• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Не да се вторачваме в ЕRC, а да ухажваме и новия формат TER

Четвъртък, 03 Май 2018 | София, RallyXpress
Не да се вторачваме в ЕRC, а да ухажваме и новия формат TER

ПРОДЪЛЖАВАЩОТО незавидно „здравословно“ състояние на българския автомобилен спорт е в такава мъртва точка, че приказките, които се чуват като пропагандно-агитационен ефект около общите събрания на БФАС, как България ще търси отново място и признание в европейското първенство, не са нищо повече от тинтири-минтири. Или – иди ми-дойди ми, или бла-бла. Дори и за момент да си представим утешителният вариант на опростената от Юроспорт торба с евро (за която тепърва щели се водят преговори за разсрочване!), европървенството ще си остава бляскавата химера и носталгичния спомен на истинското рали Златни.

И/или България, ако така предпочитате…

В същото време, само на 652 км от София Рали Трансилвания стартира като откриващо състезание на тазгодишния Тур Юропиън Рали (TER) със списък от регистрирани 101 екипажа.

Малко повече са акредитираните журналисти – 107 (имената на една дузина новинари започват с Ал и Бин!), две цифри, които у нас не са били свързвани с рали-състезание Бог знае откога, а все по-бутиковата ни публика изобщо не е виждала на куп 12 „ер-петици“. Да говорим ли за дузината други, също новички, модификации?

И няма как да се намери нищо нелогично: TER (дали организаторите му знаят, че в България има, макар и на командно дишане, такъв спорт?) предпочита Румъния, този Тур се развива и помпа авторитет от година насам.

И то такъв авторитет, че белгийците и европейската класика Ипър предпочетоха Тур-а, а не европейския шампионат, привличайки през лятото на 2017 г. повече от 123 екипажа. Че още и възможността белгийското рали да бъде зачитано за участие в първенството на Англия…

Няма как да не отдадем дължимото на покойният президент Георги Янакиев, който още през 2013-а предвиждаше, че изключителната комерсиалност на европейското ще го доведе до задънена улица. Янакиев-старши или е имал предварителната информация, или годините във ФИА са му давали козове, но така или иначе TER се пръкна година, след като той си отиде.

Не да се вторачваме в ЕRC, а да ухажваме и новия формат TER

снимка: официален сайт на ter
АТМОСФЕРА, ЗА КОЯТО ТУК САМО МОЖЕМ ДА СИ МЕЧТАЕМ… Минути преди старта на Ипър Рали публиката е като за финал на европейска купа по футбол…


По-старите и по-знаещите историята у нас добре помнят шампионата на Стария континент, в който нямаше зони, нямаше промотори, нямаше солени такси, но пък във всяко рали и винаги беше със стартови листове над 100 екипажа, ако коефициентът е 4 (или по-късният му еквивалент – 20  звезди).

У нас и състезанията, и новите автомобили, и феновете намаляват в геометрична прогресия. Призна го в доклада си през общото събрание дори и доц. Владимир Илиев, последният по дата трети президентът на БФАС след Янакиев.

2017 TER Belgi Basso 001

снимка: официален сайт на ter
И ВСИЧКО НАЙ-НОВО И НАЙ-ДОБРО… В Белгия Джандоменико Басо извади за първи път Хюндай i20 R5

Причините? Това, както е модно да се казва – „е  друга бира“. Автомобилната власт е въвлечена във вътрешни междуособици и битката кой да командва от мостика е достойна за сериал от Боливууд.

А на „машинното“ му остава единствено да изпълнява команди от рода „Пълен напред!“- „Стоп машини!“-„Пълен назад!“. Познайте с колко е напреднал корабът, над който гордото се вее флагът на БФАС…

Общото дередже на спорта, комбинирано със ситуацията в държавата, прави картинката такава, че гледащите ни до края на 90-те с възхита и нескрита завист румънци сега по комшийски великодушно приемат родни пилоти с местни лицензи и разбиращо кимат с глави…

2017 TER Esp Kolona 001

снимка: официален сайт на ter
НЕ Ѝ СЕ ВИЖДА КРАЯ НА КОЛОНАТА… Колоната от регистрираните за участие автомобили в испанския кръг от TER е заела цялата дължина между два квартала на Мадейра.

Броят на нашенците, които все по-често се заканват „Отивам да карам в Румъния“, нараства едва ли не от състезание (когато се състоят!) на състезание.

Но оттогава беше изгорен много бензин, няколко десетки автомобила попаднаха в ръцете на квартални инженери и сега спортът е с парк от десетки „коне“, нито един от които не може да мине през Калотина, Кулата или Капитан Андреева.

Не, разбира се не! Във всичко това няма и най-малката доза носталгия. Просто нещата са такива. и докато в офиса на бул. Тодор Каблешков 55А се упражняват в юридически и административни хватки, полека-лека, тихо и изчесват стартове от календара, саботьори взривяват с различни обещания рали-спринтът, сезонът, който вече е в ход има календар, който е сигурен колкото национална лотария: печалбите са обявени, да видим дали ще има и щастливци да ги вземат.

2017 TER Esp Kolona 002

снимка: официален сайт на ter
ВЪПРОС И НА КУЛТИВИРАНЕ ЗА РАЗБИРАНЕТО НА СПОРТА… Публиката на испанския остров е известна със знанията си и респекта към ралитата. Българските фенове забравиха за тази култура, но никой не може да ги упрекне, след като състезанията са от дъжд на вятър, но не е сигурно кога ще вали и кога ще духа.

Затова и едно българско участие в TER ще бъде като коктейл от адреналин, бензинов допинг, забъркан с яка доза автомобилна наркоза...

Без да коментираме причините, нека да си дадем сметка, че БФАС разполага с ограничен ресурс не само за националните първенства; че като цяло техниката (не броим десетте по-лъскави коли) е на възрастта на Вятър на промяната, а по-голямата част от публиката е израснала с разкази на близки и онова, което може да види в Мрежата.

В този смисъл евро-Тур-а е първият по-голям шанс нещата малко да се пооправят. Защото отвъд Дунав румънците са гарантирани участници у нас. При положение, че старите и трайни приятелства със сърбите бъдат насочени именно в тази посока, български старт от ТЕR ще е многоцветен и лъскав както Златни в най-добрите си години.

Втората опция, която засега дава бонус на страната е, че имаме историята на България и дълголетните качества на Сливен Рали, с които може да се комбинира и ТЕR, и Европейския Рали Трофей.

Какво повече може да се иска? А, да – да се работи, което изглежда е най-трудното за този спорт у нас.

Къде-къде по-важни са 100-годишните локални войни между монтекки и капулетти, заради едната пропусната/отнета възможност за изява…  

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев