• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

Начало с фаулстарт и гръцки финал без нито един протест

Петък, 11 Май 2018 | София, RallyXpress
Начало с фаулстарт и гръцки финал без нито един протест

СПОРЕД ТРАДИЦИЯ В ГОДИНИТЕ

САЙТЪТ с новините в българския автомобилен спорт продължава да спазва най-практичната от действащите схеми за обобщения и прегледи на отминалия сезон. Тя бе предложена от шеф-коментатора на Глобъл Алекс Бено: по-добре е да се направи обобщението не в края, а преди началото на новото първенство. Неговата теза е, че преди новия шампионат, фактите от миналото първенство отдавна са забравени. Ден преди старта на писта Бургас, RallyXpress продължава да попълва матрицата от предишните години с обобщенията и анализите за 2017 г.

ТОВА НЯМАШЕ да бъде българският шампионат на затворен маршрут (БШЗМ), ако всичко бе започнало спокойно на 29 април 2017 г. в Долна Митрополия и 6 месеца по-късно би приключило по същия начин на гръцката Серес.

Защото добре е известно от практиката през последните години, че ако има шампионат, в който протестите и последвалите ги свиквания на трибунала са равни на броя на състезанията, то това е тъкмо наричаното „пистово“ първенство на България.

Сезонът започна с фаулстарт и с отпадането на писта Долна Митрополия, след като военните не позволиха автомобилния шампионат да отбележи първата си спирка на летището на военните пилоти.

В това нямаше да има нищо кой знае колко необичайно, стига да не бе станало така, че по-късно към Плевен да не бе се присъединило и Велико Търново, за да направят заедно прецедентът с 2 отменени състезания (общо за четирите класически шампионата – 5 от 25 планирани стартове).

2017 Anons Dolna Mitro

снимка от екрана
ФЕЙСБУК КАТО ГЛАШАТАЙ… Преди да се появи на страницата на БФАС, съобщението на Плевен рейсинг Клуб първо се появи в социалната мрежа

ЗАЩО УХАЖВАТ ОБЩИНАРИТЕ?

САМО С ПИСТА Дракон и с преобладаващите си градски трасета, българското пистово първенство е крайно зависимо от местните власти. Един отказ от общината или поредната промяна в календара на БФАС, качват моментално волтажа на напрежението по линията община-организатор-БФАС, за да раздруса „електриката“ състезателите, които са крайните „потребители“. Затова обичайте и ухажвайте кметовете, не забравяйте, че спортът изцяло… е в техните ръце.


За десетте години и планираните общо 73 пистови старта, са били отменени общо 6 (по 1 през 2009, 2010, 2015 и 2016 г.) като единствено през миналия сезон се прави злощастен „дубъл“.

Коректността обаче налага да се каже, че ако отказа за Плевен бе на ниво над щаб на училище, то във Велико Търново нещата опираха единствено до градско равнище и… крайно неприятните за кмета спомени за малкото участници две 2 сезона преди това.

Така след Долна надеждите се фокусираха на Хасково, но… търновската зараза от 2015 г. вече бе прихваната и в квартал Орфей се появиха някакви си 25 участника.

Сега си представете каква атракция е било за публиката Серия Туринг: 7 квалификанти, 5 стартирали автомобила и… три коли, пресичащи финиша! Естествено виновните бяха намерени: жегата, дългите дистанции и… още други неща.

2017 STZ Kambur AI 012

снимка за rallyxpress: асен илиев
С ШАМПИОНСКО САМОЧУВСТВИЕ… Пламен Камбуров водеше колоната в Хасково, но само до 6-ия завой, когато допусна грешка и го подмина, след което  трябваше да се задоволи с второто място на подиума.

Русенската писта повдигна малко рейтинга, но чак до старта на старозагорци – 47 автомобила, БШЗМ изглеждаше като автомобилна кушия по време на панаир.

И после – дали заради паузата от точно 3 месеца между Русе и Зарата, дали заради първото излизане на пилотите и колите от новосформираната Купа Енеос, но писта Стара Загора бе точно онова, което всички помнеха отпреди 6-7 години: истинско шоу за една от най-компетентните публики в страната.

Не, в никакъв случай не трябва да се  смята, че заслуга за това е по-хладния край на септември или дългото – та дълго, очакване на поредния старт!

2017 STZ ERmenko PM 013

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto
ОТ НАЧАЛОТО НА СЕЗОНА, ПРЕЗ СТАРА ЗАГОРА И ДО… Завръзката Искрен Веселинов (вторият) и Ерменко Ерменков се затегна от началото на сезона, като двамата пилоти се постараха да запазят интригата жива до финала в Серес.

2017 STZ Ilia Zarski AI 006

снимка за rallyxpress: асен илиев
СИЛНО МОТИВИРАН… За първи път през сезона Илия Царски се яви на пистовото трасе в Стара Загора, но рейсинг-инцидентът, пратил го мантинелата на първия десен завой постави точка на иначе силната и много агресивна езда на панагюреца.

Миналата година заралии водеха задочен спор с бургаския Вромос как да направят състезанието по-атрактивно за публиката и вероятно успяха да спечелят, макар и с малка преднина.

Залогът за успеха на Стара Загора беше в ранната и скрупульозна подготовка, срещу което Вромос извади първото, макар и неофициално представяне на Купа Лада и лайв-стрийминга от трасето край морето.

2017 BUR Kosio M AI 009

снимка за rallyxpress: асен илиев
ТРИ ПОБЕДИ ОТ ЧЕТИРИ ВЪЗМОЖНИ… След като основният му конкурент – Пламен Камбуров прекъсна серията от победи на Маршавелов в Стара Загора, пловдивчанинът компенсира загубата с първото място на новото трасе в Бургас.

„Защо аз [АСК Диамо], който организира две планински, прави гимхана и устройва пистата в Серес да не получавам финансовата помощ от БФАС? Състезанието било в чужбина! Ама е кръг от нашето първенство…“, недоумяваше през ноември Георги Стоянов как да върже финансите си за Серес.

2017 STZ Y Obreten AI 006

снимка за rallyxpress: асен илиев
ПОСТОЯНСТВО, КОЕТО Е РАВНО НА ТИТЛА… Без да има записана победа през сезон, но във всеки един от кръговете на шампионата – на подиума, варненецът Ясен Обретенов успя да изпревари съотборника си от Флат Аут Николай Георгиев с една единствена точка.

На фона на годишните, колкото и малки да са те, помощи от страна на БФАС към другите организатори, въпросът на благоевградчанинът е доста тежък. Също така обаче е и сигурно, че едва ли е получил нещо друго, освен първоначалното обяснение.

Което пък го кара сериозно да преоцени намеренията си, дали наистина си струват вложените усилия, за да могат пилотите от пистовия шампионат да имат още един старт, освен на Дракон, на трасе без бордюри, без улични лампиони и критични обратни завои…

Начало с фаулстарт и гръцки финал без нито един протест

снимка за rallyxpress: асен илиев
ДУБЪЛ НАДУБЪЛА… Константин Маршавелов е седнал в болида на Иван Влъчков SIN R1 GT-4 по време на демонстрациите на писта Бургас. Отпреди два дни е анонсът, че тома може да бъде и за по-дълго време, ако българската програма за 24-те часа на Льо Ман проработи успешно.


RallyXpress умишлено прескача колизиите през годината в този шампионат. Най-малко две, а най-много пет са причините за това. Първо, защото те са описани вече на сайта (виж ТУК решението на Бургаския казус!, и, второ, защото БФАС, както и комисиите, са особено чувствителни на тема „скандали“, сякаш ако те са станали, трябва да си останат необявени заради… в името на спорта и неговата обичайна чистота.

Също толкова важен обаче е и фактът, че през 2017 г. протестите и работата на трибунала по пистови въпроси бе далеч от обичайната бройка, че дори и н Гърция финалът влезе в рекордната книга у нас без нито един конфликт или протест.

2017 година стана и рождената за един проект на Омникар България и пловдивския АСК КА2 Рейсинг Тим – Енеос Кър.

2017 ECO Team 010

снимка за rallyxpress: организатори на сериите енеос къп
ПРОХОЖДАНЕ НА ДРАКОНА, ЗА ДА ПОСЛЕДВА НАЦИОНАЛНО ПРИЗНАНИЕ… Собственикът на писта Дракон Христо Стоилов е вдигнал зеления флаг, за да извести пилотите от новата серия, че им предстои първия старт (горе). Менторът на Енеос Къп Константин Маршавелов заобиколен от „Седморката на Косьо“ – доволните пилоти от първия официален сезон на Омникар България и КА2 Рейсинг Тим.

Три старта на писта Дракон, заедно с демонстрационното състезание в Стара Загора определиха като краен победител Ташо Ташев, като от първия Дракон до финала, във всяка една от надпреварите се менеше и името на победителя

„Ето това искахме да покажем с Енеос Къп - развитието и на пилотите, и на автомобилите.“ – заяви в края на сезона Константин Маршавелов, който ръководи проекта и в същото време е ментор на осмината пилоти.

Още с раждането на Енеос Къп намерението на Омникар България и Маршавелов бяха недвусмислени – шампионатът да се развива като неразделна част от първенството на България, към която „енеосите“ официално се присъединяват утре в Бургас.

ФАКТИТЕ ОТ СЕЗОН 2017 Г. ДА НЕ СЕ БЪРКАТ СЪС СТАТИСТИКА

:: Иван Влъчков направи дубъл на титлата си в Серия Туринг, показвайки, че ранното влизане в спорта, комбинирано със системна работа може да води до прогнозируем резултат.

:: За втора поредна година пилотът на КА2 Рейсинг тим е най-ефективният пилот в първенството на затворен маршрут, регистрирайки след финала в Серес 5 победи от 5 старта, както и най-много бързи обиколки в състезанията – четири от пет.

:: Младият пилот на КА2 Рейсинг Тим е състезателят, който през миналата година има най-дългият километраж измежду всички пистаджии – 200 тура в националното първенство, които са равни на общо 457 км. Общо за двете поредни първенства, които Иван печели титлата в Серия Туринг той е покрил дистанция от 758.03 км (322 обиколки).

:: Тазгодишният клуб „100 точки“ е сведен до три позиции, две от които, както и самия отбор КА2 Рейсинг Тим (225 т.), принадлежат на пловдивската формация – Иван Влъчков (генерално в Туринг и НС3) 125 ., Константин Маршавелов (генерално в Макси и НС1) 118 и пилотът на Вромос Филип Игов (RC4) – 111 т.

:: Подреждането на пилотите, записали най-бързи обиколки в този шампионат е: Влъчков 4 (Хасково, Стара Загора, Бургас, Серес), Маршавелов (Стара Загора, Бургас, Серес) и , Александър Димитров (Елена Тим, Серия Спорт – Русе, Бургас, Серес) –по 3, Пламен Камбуров (Хасково и Русе) и Ерменко Ерменков (Хасково и Стара Загора) – по 2, Станислав Паришков – 1 (Русе).

2017 BUR Vlachko IA 010

снимка за rallyxpress: асен илиев
НАЧЕЛО НА ПЕТ НЕОФИЦИАЛНИ КЛАСАЦИИ… Иван Влъчков е вдигнал показалец за „окей“, след като на Серес записа и рекорда на трасето за своята Серия.

:: Половин година по-късно се появи далеч по-реалистичната версия за русенския казус с Искрен Веселинов (виж ТУК), според която, пилотът умишлено е бил въвлечен в гонка с градската полиция, а след това – защото е по-бърз – „наказан“ административно. Версията за другия поглед бе спомената пред сайта с новините в българския автомобилен спорт от русенец, който не е от спортната гилдия.

:: Организираният от АСК Диамо финал на шампионата на пистата Серес (шести български гастрол там от 2011 г. насам) влезе в историята на шампионата, а вероятно и на последните 5 години като единственото състезание от сезона, в което нямаше нито една контестация.

:: Силно място за „баварците“ – гръцкото трасе се оказа най-удобното за пилотите на БМВ, където немските машини се представиха изключително силно в конкуренцията на Серия Макси, а Ивелин Йотков спечели и първата си победа за годината.

2017 SER Ivelin Yot AI 013

снимка за rallyxpress: асен илиев
МНОГО БЪРЗ, МНОГО ТЕХНИЧЕН… В първото си появяване на пистата през 2017 г., в Серес Ивелин Йотков записа първата си за сезона победа в НС2, по-скоро дала самочувствие, отколкото класиране в шампионата.

:: Вярно е, че гръцкото трасе силно ограничава българските автомобилни фенове, но Серес дава нещо, което нито един от българските стартове не може да предложи – опит в чужбина, на истинско професионално трасе (Дракон-а до такава степен е известен, че пилотите откриват дори и промяната в обезопасяващите гуми!), както и различна конфигурация, която не е научна наизуст.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев