• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

19 т. пасив: това е мотивация или ще е проблем за Себ Ожие

Вторник, 29 Май 2018 | София, RallyXpress
19 т. пасив: това е мотивация или ще е проблем за Себ Ожие

ЧЕТИРИ ОТ ПЕТ ПОКАЗАТЕЛЯ
СА В ПОЛЗА НА ТИЕРИ НЮВИЛ

ИЗГЛЕЖДА лесно за прогнозиране, а вероятно така ще се случи, но и тази година битката ще е Ожие VS Нювил. На поливаната път от сериите в този сезон обаче, четири от петте обективни показателя за пилотите са в полза на белгиеца (виж фактите за половината от сезона). Преди Сардиния той води с комфортна разлика и, ако запази баланса на досегашното си хладнокръвие, може във финалната права да се окаже първият световен шампион в  WRC от Белгия. До този момент други двама белгийци на три пъти са били световни шампиони, но при серийните автомобили – 1988 г. Паскал Габан (Мазда 323 4WD) и последователно през 1991 и 1992 г. – Грегор де Мевиус (Мазда 323 4WD и Нисан Пулсар GTi-R, на снимката).

1992 WRC cham de Mevius N

ЧЕТИРИ САНТИМЕТРА разлика в траекторията и грешни записки за етапа Виана до Костело 2 (26.73 км) се превърнаха за петкратния световен шампион Себастиян Ожие (Форд Фиеста WRC) в първия голям пасив от 19-т., но също му костваха и лидерството в сериите.

Това е четвъртият случай от 2014 г. насам, три от които са в рамките на 19 кръга от сериите, при които французинът се оказва в ролята на догонващ.

„Това по-скоро не е пилотска грешка, а грешка в записките“, обясни причината Ожие и пред сайта на световното първенство, и пред Нейл Пъркинс в Би-Би-Си 2.

Освен това, точно през първата половина на сезона, Ожие записва и втория от двата „хикса“ в подреждането, когато след Гуанахуато Рали Мексико той и Нювил имат по 52 т.

Предишното равенство между двамата е миналата година след Несте Рали Финландия, когато са с по 160 т. в общото подреждане.

Всъщност поредицата от 65 ралита от 2013 г. насам, след като за първи път стана световен шампион с Фолксваген Моторспорт, започва с пасив от 7 т. срещу Себастиян Льоб, който печели Монте Карло, а Ожие е първия му асистент на подиума.

Четиринадесет старта по-късно, вече в отсъствието на Льоб и при тиранията на Фау-Ве, в Швеция 2014 г. Ожие е задминат (40:35) от Латвала.

На Яри-Мати се налага да се премести при Тойота и да изчака 39 старта, преди да стане заедно с Нювил вторият пилот, успял за кратко да свали от върха Себ Ожие.

19 т. пасив: това е мотивация или ще е проблем за Себ Ожие

снимка: официален сайт на световното първенство
НЕТИПИЧНО, НЕОБЯСНИМО… Във времевата линия на доминацията на Себастиян Ожие се забелязва спад, който е крайно интересен, като се има предвид, че предвид, че след Мексико през 2014, французинът държеше лидерството на шампионата необезпокояван в продължение на цели 206 седмици.


Това става през февруари 2017 г., отново в Швеция, когато финландецът излиза с 4 т. пред бившия си партньор (44 т.).

Статистиката показва, че Ожие е пилотът, който в продължение точно на 206 седмици не е позволил на никого да оспори лидерството в световния шампионат.

2017 SWE Jari Matti Latvala

снимка: официален сайт на световното първенство
ПЪРВИЯТ ПРОБИВ… След като се премести при Тойота Газоо Рейсинг, Яри-Мати Латвала успя да отмъкне (както винаги само до следващия финал) водачеството на бившия си колега от Фау-Ве.

Преди това шведските ралита през 2013 и 2014 г. Ожие е необезпокояван на върха в продължение на 56 седмици.

„Аз съм убеден, че тези 19 т. разлика с Нювил ще са само една допълнителна мотивация за Ожие и той ще си върне лидерството след Италия“, безапелационно заявява познатият от фейсбук негов абсолютен привърженик Пепи Лауда.

Оставяйки настрани пристрастията на живеещият в Обединеното кралство сливналия, няма как да не се отбележи, че в нито един от петте случая, в които пилотът на Фау-Ве, а след това на М-Спорт е бил изпреварван, както и след двете „равенства“, Ожие не е пропускал да си върне водачеството.

И още нещо, което се налага от анализа: в 14 поредни старта - от Португалия 2017 до Португалия 2108, Себ Ожие има само 3 победи и само четири пъти е стъпвал на подиума. Говори ли това, че французинът е върнал газта, предстои да видим от Италия нататък.

2018 POR Tiery Neuv 005

снимка: архив на rallyxpress
ИМПУЛСИВНОСТТА ПОД КОНТРОЛ… Точно както и през 2017 г., Тиери Нювил преполови сезона с две победи, но без познатите от 2017 г. непредизвикани от нищо грешки в пилотирането.

СМЕТКАТА НА СЕБ ОЖИЕ

ЕТО КАКВО притежава във витрината си петкратният световен шампион Себастиян Ожие: 127 участия в WRC, 43 победи, 68 подиума, 513 победи в специални етапи, общо 1990 спечелени точки за световните серии.


От друга страна обаче има два фактора, които не бива да бъдат подценявани и първият от тях е, че в шестте ралита до момента, за разлика от предишните пет сезона Ожие допуска Нювил два пъти да му повече в резултата и веднъж да му направи равенство.

Второто, което съществено отличава сегашната ситуация от тази през миналата година е, че тогава Ожие спечели 2 победи срещу 4 на белгиеца, половината от които той направи през 2017 г. точно както сега – в първата половина на сериите.

Но да не пропускаме главното: през този сезон пилотът на Хюндай Рейсинг доста по-здраво удържа импулсивният си маниер на каране, сваляйки процентът на непредизвиканите грешки до приемливата за всеки голям тим цифра.

2013 MON Podium

снимка: архив на rallyxpress
ПОСЛЕДНИЯТ ПРЯК ДУБОЙ… Себастиян Льоб и Даниел Елена са на върха на подиума в Монте през 2013 г., последното рали, в което 9-кратният световен шампион успя за кратко да изпревари в генералното Себ Ожие.

ФАКТИТЕ НА ПОЛОВИНАТА НА СЕЗОНА

:: Най-много спечелени победи: Себастиян Ожие 3, Тиери Нювил 2, Отт Танак 1.

:: Най-много спечелени точки в шампионата: Нювил 119 т., Ожие 100, Танак 72, Дани Сордо 60, Есапека Лаппи 55, Крис Мийки 54 т.

:: Най-много спечелени скоростни етапи: Танак 28, Нювил 20, Ожие 15, Мийки 8, Лаппи 8, Сордо 6.

:: Най-много първи места в шейкдауна: Нювил, Мийки и Латвала – по 2.

:: Най-много спечелени бонус точки: Нювил 18 т., Ожие 12, Мийки 11, Лаппи 10, Танак 9, Мийки 6 т.

:: Топ 3 на ралитата с най-много стартирали екипажи: Франция 87, Португалия 85, Монте Карло 67.

:: Общо изминати километри за 6 състезания: 8103.08.

:: Общо пробягани специални етапи: 108.

:: Обща дистанция на скоростните отсечки: 2097.25 км.

:: Най-висока средна скорост до момента: Швеция Рали – 109.48 км/ч.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев