• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

Рали Сливен основно изменено Чупи 10-годишните си рекорди

Събота, 21 Юли 2018 | София, RallyXpress
Рали Сливен основно изменено Чупи 10-годишните си рекорди

ПЕРФЕКТНАТА КОМБИНАЦИЯ:
СИЛНО РАЛИ, СИЛЕН СПОНСОР

2008 TVA Donchev 001
НЯМА НУЖДА от специална анкета, в която да се пита кое е най-добре подготвяното рали за последните 15 години. Сливенският старт би издуха конкуренцията с голяма процентна преднина. Точно качествата на Сливен Рали даваха достатъчно основания още преди 12 години RallyXpress да пише, че ако има стойностен кандидат, който да организира Рали България, то това е Сливен. Да прощават във Варна, но очакваният ефект от завръщането на най-голямото рали от Боровец край морето си остана само надежда за възраждане на историята. То и нямаше как да се случи. Сега обаче имаме перфектната комбинация – силно рали и силен спонсор. Монбат за кратко бе в спорта в края на 90-те години и началото на  новите сто. Но това бе единствено спомоществователство на единични пилоти, никога генерално в спорта. Вероятно именно в разликите тогава и сега, обясняват че обединението Сливен-Монбат е напълно закономерно, големият спонсор винаги бяга от недодeлките.

В СВОЕТО 38-о издание Монбат Рали Сливен не само е основно изменено като трасета на скоростните етапи, но и със заявените 48 екипажа чупи всичките си предишни рекорди за участие през последните десет години.

В случая важното е, че точно в това десетилетие започнаха и икономическите трусове, и кризата в ралитата, стегнали коланите едновременно и за състезатели, и за публика.

Продължителните зимни дандънии около датите на сливенският кръг и неговото място в календара на националното първенство сега показват, че непримиримата позиция на сливналии да имат за старта предстоящият уикенд, е била със 1000 на 100 правилна.

Пет седмици по-късно в заявките щяха да фигурират обичайните за времето между 2008 и 2017 г. тридесетина заявки и домакините биха си хвърляли шапките от радост на такава цифра.

Отделно, изключвайки чужденците от Моторспорт Академията на Хюндай в Твърдица, които така и така ще карат в българския шампионат, списъкът с гостите (четири от Румъния, по три от Гърция и Сърбия, един от Турция) предполага доста пищно разнообразие от национални флагове.

Никакво съмнение: Монбат Сливен Рали щеше да запише и още много плюсове и състезателни интриги за 38-а страница от своята история, ако националният шампионат на България не беше започнал по никое време преди две седмици в Твърдица и гонката под Сините камъни беше запазила своето традиционно място в календара и неговата втора половина.

Но това са други теми [бири], за които на хората в БФАС никак не им е приятно да слушат и чуват. За тях те си имат своите аргументи.

Краткото връщане назад в годините показва, че първото рали, което силно бе промотирано от организаторите си с два билборда на магистралата Тракия, бе именно твърдишкото състезание.

Но сливенчани нямаше да могат да се гордеят с всички онези определения за „най-автомобилния град“, „най-компетентната публика“, „центъра на БГ-автомобилния спорт“, ако през последните 10 години, ако преди старта под Сините камъни, транспарантите и билбордовете не създаваха отдалеч рали-атмосферата в града.

Рали Сливен основно изменено Чупи 10-годишните си рекорди

снимка за rallyxpress: стефан колев
ВИДИМ ДОРИ И ОТ Ж.П. ЛИНИЯТА… Единият от поставените за Монбат Рали Сливен е точно пред гарата в Сливен, но пътуващите към Бургас могат да го видят и от купетата на влака.2018 SLI Transp SK 001

снимка за rallyxpress: стефан колев
И ЗАРАДИ СПОРТА, И ЗАРАДИ АТМОСФЕРАТА… Широко разпънат е единият от транспарантите, които домакините поставиха 10 дни преди началото на Монбат Рали Сливен.

Сметките на сайта с новините в българския автомобилен спорт показват, че тази година и транспарантите, и билбордовете са два пъти повече от началото на миналата есен.

Но също и това, че както обикновено градските власти винаги са стояли зад гърба на най-стойностното от автомобилните ралита у нас, подсилвайки трите лъча на професионалната организация, на добрата хотелска база в града и многообразието на трасетата в Балкана, даващи всевъзможни комбинации за специални изпиталия.

Независимо, че списъкът със заявките стана известен от официалния сайт на Монбат Рали Сливен в мига, в който изтече времето за регистрация, за да спази традицията си, RallyXpress публикува сега и факсимилето от листа, в който са имената на екипажите:

2018 SLI Zayavki

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев