• ...МЕГАПОРТИТЕ МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ И ЕДИ СИВОВ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ... И ПЧЕЛЯТ... И ПЕЧЕЛЯТ... И ПЕЧЕЛЯТ...

  • ...СПРИНТЪТ ВЪВ ВИДИН СПРЯН ОЩЕ В ПЪРВИЯ СКОРОСТЕН ЕТАП, МИЦУБИШИТО НА ЦВЯТКОВ/БАГЕРОВА ОБХВАНАТО ОТ ПЛАМЪЦИ...

  • ...БЪЛГАРСАКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО АВТОМОБИЛЕН СПОРТ - БЕЗ ЛИЦЕНЗ, НОВИЯТ ИЗДАДЕН НА АВТОМОБИЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ...

Три клуба спасяват спринта, финалът в Сливен в ноември

Вторник, 04 Септември 2018 | София, RallyXpress
Три клуба спасяват спринта, финалът в Сливен в ноември

ГАБРОВО - ПЪРВИЯТ СПАСИТЕЛ,
СЕГА СА СОФИЯ-РУСЕ-СЛИВЕН

АКО ЗА СПРИНТА видинския старт би бил Меката на тази дисциплина у нас, то Дряново е градът, а АРА Моторспорт клубът, показали на три пъти, че спринтовата дисциплина е силно предпочитана и добре посетена от състезатели. Така че логично, тази година кръга на спасителите скочи тройно и, според източници на RallyXpress заслугата е сливенският пилот Гошо Василев, когато преди около две седмици в разговор с Ники Златков двамата, успяват да намерят модуса Дианел-Проспийт, към който по-късно се присъединява и Булсим. Разделени и поотделно, на тези три клуба нито им е идвало на ум, нито биха намерили опция да устроят втори спасителен за шампионата кръг…

ТИХО И БЕЗ ИЗЛИШНО БЪРЗАНЕ, в годишния календар на БФАС се появиха датите на финалния (трети) старт от първенството на рали-спринт, който едновременно трябва да замести отказаното състезание в Панагюрище, но също и да спаси остатъка от честта на тази надпревара. Налага по спешност, след като от въвеждането на шампионата през 2014 г. до момента има един-единствен пълен сезон от 3 състезания.

За това, че управата е взела решение ва 17/18 ноември Сливен да е центъра на финалния спринт, в новините не се съобщава нищо.

Очевидно е, че ще се изчака известно време, преди да бъде публикуват протокола на управата, в който е записано решението за Сливен.

Но сайтът с новините в българския автомобилен спорт успя да събере и да ви предостави допълнителна предварителна информация за финала.

Според единият от замесените в спасителната операция – Стефан Чолаков (на снимката горе) от Булсим, състезанието ще се организира едновременно от три клуба – софийският Проспийд, русенският Дианел Рейсинг и Булсим (Сливен).

„Имахме среща с управителния съвет, на която среща поискахме дата в средата на октомври, но такава ни беше отказана – обясни за RallyXpress Чолаков. – Ако исках Булсим на е организатор, щях да заявя този рели-спринт в началото на годината.

„Иначе идеята е възникнала случайно (виж карето горе вдясно), като тепърва трите клуба правят организацията, търсят спонсорите и подготвят всичко около този старт.“

Три клуба спасяват спринта, финалът в Сливен в ноември

колаж: rallyxpress
ПЪРВО В КАЛЕНДАРА, СЕГА ЧАКАЙТЕ ОБЯВАТА… В променяният десетократно календар на автомобилните дисциплини от седмица време има и определена дата за финалния ралиспринт в Сливен.


ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ САМОКОВ!

2018 SR SAM Off Logo Total
ТАЗГОДИШНИЯТ шампионат в спринта можеше и да „не виси“, както обикновено за четвърти път, ако планирания от самоковци зимен вариант на спринта там не беше – по информации на сайта – откровено бламиран в „дванадесет без пет“ (виж ТУК). Но тази административна неразбория може би е добре възможност за Боровец и организаторът му Чавдар Здравков, през 2019 г. да искат място в календара, за да има БГ-автомобилизма и една снежна надпревара.


Да припомним, че от въртележката с датите на почти всички шампионати и отказа за Панагюрище 2018 г., традиционно планираният за август спринт във Видин отиде с 4 месеца назад с датите (3/4 ноември).

Около финалът в Сливен обаче има и доста въпросителни. Първата е, че за средата на ноември никой не може да даде каквито и да е гаранции, че трасето (евентуално двете) няма да е покрито със сняг.

Година по-рано Балканът е бил безснежен, а трасето на Българка (едната от възможните писти) – суха. Но при надморска височина от над 1000 м., не е сигурно, че това би се повторило.

Другият въпрос е какво ще се предприеме и кога ще се вземе решение за състезанието, ако завали?

Различието с предварително обявен „снежен старт“ и обикновена надпревара е огромно, така организаторите имат над какво да си блъскат главите, за да вземат адекватното решение при снеговалеж.  

:: През 2007 г. Виктори София Рали
бе отменено именно заради внезапно
паднал сняг над София, при това в
първата седмица на ноември и когато
колоната направи само обичаен преход.


2007 SOF Donchev ZD 006

снимка: цветомир димов/rallyxpress
10 НОЕМВРИ 2007 Г., ВИКТОРИ СОФИЯ РАЛИ… Снежна изненада за всички в състезанието и… само един преход от старта до финала.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев