Завоите в първата третина на етапа са доста скрити. Точно тази част от отсечката е от изключителна важност за резултата на финала. Защото на места се върви с 200, може би в продължение на 10-15 сек. в завой. Във втората третина се преминава през две села и трябва да се минава с повишено внимание през тях. Фактически за тази част важното е прецизното преминаване. В същото време третата част е в спускане, плавен наклон, но завоите там от средни и бързи преминават в няколко обратни. Смятам, че онзи екипаж, който премини с най-малко грешки през двата най-дълги етапа (в първия ден – бел. ред.) ще се спечели състезанието. Изключително бърза е в първата си част, а ние нямаме толкова смели пилоти. При второто преминаване (Солник 2) – това е третата скоростна в събота, тя по никакъв начин няма да прилича на първата. Това са 34 автомобила и със сигурност те ще изкарат много фракция. Затова предупреждавам пилотите – не вадете фракцията. За тези две отсечки, не на последно място, важни са и подготовката на автомобила, и физическата подготовка на екипажа. Само на тази отсечка ще бъдат позиционирани 33 полицая.

2016 BUL Patna Kniga

снимка: rallyxpress
КАТО ЕТАЛОН… „Да ми каже някой, кога пилотите и навигаторите са карали по така добре направена пътна книга?“, пита Марин Костадинов.

:: СЕ Сини рид 2/4 (7.84 км). Първата третина е в изкачване с влизане от един в друг завой. Нещо като Сан Ремо, да го оприличим. Асфалтът е старо положен, на места „държи“, на други – не. Трафикът на товарните автомобили там е малък, което определя и местата, където настилката има грип. Няма го [грипът] на новите участъци. Втората третина преминава през селото Сини рид, където на 7 км ще има 12 полицейски служители. Въпреки това, трябва да се внимава много при преминаването през селото. Последната третина е страхотно бърза. Аз не виждам къде в тази част големите автомобили биха слезли на 4-а предавка. Всичко е на 5-а! Когато същата отсечка трябва да се каре в обратна посока, тя става изключително страшна… Първото и второто преминаване (в събота) се кара в една посока, но в неделя, под името Рожден (СЕ11) се кара в обратна посока. На този вариант на отсечката аз и викам „беладжийката“. Защото при обръщането бързата трета третина става първа и скоростта е убийствено висока. Тази отсечка не е карана никого и от никой и това трасе прави абсолютен дебют в рали-спорта у нас. Къса отсечка е, може да бъде научена дори, защото е елементарничка. Трябва публиката да знае, че е добре да заеме местата си край старта или край финала, защото влезе ли се навътре в трасето, тогава „заключването“ е тотално – няма излизане.

2016 BUL Solnik 001

СХЕМА НА ОТСЕЧЦКАТА СОЛНИК... На хартия и на снимка не изглежда трудна

:: СЕ Аврен 5 (15.50 км). Позната на всички отсечка с бързо асфалтово изкачване от 6 км, следват 3 км макадам и отново 6 км спускане пак на асфалт. Тези 3 км могат да направят проблем единствено, ако завали проливно. Тогава решението е преход от 9 км и използването на къс вариант на Аврен – асфалтовото спускане от 6 км. към Белослав.

:: СЕ Аладжа манастир 6/7 (7.27 км). Смея да твърдя, че познавам всеки метър от тази отсечка. Първата третина, до шикана на къщите – хлъзгава. Този етап по принцип си е най-хлъзгав изобщо, а новоположеният асфалт – още повече. Няма бързи завои, има средни завои, обратният на „гумите“, капризните завои на „S-а“, които самия вираж вътре някога не е направен както трябва. Публиката ще е страшно много, най-много, като се има предвид тези 7.27 км. Затова и идеята на Слави [Славов] беше Аладжа-манастир – Варна (комплекса Чайка – бел. ред.) и втори път Аладжа манастир. За да можем да концентрираме публиката към Аладжата.  

:: СЕ Бялата вода 9/10 (7.27 км). Първата третина е на изкачване със средни и обратни завои, влизаме във втората третина с 3 км макадам, за да стигнем до последната третина, която е изключително бърза. Само на тази част на две места сме поставили шикани. Това е характерното тук - много бързи завои.

Така се стига до Рожден (СЕ11) и Дюлино (СЕ12), която е обратният вариант на Солник 1 и 2.

 

::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО

2016 BUL Ivanela Vanova За първи път заедно! Благоевградската състезателка Дияна Стоянова ще стартира в рали България с нова навигаторка – Иванела Иванова, която сменя позицията си на Пи-Ар в моторспорта с дясната седалка в благоевградския „саксофон“. „Аз първа подхвърлих идеята“, признава си Дияна, която допреди години се състезаваше със сестра си като навигатор. За Иванела дебютът ще е в най-значимото българско рали, което момата ще види този път не от бокса на Крум Дончев, а със записки в раце и хронометър на врата - отвътре на автомобила

Сериозни опасения. Това е единственото, което може да се каже от пилотите, когато става дума за преминаването по ремонтиращият се в момента Аспарухов мост над пристанищния канал на Порд Варна. „Седяхме около 50 минути в задръстване и се чудя какво ще стане по време на състезанието“, коментира днес при пристигането си сливенчанинът Христо Попов. Във второ поредно състезание той ще е навигатор на сина си, 16-годишният Виторио, който като пилот в екипажа днес попълваше документите (на снимката долу) на екипажа и когото двамата стартираха, макар и неуспешно, в рали Сибиу.

2015 BUL Vitorio Popov

Достоверна информация. Според хората от щаба на рали България вчера до късно след обед в сряда по 4640-метровият участък от етапа Солник са работили пътни строители, а отделно на остро критикуваният и от пилотите, и в социалните мрежи 9-километров преход след финала на Сини рид към Долни чифлик са били разхвърляни 240 тона (8 т. нар. „гондоли“) с настърган асфалт от ремонт на други пътища.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев