• ...МЕГАПОРТИТЕ МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ И ЕДИ СИВОВ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ... И ПЧЕЛЯТ... И ПЕЧЕЛЯТ... И ПЕЧЕЛЯТ...

  • ...СПРИНТЪТ ВЪВ ВИДИН СПРЯН ОЩЕ В ПЪРВИЯ СКОРОСТЕН ЕТАП, МИЦУБИШИТО НА ЦВЯТКОВ/БАГЕРОВА ОБХВАНАТО ОТ ПЛАМЪЦИ...

  • ...БЪЛГАРСАКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО АВТОМОБИЛЕН СПОРТ - БЕЗ ЛИЦЕНЗ, НОВИЯТ ИЗДАДЕН НА АВТОМОБИЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ...

Има ли кой да счупи рекорда на Ицо Манолов в Мемориала?

Четвъртък, 04 Април 2019 | София, RallyXpress
Има ли кой да счупи рекорда на Ицо Манолов в Мемориала?

ПОВЕЧЕ ОТ ДЕСЕТИНА
ТЪРKАТ ГУМИ ОТ ДНЕС

НЕ ПОЗНАВАМ всичките пилоти по лице, но според мен повече от десетина състезатели прекараха деня си на трасето“, заяви за RallyXpress Митко Заберски-Джъмпа, млад шуменски спортист и фен, който от седмица непрекъснато е край трасето. Джъмпа обаче е категоричен, че няма да каже имената на онези от пилотите, които е видял да курсират непрекъснато между старта и финала. „Не искам Полицая да вземе да ги накаже! Нека се возят, нека си тренират!“  

НАЙ-МАЛКО десетина расови автомобили са заявени в листата за съботните квалификации на юбилейния Мемориал Валери Великов, което само по себе си ще е притегателната сила за публиката на Кьошковете.

Като се започне от шампионското Ауди S1 Куатро на Ники Златков (Проспийд), мине се през четирите „кавалериста“ на двукратния шампион Юли Телийски (Дунев рейсинг), Любен Каменов (Дамасцена-Алба), Мартин Сурилов (Стари столици), испанският Силвър на Стефан Стоев (кат. 2,Е2-SC, до 2000 куб. см, АРА Моторспорт), двата прототипа на Васко Въжаров (Опел Астра, Грийн Фокс МС) и Фиеста-та на Веселин Благов (ЕФКО Рейсинг).

Всички те са от новообявената Категория 3, гр. Е1 до 6500 куб. см и са потенциалните победители в генералното класиране на Мемориала.

Пъстротата на красивите и бързите се допълва още от шампионското Мицубиши на Гошо Василев (Дианел Рейсинг, кат. 1, гр. N, до 3500 куб. см) и пет Импрези – Симеон Иванов (ОуДи Рейсинг), Радостин Генчев (АРА моторспорт), и двамата пилоти на Проспийд - Тихомир Белевски и Петко Манолов.

Да не говорим за първата професионално подготвена специално за планински изкачвания Шкода Фабия, с която дебюта си на шуменското трасе трябва да направи Пламен Камбуров.

Има ли кой да счупи рекорда на Ицо Манолов в Мемориала?

снимка: александър спиров/apix
ПЪРВИЯТ С РЕКОРД НА НОВОТО ТРАСЕ… При първото си излизане на пистата на Мемориал Валери Великов през пролетта на 2015 г. Николай Златков записа името си като първият най-бърз пилот в новата история на шуменското състезание.


Така че всеки, който е решил бензиново да ароматизира уикенда си над Шумен, няма как да бъде разочарован.

Пресметнато реално измежду първата група трябва да се очаква и победителят в 20-ото издание на Валери Великов. Дали обаче победата ще бъде гарантирана и с нов рекорд или постижението на местния инж. Христо Манолов от април 2018 г. ще продължи живота си и догодина? Самият Манолов е „в лазарета“, така че ако има промяна в най-доброто постижение, няма да е негово…

Напълно сигурно е, че от сметките за рекорда трябва да бъдат извадени сливналията Гошо Василев и Пламен Камбуров.

2019 SHU Gosho Vasil 001

снимка: личен архив на
НЕПОРОЧНО БЯЛА… Механиците от екипа на Георги Василев правят последните приготовления на сливенското Мицубиши, което тази година ще е на старта в шумен като чиста „ен-ка“.

Вицешампионът в спринтовите ралита от 2018 г. няма да е в обичайната модифицирана класа и затова причината е в неревизирания мотор.

„Чиста „ен-ка“ ще карам, с втулката – заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт Василев. – Засега колата е чисто бяла, ако успеем ще сложим само логата на основния ни спонсор Дианел.“ Обаче Василев, който няма пропуснато мемориално планинско заради дружбата си с Митьо Полицая, няма да прави пълна програма в планинските („Карам и Българка – заради сливенчани!“), а тази година ще изхвърли и ралитата, поставяйки акцента на спринтовите състезания.

От сметката на победителите и рекордьорите -щем не щем - трябва да се извади и Камбуров, за когото Фабия-та ще е крайно непривичен автомобил: по-лек (поне със 100 кг), с по-малките габарити от тези на шампионското Мицубиши.

Да добавим, че при тези рамки, допълнени с адаптационния период, шампионът от пистовите състезания ще трябва да добави и сефтето, което ще направи на този вариант на трасето на Мемориала, който той познава единствено от разходката по пистата преди три дни.

2016 SHU Kamenov SS 008

снимка: александър спиров/apix
СЛЕД ТРИ ГОДИНИ ПАУЗА… Първият победител в новия Мемориал – Любен Каменов отново ще е на старта, но не така готов, както панагюрецът обичайно се е явявал в съсезанията.

„Няма да дойда 100 на 100 подготвен за Шумен – обяснява мултишампиона Любен Каменов, който до сряда вечерта продължаваше да работи по обновяването на своето Мицубиши. – Не е нещо много ново – нова ще е единствено ел.-инсталацията, но на практика не съм успял да приключа за началото на сезона. За следващото планинско ще съм готов напълно.“

Шансовете на Сурилов, като местен ас и пилот, за който между Пивовара и финала няма непознато място, изглеждат приемливи. Но така е единствено на пръв поглед, защото вече трета поредна година Марто вади Мицубиши-то единствено заради Валери Великов.

„Е, може би за България, ако намеря пари и сигурно за Стари столици, защото са на местна територия. Дори още не съм изкарал колата от гаража, до днес чаках да пристигне рейсинг-горивото (Панта – бел. ред.), защото без него нямаше и да стартирам“, пояснява атрактивният шуменец.

2019 SHU MartoOgi 001

колаж и снимка: личен архив на мартин сурилов
ДОКАТО СЕ ПРЕПИЧАТ И СИ ПРАВЯТ СЕЛФИ… За какво мислят и си говорят двама шуменски пилоти – Оги Христов и Марто Сурилов чакат да пристигне спортното гориво, за да извадят „кавалериста“ извън гаража.

Като се знае, че тези 3350-метра не са стандарт за равно трасе, от сметките (най-малкото за рекорда) трябва да извадим и Стефан Стоев, чийто прототип не се чувства комфортно на този терен.

Така на първо четене карето на претендентите за победа в генералното касиране се свиха до троицата - двукратният шампион Юли Телийски – Ники Златков – Петко Манолов, всеки един от които няма победа в Мемориал Валери Великов, а само Златков е първият пилот, открил сметката на най-бързите (до момента само две!) изкачвания до финала.

2018 SHU Jili Tel PM 006

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto
ДВЕ ПОРЕДНИ ТИТЛИ, НО БЕЗ ПОБЕДА В ШУМЕН… Преди три години Юли Телийски дебютира в Мемориала и спечели титлата в НС2, за да я допълни с абсолютната победа в следващите два шампионата. Но във всяко от шуменските състезания на пилота на Дунев Рейсинг не достигаше малко, за да започне сезонът с победа. Сега Телийски сменя схемата и ще кара не цял шампионат, а след втория кръг -  старт за старт.

Не, няма да има ново по-добро време от това на Манолов, категорични са седем от десетте експерта, които RallyXpress попита за мнение. И седмината бяха категорични, че най-краткото време между старта „и финала задължително ще скочи, не е ясно с колко, но…“

Петима от седемте смятат, че причината ще е появилият се за първи път тази година нов шикан пред хотел Боровец, но който освен гарантираната сигурност на публиката на първия  ляв обратен завой, задължително ще сложи между 1.3 и 1.8 сек към постиженията на всеки пилот.

Но това, разбира се, са само едни прогнози, които може да бъдат опровергани още в събота след обед и ако стане това, ще е любопитно кой пилот е успял да го направи.

Eто по-важното от касирането в Мемориал Валери Великов през 2018 г.:

2019 SHU 1 year befor

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев