• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

Какво показва операцията по спасяване на България 1.0?

Сряда, 31 Октомври 2018 | от Страшо Димов, RallyXpress
Какво показва операцията по спасяване на България 1.0?

…А ПАЗАЧИТЕ КОЙ ДА ГИ ПАЗИ

Superstar bodyguard
БФАС ПОЛЗВА делегираните от СБА (носител на лиценза от ФИА) права на върховна спортна власт. Това, разбира се, до голяма степен, я прави суверен на автомобилния спорт. Но това дава ли правото на управата да прави каквото ѝ скимне когато напуска третата стая в офиса си? Може RallyXpress да досажда с питането си, но кой всъщност пази пазачите (Quis custodiet ipsos custodes?), както често питал Платон Стари от Форума в Рим. Ще питат ли клубовете къде отидоха парите от лицензите и членския внос тази година? И дали някой им е казал, че клубните вноски ще са за „тумба-лумба два дни, а година – гладни“? Ще има ли въпроси дали накараните – ей-така, заради конспирацията ERТ - 10 регистрирани в тази категория екипажа са платили по €300 за участие? Не е ли крайно време, като истинските принципали на спорта, в АСК да се сетят, че те дават, но и те вземат властта на пазачите?

ДВЕ СЕДМИЦИ след финала на 49-ото рали България стана онова, което лесно можеше да бъде предвидено. След настойчивите апели „сега да не говорим“ и след нападки за „всички злонамерени статии и разпространяването на невярна информация, целящи да компрометират и провалят Рали България 2018“, БФАС не намери време, за да постави на сайта си кратък текст за това, дали най-старото ни състезание все пак е било успешно.

Но 16 дни стигат, за да се изчака, а след това да се каже – при това напълно добронамерено – що се опитвате да ни правите на балъци? Затова и е редно да се попита

спасено ли е било ралито и кога
точно ще научим за резултата.

Изложените тук факти и поместените факсимилета са със същата безпристрастност, с която бяха изброени фактите и показани колажите в текста „Какво съзнателно е спестено в текста истината, каквато е“ (виж ТУК)

Едната вероятност да се получи отговора е догодина, когато ФИА публикува календара на Трофея.

Другата е, ако преди зимата управата се реши да каже или напише какви точно са оценките в доклада на сеньор д-р Педро Мелвил Араго.

Защото от подготовката на състезанието, до самия му финал всичко в него бе дълъг низ от компромис с компромисите, прицелени в 2019 г. И всякаква неудача до днес задължително бе белязана с „да дадем шанс на рали България, да спасим неговия имидж, за да може след години да кажем и аз бях там…“ (виж ТУК)


Какво показва операцията по спасяване на България 1.0?

колаж: rallyxpress
В СТИЛ „СПАСЯВАНЕТО НА РЕДНИК РАЙЪН“… (не по Спилбърг) На президентът на БФАС Владо Илиев и директора на ралито Ал. Ковачев се наложи от последния „окоп“ да защитават онова, което още преди тях беше погубена, а те не успяха да спрат разрухата.


Така е вече трета година, откак Ралито си тръгна от Рила, за да се върне край морето, където бе заченато, проходи, порасна, и където до резките социални промени

в продължение на три
десетилетия бе еталонът

в европейския шампионат по рали и от ФИА валяха само похвали.

Впрочем не съм прав. През 2016 и следващата година направеното наподобяваше нЕкъв опит за лъскане на патината по името. Докато през август не се разбра, че се е стигнало до деликатно и мълчаливо чистене на ръждата.

Десетките разговори със случайни фенове точно показваха, че каквито и лозунги да се вдигат, колкото нагло и да се преиначават фактите, за тези край етапите е ясно – след като нещата са оплескани, никаква

набързо скалъпена от шефовете
схема за спасяването на България

не работи, никакъв спешен Пи-Ар на най-титулуваните ни пилоти Димитър Илиев и Крум Дончев не може да замаже ситуацията (виж карето долу).

Закъсненията започнаха с определянето на датите през зимата (накрая на Конкорд не издържаха и шамаросаха БФАС), продължиха със соц-призивите „да спасим ралито, да спасим спорта“ и завършиха дни преди старта с тъжното и минорно „сега да замълчим, да говорим след ралито.“

:: СПРАВКА НА RALLYXPRESS.

От началото на шампионата тази година, в четирите старта до България са участвали 32 екипажа. След призивите за спасение на пристана на Порт Варна се явяват едва 10 (!) – два други наистина искат да са част от спасителния пояс - и при това

годишното класиране пряко
касае тази 10 от екипажите.

Разбира се, явяват се и автомобилите на Флат-аут в гр. Е. Сега си представете стартовия списък от 26 автомобила без тях, след което България би ударила дъното със стартови си лист, доближаващ се до този на рали Средна гора (9 екипажа!) отпреди 8 години.

„Да, ама не!“, както казваше знаменитият Пеко Бочаров – 16 дни след финала в Албена от БФАС ни клик, ни лайк, ни гък, ни стон каква точно е оценката и по-важно - кому е заслугата за сготвеното. На кого ще се джироса изпирането на пешкира заради месеците работа през куп за грош или виновните наистина ще бъдат посочени различно от баналното „някои лица…“?

А директорът на ралито Ал. Ковачев, говорейки с искрена убеденост пред журналистите в Пресклуб България заяви:

В крайна сметка рали ще има и ще бъде хубаво рали… Надявам се, че нещата ще станат добре. Ще бъде хубаво състезание. На практика караме всички отсечки, които по някакъв начин са възможни и предоставят условия за рали.

20181002 Jerom Rusel to ANS

20180928 Jerom Rusel to me

колажи: rallyxpress
СНИМКИ ОТ ЕКРАНИТЕ… (горе) Мейлът, който Жером Рюсел е разпратил на 2 октомври 2018 г. до всички европейски ANS. С червено е подчертана фразата, че точки няма да бъдат давани за ERT. С жълто е посочен текста, който е публикуван на сайта на БФАС и „избрана“ част от мейла на Рюсел, че състезанието остава в трофея. RallyXpress прави първата си публикация по шамара от ФИА на 28 септември. (долу) Копие от мейла на Рюсел, който той е разпратил в същия ден, преди публикацията на сайта.

Кое му беше хубавото и колко
от нещата не станаха добре?

Всяко рали – също категорично казано заради опита – е най-трудното единично състезание за организиране: много хора, много администрация, много обслужващ персонал, невероятен синхрон, електроника и комуникации, дълга подготовка и… на финала винаги има нещо, което не се е получило така, както трябва.

Това публиката така и не разбира, а и не трябва, както не трябва да знае как точно се произвеждат кренвиршите, които харесва. Но в случая дори и на финала, България бе с много малко добри неща (или оценки в доклада на д-р Араго).

След 40 и кусур години опит с тази спорт – имам достатъчно много основания да твърдя категорично - не познавам объркана ситуация през последните три-четири години, в която БФАС да не се е намесила и тя да не се е объркала допълнително.

Речено по друг начин: от 22 февруари 2018 г. (Протокол №3 УС БФАС), когато реално започва работата по България, до раздаването на купите в Албена, всичко по това състезание е правено и е във

вариант „желаното да се
приема за действително“!

Желаното достига своя връх в края на юни, когато пред сайта на БНР Владо Илиев дори обявява, че УС е взел решение (Протокол №20 УС на БФАС, 20 юни) тази година да се поиска от ФИА България да бъде кандидатско състезание в европейското първенство, за може в юбилейната си година да е част от ERC.

2018 BUL Problem ERC

колаж: rallyxpress
КАТО СТАРАТА ПОГОВОРКА Не ни пускат в селото, ние за попската щерка питаме… протоколът от УС от 20 юни и помпозния текст на сайта на БНР, че аха-аха сме в европейския шампионат.

Пет и половина месеца по-късно всичко това е гарнирано обилно с упреци „другите ни пречат“, „искат провал“, „злонамереност“. Прочетете поемата на гения Валери Петров „Трите Хаш“ там е написано блестящо: „Ваш’та майка, наш’та гайка подменили сте нарочно, с болта да не пасва точно!“

Още веднъж да посоча основателната причина, след като управата пропиля всички възможни срокове: паническото спасяване на останалия имидж заради календара - правим ралито по правилата на ЕRT (такси, стюарди от чужбина – всичко, както си му е реда),

за да запазим мястото на
България в трофея 2019 г.,

когато състезанието става на 50.

Така че целта вече не е европейско, а спасително провеждане на ралито с цената на всичко.

И оттук, десет дни преди голямото возене на екипажите, започна грандиозното извозване на публиката, феновете, администрациите в локациите на България.

Добре де, защо толкова напъни, за да се покаже, че България, макар и с орязан наполовина трофеен статут (без чуждо участие и без точки за трофея), трябва да бъде представена като международна надпревара?

Надежда, че някой чужденец ще се закачи на крайно тенденциозно манипулираната публикацията в сайта на БФАС (виж ТУК)?

Или, за да е конспирацията ERТ стопроцентово издържана? Дали пък не е, за да може да се натискат пътните предприятия, да работят като при природни бедствия по ремонти на Дюлино и да се хвърля асфалт часове преди старта?

2018 BUL Asfalt 001

снимка за rallyxpress: милко якимов/варна
С ДАТА, С ДЕН И С ЧАС… Дигиталния часовник точно показва: в петък, 12 октомври, в 14:21 хвърлянето на асфалта продължава по етапа Дюлино.

Някак не звучи реално!

Тогава остават само два възможни отговора: заради администрациите във Варна, Албена и Бургас. И, най-вероятното, заради спонсорите и спомоществователите.

Но те не са от вчера и ще се запитат: хубу, де са плакатите, де са ви брошурите, де са флаеите? Пристигаш във Варна за митичното рали България и евентуално можеш да разбереш, че ще има рали от тук-там преминаващите спортни коли.

Айде, старите – те си имат спомените и знаят какво беше преди да се отиде в Боровец и в Самоков, когато колоната паркира там. Но новите, бързо топящи се поколения фенове, на тях надали само социални мрежи им стигат.

2018 BUL Final Alb 001

снимка за rallyxpress: милко якимов/варна
НА ФИНАЛА В АЛБЕНА-ТЪМНО КАТО В РОГ… Краят на първия скоростен етап от 49-ото рали България. Не, не бъркайте светлините с преносими прожектори, това са отражателните ленти върху жилетките на съдиите.

Дайте специалната купа за Седморката на Флат-аут!

Kupi 111
В ГОДИШНАТА церемония за сезон 2018, УС на БФАС задължително трябва да предвиди специална купа за варненския Флат-аут. Ако не бяха неговите пилоти и заповедта по гарнизона за участие у дома, колко ли кратка би била церемонията на пристанището във Варна, колко ли щеше да е дълга колоната на Рали България и колцина щяха да видят арката в Албена и откъм задната ѝ страна?


Явно има закономерност, след като в четири поредни морски години, от 2015 г. насам, във Варна Рали (после България), заявките се движат така 19-33-37-26.

Впрочем справката с Уикипедия сочи недвусмислено (виж ТУК), че това е вторият най-нисък брой на участниците за всичките 49 години, след 2013 г.

Ровейки се из хартиите написах, че това ще е най-скъпият – и за организатори, и за състезатели - национален финал, който е устройван когато и било.

Абсолютен факт, като се има предвид безкрайната возия на екипажите и разходите само за гориво в дните за опознаване на трасето и в двудневната надпревара.

Като се има предвид, че България е с най-много километри преход (само с 21.16 по-късо от Твърдица, Сливен и Стари столици общо – 437.98 км), за тренирачките и бегачките

общата дистанция за България
хвръква до 1250.46 километра!

Двете опознавания за един екипаж са стрували около 240 - 260 лв. за гориво. В дните на надпреварата бегачките са глътнали ориентировъчно по 90 литра на скоростните етапи и още 70 в преходите – 160 литра, всеки един от които е €5. (около 1564.59 лв.).

1998 ALB G Yanakiev MH 001

снимка за rallyxpress: мартин холмс/англия
ОТ АРХИВА… 1988 г., рали Албена. Директорът на състезанието Георги Янакиев позира със схемата на радиовръзките, на която ясно личи класическият маршрут на ралито. Тогава най-критикуваната част от схемата е преходът без специални етапи по 90-километровата „дръжка на тигана“. С калкулатор и от сайта на България 2018 г. лесно можете да пресметнете колко „дръжки“ имаше тази година…

В сметката прескачаме гуми, масла, транспорт на колата от–до и до-от дома, не събираме хотела и храната, прескачаме и чая в 5.

Срещу тези петдневни харчове – на СЕ Албена линейката закъснява, а с това и етапът бе забавен с 26 мин. Варно е, че не е болка за умиране. Когато обаче бързата помощ пристига с осмина, които да гледат отблизо отсечката, се оказва, че в линейката няма… лекар.

2018 BUL Ambulance

снимка за rallyxpress: милко якимов/варна
ПЪТНА ПОМОЩ, ПОЖАРНА, ЛИНЕЙКА… Всичко по устав, шофьорите на място, огнеборците в готовност, но няма лекар.

За неудоволствие на организатора наблюдателят от ФИА г-н Араго, е лекар по професия и едва ли е пропуснал да си запише за отсъстващия колега.

„За мен това не е пропуск, това си е стопроцентово престъпление! Няма защо да коментирам, кое превръща този случай в престъпление, то е от ясно по-ясно! Какво щеше да се прави на трасето, ако имаше инцидент и се налагаше спешна лекарска намеса?“,  коментира като експерт в ралитата пред сайта с новините в българския автомобилен спорт Стефан Чолаков, член на Рали-комисията към БФАС.

Въпрос: беше ли ясно на директорът на Рали България, че има спешен медицински превоз, но няма лекар в този ван?

Ще побързат да кажат: „Е, нали мина без инцидент!“

И слава на Бога, защото и на Албена, и миналата неделя на Калояново той се сети, че има и нещо българско…

ДВАМАТА ГОЛЕМИ СПЕЧЕЛИХА ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО БЪЛГАРИЯ

2018 BUL SOS 2КОГАТО СЕ РАЗБРА, че двамата най-добри български пилоти и единствените преди Мирослав Ангелов победители в рали България – Димитър Илев и Крум Дончев, ще си поделят състезанието като навигатори един на друг, тутакси изникна на предна линия агитационния план за Рали Твърдица преди години, когато Пепи Гьошев и Митко Илиев бяха решили да си менкат навигаторите. Тогава не стана и беше ясно, че е сценка от водевил, на която обаче публиката така и не се хвана.

И в началото предизвикателството на Крум „Мите, сега или никога…“ приех като повторна, не особено удачна стойка.

Оказа се, че бъркам здраво. Нито един от двамата не пропусна възможността да направи добро впечатление пред публика и зрители, обсипвайки бившия си съперник с дузини комплименти и дори на моменти при откриването екипажът събра около себе си повече камери и фотографи, отколкото онези, за които това беше шампионатен финал.

Двама пилоти в едно Мицубиши…

2018 BUL MiteKrum 001

Добре, но защо? За да върнат публиката. Как биха я върнали, след като разделените от дългата фронтова линия допреди години техни фенове би викал единствено за своя играч?

Ами  ако биха спечелили ралито, к’во се случваше тогава?

Дългата поредица от различни въпроси по темата ще оставя на читаещите.


Митко срещу Крум…

Не може да има по-голямо предизвикателство за българския рали-спорт! Направо фантастично отново да видиш битката на най-големите. Да, но в равни автомобили и при равни условия.

Тогава ела, ти да видиш, колко публика ще има и как наистина може да бъде съживен спорта!

:: Извадка от монолога на Иван М. Николов от Добрич от неделя, след финала, в щаба на ралито в Албена: „Ами-и-и [Митето и Крумчо], спасяват спорта, да бе… в реанимация е… Правят си реклама, че да ги не забравят… Гледах ги по телевизора изонзи ден… Е, колко толкова говореха за ралито? После и Корнелия [Нинова] се качила вчера [в Мицубиши-то]… Добре, че тя не говори за ралито… то не, че едно Златни… ама хептен без публика щеше да остане… К’ви Златни, к’ви Албени, бяха едно време, знаеш ли? Че и Боровец също…“

2016 18 BUL Publika PS 001

снимка за rallyxpress: александър спиров/apix и петко станчев
ДВА ПЪТИ НА „Т-ОБРАЗНОТО“… (горе, 2015, рали Варна) Не можеш да преброиш публиката и колите на феновете. (долу, 2018, рали България)… може не само да се сметнат, но и се познават по лице…

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев