• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

Кой и защо се плаши толкова много от ралиспринтовете БГ

Четвъртък, 17 Май 2018 | София, RallyXpress
Кой и защо се плаши толкова много от ралиспринтовете БГ

СПОРЕД ТРАДИЦИЯ В ГОДИНИТЕ

САЙТЪТ с новините в българския автомобилен спорт продължава да спазва най-практичната от действащите схеми за обобщения и прегледи на отминалия сезон. Тя бе предложена от шеф-коментатора на Глобъл Алекс Бено: по-добре е да се направи обобщението не в края, а преди началото на новото първенство. Неговата теза е, че преди новия шампионат, фактите от миналото първенство отдавна са забравени. Ден преди старта на ралиспринт Дряново, RallyXpress продължава да попълва матрицата от предишните години с обобщенията и анализите за 2017 г.

ОТЧЕТЛИВИ И БЕЗСПОРНИ доказателства, разбира се, липсват. Но за четири поредни години вече е повече от очевидно, че има хора в автомобилните среди, които силно се страхуват ралиспринтът да не прогресира.

Недолюбвано е спринтовото първенство и това си е. Отношението към него е като към незаконно дете от комшийката: не можеш да го отречеш и много-много не ти се иска да го виждаш...

Но кой или кои са недобюлващите, които съзнателно не се застъпват за най-младия от братята? По метода на изключването отпадат организаторите (домакините), отпадат клубовете и състезателите – такава е елементарна логика.

Единственото пряко доказателство е във факта, че от четири първенства, започнали през 2014 г. в Самоков с открития спринт там, досега има само един напълно завършен шампионат и това не е първенството за 2017 г. Затова и неглежирането на това първенство не е само твърдение, обосновано на предположения, а на мотивираното усещане.

„Имам чувството, че не се гледа със сериозно око на това първенство – отбеляза двойният победител и лидер в генералното след Видин Динко Иванов на пресконференцията след финала. – Трябва да се направи нещо спешно, защото няма да имаме първенство тази година, а този формат е най-добрия за всички [пилоти и организатори]...“

Кой и защо се плаши толкова много от ралиспринтовете БГ

снимка: rallyxpress
БОЛЕЗНЕНО ОТКРОВЕН... След като спечели и втората си победа за годината, бъдещият шампион директно упрекна автомобилната власт, че не помага на спринта да се развива. Дали на пресконференцията във Видин заралията не спести и още факти?


И сезон 2017 напълно го доказва. Най-малкото заради изпълнено с купи награждаване на спринтьорите през декември, с които награди БФАС първо утвърди половинчат шампионат, а след това замаза положението с обявеният, но незавършено в 4 кръга първенство.

Важно е да се каже: още след Видин, когато стана ясно, че Панагюрище отпада заради кончината на мецаната на това състезание – проф. Лъчезар Цоцорков, започнаха да се търсят варианти за спасението на шампионата. Вариантите бяха различни – от дубъл на Дряново, евентуално Видин 2.0, през нови локации в Севлиево, Сандански, с половин уста се споменаваше дори и Дупница.


2017 DRY Service SD 008

снимка: rallyxpress
НА ПУК НА ВРАГОВЕТЕ... Второто издание на Дряново стартира през юни 2017 г. с сервизен парк, който не само изглеждаше обещаващо пълен, но и достатъчно интригуващ с автомобилите си.

И... дотук. Накратко – пак като предишните години. Дали по високите етажи на автомобилната натежаваха аргументите, че това води до отлив от ралитата, дали друга, много по-сериозна причина имаше миналия сезон (а и в другите три!), няма да стане ясно.

При положение, че във федерацията са имали притеснения за отлив от ралитата, един елементарен анализ на стартовите списъци в четирите години ще покажат, че по-малко от 1/3 от участващите са класически ралиджии.


2018 DRY Atmosfera DP 006

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
АТМОСФЕРА КАКТО В ДОБРИТЕ СТАРИ ГОДИНИ... Финалът на ралиспринт Дряново 2017 г. е точно както от 80-те и 90-те години на спорта у нас: на снимката няма начумерено лице, всички са доволни, представлението е било силно.

За такъв анализ в БФАС надали са се сетили, а още по-малко някой си дал зор да направи сравненията с участващите в ралитата. Или да се сравнят автомобилите с национална и международна хомологация. Такива сравнения дават много повече информация, отколкото което и да е мнение на авторитет в спорта.


2018 STZ Dinko Cont DP 006

снимка за rallyxpress: личен архив на динко иванов
"ДОБРО" ВРЕМЕ ЗА ФУТБОЛНА КОНТУЗИЯ НА СИЛНИЯ КРАК... Играещият в аматьорския футболен отбор на Стара Загора шампион Динко Иванов, се „изхитри“ да се контузи именно през зимната пауза.

И ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ САМОКОВ!

2018 SAM Logo Total
КАЛЕНДАРЪТ, или онова неустановено нещо на сайта на БФАС за 2018-а, вече се е оттекъл. Но точно сега му е времето да се сетим, че основата, която постави Гвоздейков в Самоков, просто плаче да влезе в този шампионат. Най-малко по две причини: това ще е единственото „снежно“ състезание у нас и, второ, каква по-голяма гаранция за домакинство от град, който по равно е скиорски и бензинов?


По-точното е да се каже, че е обратното: да, отлив има. Но не е само в ралитата, а и в спринта. Статистиката е безмилостна - след началото в Самоков, в следващите четири полусезона, бройките на участвалите общо пилоти е 56 (2014), 49 (2015), 41 (2016) и 36 (2017).

Нима не е закономерно за надпревара, за която никой, включително и БФАС, не дава гаранции, че след като започне, в края на годината ще завърши така, както предварително е обявено.

Така или иначе е очевадно, че управата през 2017 г. не направи и минималните усилията, за да стимулира организаторите или дори да ги подпомогне, за да може после резонно да си раздава наградите.

В това отношение колосът на спринта – Видин, остава в най-неблагоприятната позиция: като локация далеч, а като подготовка винаги досега – „отличен“.

Затова и Иван Иванов-Жико ще продължава да търси варианти, за да привлече повече пилоти в кръг, който вече е със заслужено добра репутация и история в шампионата.

Дотук с изброяването на проблемите, които правят от ралиспринта недоносен юнак, нито пък шампионат, който е равностоен на останалите три класики.


2018 DRY Gonka DP 006

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
ИНТРИГУВАЩА ЗАВРЪЗКА... След дълга „почивка“ от спорта, завръщането на Кирил Тодоров (Клио-то на втора позиция) показа, че все още е достатъчно бърз, за да застига конкуренцията си в самия скоростен етап.

ЕДИНСТВЕНЕЯТ НЕОПОРОЧЕН

ЗАСЕГА ТЪКМО ралиспринтът остава единствената от четирите класически дисциплини, която остана незасегната от скандалите в ралитата, пистите, а от миналия сезон – и в планинските състезания. Човек просо да се чуди, че когато е във всеки един от стартовете на досегашните спринтове, сакаш машина на времето го пренася в 80-те и 90-те години, в атмосфера на приятелство, спокойствие и усещане за бензиново представление, в което в театралната трупа няма дрязги, а управата на театъра е продала всички билети. Първо във Видин – вече четири години, а след това и в Дряново, това се доказва. Дано поне този шампионат остане така, ама надали…


2017 г. бе годината на заралиите Динко Иванов и Живко Желев (Стара Загора, ситроен С2 R2), които с две победи си осигуриха и двете титла. Впрочем именно този екипаж е идеалния пример, защо форматът на спринта е примамлив за нискобюджетните тимове.

Това е и годината, в която Дряново втория старт в Дряново (през октомври 2016 г. градецът бе спасителя, иначе в програмата оставаха само Видин и Казанлък!) стигна връхната точка в заявките – 33 записани, 29 стартирали.

Миналият сезон донесе и едно приятно завръщане на обикновено много бърз, но и също така финансово немощен пилот – Кирил Тодоров (БАМС, Рено Клио), който се появи в Дряново след дълга и със сигурност мъчителна „почивка“ извън спорта.

Радостното е, че в същото начало на спринтовото първенство в Дряново имаше повече „планинари4, отколкото чисти ралиджии и Милен Узунов, заедно с дебютиращият като навигатор Любен Емануилов (Казанлък МС, Хонда Сивик) не само спечелиха класа си, но дори и затваряха най-бързата шестица на първото състезание.

2017 DRY Uzunov DP 001

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
ЧИСТА ПРОБА ПЛАНИНАРИ... Милен Узунов и навигаторът му миналата година – Любен Емануилов, са опровержението, че в спринта има много ралиджии.

Същото и за дебютиралите в шуменски Мемориал Валери Великов баща и син Дечкови – Иво и Йордан – второ участие и първи точки от ралиспринта за второто място в НС3.

ФАКТИТЕ ОТ СЕЗОН 2017. ДА НЕ СЕ БЪРКАТ СЪС СТАТИСТИКА

:: Общо в двете състезания от миналогодишния календар с 4 старта (реализирани само 2), пилотите са изминали обща дистанция от 182.16 км, 7 специални етапа и 82.38 хронометрирани километра.

:: Статистическата сметка показва, че от Самоков 2014 г. до финала във Видин миналото лято, листата на участниците е стигнала 181 екипажа, като миналият сезон отбелязва пикът със знак минус – едва 35 автомобила за полушампионата.

:: Най-много победи в скоростни етапи през миналата година имат шампионите Иванов/Желев – 5, по 3 пъти те са били втори и трети. Шестицата на екипажите, намерили място в тройките на отсечките включва още: Янков/Балджиев (1, 0, 0), Герджиков/Китанов (1,0,0), Титов/Георгиев (0, 2, 2), Г. Георгиев/В. Георгиев (0, 1, 3), Ванков/Стойков (0, 1, 1), И. Иванов/Р. Иванов (0, 1, --) и Петров/Асенов (0, 1, 0).

:: Най-резултатните екипажи за миналата година са Динко Иванов/Живко Желев (Стара Загора) 50 т, следвани от Александър Борисов/Тодор Василев (Жико-Моторспорт) 37.5, Петър Христозов/Теменужка Христозова (Стара Загора) 27.5, Георги Янков/Цветан Балджиев (Дунев Рейсинг), Николай Николов/Николай Кардашлиев (Жико-Моторспорт), Александър Спиров/Георги Гаджев (Дунев Моторспорт) и Недялко Денев/Николай Танев (Стара Загора) – по 25 т.

:: Второ място в Дряново и победа след екипите във Видин донесе титлата на АСК Стара Загора – 43 т., следвани от Жико-Моторспорт 1 – 30 и Мегапорт – 25 т.


Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев