• ...МЕГАПОРТИТЕ МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ И ЕДИ СИВОВ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ... И ПЧЕЛЯТ... И ПЕЧЕЛЯТ... И ПЕЧЕЛЯТ...

  • ...СПРИНТЪТ ВЪВ ВИДИН СПРЯН ОЩЕ В ПЪРВИЯ СКОРОСТЕН ЕТАП, МИЦУБИШИТО НА ЦВЯТКОВ/БАГЕРОВА ОБХВАНАТО ОТ ПЛАМЪЦИ...

  • ...БЪЛГАРСАКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО АВТОМОБИЛЕН СПОРТ - БЕЗ ЛИЦЕНЗ, НОВИЯТ ИЗДАДЕН НА АВТОМОБИЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ...

BG в Балканския синдром 5.0. Кой ще изгаси осветлението?

Четвъртък, 24 Януари 2019 | от Страшо Димов, RallyXpress
  BG в Балканския синдром 5.0. Кой ще изгаси осветлението?

ВСИЧКО ВЕЧЕ Е В РЪЦЕТЕ НА
ЛИЦЕНЗИОННАТА КОМИСИЯ

Law 001
МИНИСТЪР КРАЛЕВ има всичките факти, които му позволяват да вземе решение около бъдещето на БФАС. Въпрос на време е свикването на лицензионна комисия, пред която да бъдат изложени цялата камара от обстоятелства около легитимността, работата, законосъобразността на решенията, взети от управата на федерацията след 21 април 2018 г., уведомителното писмо на СБА, както и становището на УС на БФАС, упреквайки лицензодателя си в намеса в работата. Комисията ще трябва да прецени също и обстоятелствата около уведомяването на ФИА за решението на титуляра на правата спорт/мобилити.

СЛЕД ДЕСЕТ МЕСЕЦА на епистоларни обяснения, на пресконференции и контра-срещи с пресата, на обещания за „европейско състезание“ и „малко, но хубаво рали“, на призиви „да спасим спорта“ и „да възродим рали България“, въпросът в BG-автомобилния спорт вече не е кога, а на кого ще се падне честта да изгаси осветлението в офиса на БФАС на бул. Тодор Каблешков.

От години бензиновите спортове у нас са на командно дишане, всички около и в тях не спират с мантрите: „…копаем дъното …затрит е …отиде си! …нема връщане!“. Но всички те говорят това, тайно надявайки все един ден да бъде преместен в реанимацията и полека-лека да се съживява.

И не заслуга на управлявалите след Жоро Янакиев председатели и членове на УС, а въпреки техните настойчиви усилия, ако не друго, то поне автомобилизмът у нас за последните години, колкото и болен да е, се опази от Балканския синдром на роенето.

Всички автомобилни обединения в заобикалящите ни страни минаха през катарзиса на цепене, делене, оспорване. И стъпиха отново на краката си.

Обаче както всичко в тази държава става със закъснение, така изглежда и тази зараза е на път да порази с вечното нашенско „а сега да видим, кой ще води бащина [Жорова] дружина!

Непримиримото намерение на сегашната управа да не зачита решението на Общото Събрание от 21 април 2018 г., както и Устава на БФАС и невъзможността на легитимното ръководство на Калоян Станчев реално да изпълнява задълженията си, доведе до логичното решение на УС на СБА да отнеме правата на федерацията (виж ТУК)

Естествената реакция на управата бе становище по въпроса, с което, след 5-дневно обмисляне и закъснение, се коментират действията на Съюза. Според факсимилето на решението на СБА, писмото е изпратено на 18 януари (петък), а в офиса на БФАС е получено в понеделник и е заведено под №009/21.1.2019 г..

В становището има два железни по мнението управата аргументи:

„Единствената национална спортна власт по автомобилен спорт в Република България е БФАС. Това е видно и удостоверено с лицензия № 002483/06.11.2018 г., издадена от Министерството на младежта и спорта. Това решение може да бъде променяно съгласно закона за спорта единствено от институцията, която го е издала, а не от други юридически лица.“

2019 BFAS Lizenzia Last

ФАКСИМИЛЕ от регистъра на Министерството на младежта и спорта лицензия на БФАС.

И още:

„В пълно противоречие със закона и Устава на FIA СБА все още е носител на спортните права на FIA, но с действията си СБА възпрепятства международната дейност на БФАС, както и участието на български състезатели извън територията на България.“

Отделно в неформални разговори с член на УС на БФАС с мен, той категорично заяви, че никога СБА не е предавала правата на БФАС за провеждането на спортната дейност.“

Ще отбележа само, че лично си спомням как през 2003 г. покойният сега Георги Янакиев заведе със себе си на Асамблеята на ФИА тогавашният председател на картинг-федерацията Асен Марков, за да бъде представен на международната федерация и Асамблеята да утвърди предоставеният лиценз (до този момент притежател е СБА), като пряк притежател на права за този спорт.

Отделно, 2 години по-късно, на заседание на УС на СБА, управата на Съюза, в отговор на молбата на БФАС предоставя правото да действа от свое име и за своя сметка, планирайки, организирайки и провеждайки дейности, свързани с автомобилния спорт, като носи пълната отговорност пред всички трети физически и юридически лица, държавни органи и институции, спазва най-стриктно Устава и Регламентите на Международната федерация по автомобилен спорт (ФИА), Международния спортен кодекс и законодателството на Република България.

:: Като още информация и аргументи за
коректността на фактите виж по-долу
писмото на Георги Гвоздейков до Владо
Илиев и УС на БФАС

На официалната страница на федерацията е поместен Международния спортен кодекс на ФИА (виж ТУК), преведен преди 2 години от Александър Ковачев, засега заместник на президента Владо Илиев.

Както на страницата на родната федерация, така и на сайта на ФИА (виж ТУК) Съюзът на българските автомобилисти, като член на ФИА, е посочен като единствен носител на спортните права и тези мобилити.

  BG в Балканския синдром 5.0. Кой ще изгаси осветлението?

колаж: rallyxpress
ФАКСИМИЛЕ (горе) от оригиналния текст в Международния спортен кодекс на ФИА и неговия български еквивалент [преводач Александър Ковачев], посочващ кой е носител на правата за спорт и мобилити, както и възможността те да бъдат делегирани изцяло или частично (чл. 1.6). В следващия член (1.7) изрично е посочен варианта за оттеглянето на тези правомощия (долу). В средата между оригиналния текст и неговия превод е лицензът, издаден от ФИА на българския автомобилен съюз, с който той, като представител на международната федерация е притежател на правата на Националната спортна власт (НСВ или ANS, абривиатурата на ФИА).


Твърдението, че лиценза на БФАС може да бъде отнето единствено от органа, който го е издал е напълно вярно. Това се отнася еднакво и за ФИА (СБА като носител на правата) и за Министерството на младежта и спорта, когато става дума за националните права.

Но в Закона за физическото възпитание и спорта (ДВ, бр. 86 от 18 октомври 2018 г., виж ТУК), чл. 24, т. 1 сочи императивните случаи за отнемането на вече издадени лицензии на национални федерация.

20190119MinMlad i Sport NEW 002

ФАКСИМИЛЕ от дванадесетте точки на чл. 24 ал.1 от Закона за физическото възпитание и спорта с възможностите за отнемането на националните лицензии.

КОИ ФЕДЕРАЦИИ ВЕЧЕ СА
В СПОРТНОТО НЕБИТИЕ

ТРИ СПОРТНИ федерации през последните години бяха заличени от лицензионния списък на спортното министерство, четвърта вероятно е на път да отпадне от листа на обединенията, признати официално да упражняват спортни права на територията на републиката. От лицензии бяха лишени федерацията по щанги на Антон Коджабашев, шахматния алианс на Силвио Топалов и федерацията по спортна стрелба на Камен Шишманов. Федерацията по картинг в момента е в дуалистично положение, а како вървят нещата и БФАС може да се окаже в същата ситуация.


Към т. 12 от ЗФВС и възможностите, които са описани в Международния кодекс на ФИА за делегиране и спиране на правата за спорт/мобилити трябва да се допълни, че изпратеното на 18 януари до БФАС Уведомление, също така е било изпратено и до Централата на пл. Конкорд в Париж.

И още едно уточнение е задължително: делегирайки правата БФАС, автомобилният съюз е задължен ежегодно да препотвърждава пред ФИА това преотстъпване на правомощията в спорта, което е и правил.

В противен случай, всяко едно от международните състезания, устройвани през всичките тези години от БФАС, както и правото за издаване на международни състезателни лицензии на български пилоти, биха били нищожни.

Направете си сметка за колко години, колко състезания у нас, за колко пилоти, стартирали зад граница става дума! Дали такова нещо изобщо би съществувало? И би ли го допуснал още приживе Жоро Янакиев или законопослушно би вписвал ежегодно във ФИА делегирането на спорните права на федерация…

Както обикновено се казва: а сега, да видим какво още има да става.

:: С „ЖЪЛТИЯ“ МАРКЕР ДА ПРИКРИЕМ ТЪНКАТА КАФЯВА ЛИНИЯ

ЗА ВТОРИ ПЪТ от рали България насам г-н Александър Ковачев прави опити да забърка сайтът с новините в българския автомобилен спорт в заговори и несъществуващи манипулации. Спомнете си случая около неуспешните опити, въпреки отнетите права то да е част от ЕRT, рали България да бъде представено като част от шампионата (виж ТУК). Сравнявайки кореспонденцията на БФАС и информацията от чуждите колеги, тогава RallyXpress извади на светло опита за манипулация, който се правеше под хоругвата „да спасим рали България и неговия авторитет.“

Тази неделя в Арена Самоков, по време на семинара с клубовете по повод новия закон за спорта, г-н Ковачев направи втория опит, сочейки, че писмото за Уведомление за правата на БФАС било пристигнало в 17 ч. във федерацията (виж по-горе и в текста регистрацията на входящата поща във федерацията) и 4-5 минути след това информацията (това било организиран заговор!) се е появило на сайта RallyXpress.

За да улесня г-н Ковачев, тук съм поставил факсимиле от дата, часа (до секунди), в който публикацията е била направена. Дали той ще приеме факта – е негов проблем.

2019 BGNRC Meta datat

ФАКСИМИЛЕ от административната страница на сайта BGNRC.INFO, сочещо точният час на публикацията, ограден с червен кръг – 21:43:36

За допълнителна информация около подготовката на текста ще кажа само, че проведените десетината телефонни разговора (записите, с точен час на провеждане, са запазени в стандартния аудио-архив на RallyXpress) изискваха поне 3 часа и още около 90 мин. работа по текста и илюстрацията му.

Ако тезата на Ал. Ковачев за заговор наистина бе вярна, то първата реакция от член на сегашния УС нямаше да бъде телефонен разговор започнал 22:33 ч. на 18 януари.

Така че с „жълтия“ маркер да прикрия тънката кафява линия, останала в конферентната зала на Арена Самоков.

ГВОЗДЕЙКОВ ПИШЕ ГНЕВНО ПИСМО ДО УПРАВАТА И ПРЕЗИДЕНТА

2013 Gvozdeikov 0000ДНЕС НА ЕЛЕКТРОНИЯ адрес на сайта с новините в българския автомобилен спорт се получи писмото на Георги Гвоздейков (на снимката) по повод публикуваното от сайта на федерацията и RallyXpress Становище на БФАС, изпратено до председателят на Владимир Илиев и членовете на Управителния съвет на федерацията. Писмото е придружено със следния текст: „Уважаеми г-н Димов, моля да бъде публикувано писмото в отговор на Становището на БФАС по повод отнемане правата делегирани от СБА. Смятам, че изложените в писмото факти и аргументи трябва да бъдат достъпни до широката автомобилна общественост, чрез вашия интернет портал, тъй като имам съмнения, че това писмо няма бъде публикувано на сайта на БФАС и федерацията няма да му придаде полагаемата му се гласност.“

Ето и пълното и нередактирано съдържание на писмото на основателя на АСК Моторспорт Академия


До г-н Владимир Илиев

Председател на УС на БФАС

До УС  на БФАС

Уважаеми господин Илиев,
Уважаеми господа от УС на БФАС,

Във връзка с Ваше становище на УС на БФАС, относно постъпило писмо от УС на СБА, бих искал да ви информирам, че е редно членовете на БФАС да получават вярна и коректна информация относно фактите, действителността, нормативните актове, кодекси и не на последно място закони.

Предвид така структурираното становище, би следвало да анализирате адекватно решението на УС на СБА за отнемане на делегираните права за спорна дейност на територията на Република България. В случая никой не оспорва юридическата легитимност на сдружение с нестопанска цел Българска федерация по автомобилен спорт. Видно от справката в търговския регистър, сдружението е легитимно с вписаните органи на управление и предмет на дейност. Ситуацията в автомобилния спорт в България е ясна на всички, предвид зачестилите скандали и спорове в управлението на спорта, което е ясния знак и мотив на СБА да оттегли делегираните права от ФИА за спортна дейност. Все пак ние разполагахме с представителната власт на световния автомобилен спорт, като положението във федерацията от доста време не кореспондира с авторитета, който трябва да имаме пред институции, рекламодатели и привърженици.

Вярвам, че в качеството на управляващ орган сте наясно с нормативния акт, който всяка страна членка на ФИА спазва, а именно Международния спортен кодекс. С направена справка в регистъра на ФИА за членство на държавите е видно, че България се представлява само и единствено от СБА, който има правата конкретно за две дейности: SPORT & MOBILITY. Достъпът до регистъра на страницата на ФИА е свободен и всеки може да извърши настоящата проверка.

Член 1.4.1 от МСК, категорично формулира, че само една Национална спортна власт (ASN) се признава от ФИА, като единствена с международни спортни права за прилагането на МСК и контрол на моторния спорт на територията(те) на държавата. В случая националната спортна власт е СБА, което възлага безпрекословно спазване на международния спортен кодекс в България.

В Член 1.6 от МСК ясно и категорично е дефинирано делегирането на права. Всяка Национална спортна власт (ASN) може да делегира цялата или част от правомощията, предоставени от МСК на други клубове в страната, но само след получаване на предварителното одобрение на ФИА. Всички сме на ясно, че отдавна СБА е делегирала права на БФАС с разрешението на ФИА на основание Чл. 1.6 от МСК за извършване на спортна дейност на територията на република България.

По-надолу в Чл. 1.7 от МСК е виден принципът на оттегляне на делегираните права, мотивиран с текста: Националната спортна власт (ASN) може да оттегли делегираните правомощия, като уведомява ФИА за такова оттегляне.

Неоспоримо УС на СБА е спазил процедурите от МСК, които е длъжен да изпълни и взел съответното мотивирано решение за оттегляне на делегираните права.

От направената справка в търговския регистър става ясно, че БФАС и СБА са независими едно от друго сдружения според закона за юридическите лица с нестопанска цел. Обвързаността на двете организации идва от предмета на дейност, която е заложена в устава на БФАС, а именно организирането и провеждането на автомобилен спорт на територията на Република България. До колкото ми е известно, а предполагам и на вас, Българска федерация по автомобилен спорт е приела да спазва Международния спортен кодекс, заедно с всички технически регулации и изисквания,  което респективно я прави зависим орган спрямо СБА и ФИА.

Ангажимента ви с изпълнение на решение на Общото събрание, съобразен с МСК се оказва почти неизпълним. Причина за това е отново приетия за спазване от БФАС международен спортен кодекс. От споменатия по-горе Чл. 1.4.1 е видно, че в България за спортна дейност от ФИА е оправомощена само една организация и това е СБА. Не виждам причина ФИА да отнеме лиценза от СБА за да го получи БФАС. Но нека спрем до тук с международното законодателство, за да преминем към българските нормативни актове.

Съвсем скоро влезе в сила нов закон за физическото възпитание и спорта, действащ от 18.01.2019. Прочитайки го внимателно стигам до Чл. 24, ал. 1, която гласи следното: Министърът на младежта и спорта или оправомощено от него длъжностно лице с мотивирана заповед отнема спортния лиценз, когато спортната федерация:……т. 12. е с отнето или прекратено членство в съответната международна спортна организация с влязъл в сила акт на международната организация.

На основание Чл. 24, ал. 1 от ЗФС, моля УС на БФАС, да се произнесе мотивирано за настоящата ситуация в националния ни автомобилен спорт и да информира надлежно всички свои членове за предстоящата процедура по отнемане на лиценз № 002483/06.11.2018г., заради нарушение на закона.

Настоящото моля да бъде насочено по компетентност, чрез вътрешна резолюция към всички членове на УС, като и да бъдат информирани всички членове на общото събрание на БФАС и при възможност да се публикува на интернет страницата на БФАС.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев