• ...МЕГАПОРТИТЕ МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ И ЕДИ СИВОВ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ... И ПЧЕЛЯТ... И ПЕЧЕЛЯТ... И ПЕЧЕЛЯТ...

  • ...СПРИНТЪТ ВЪВ ВИДИН СПРЯН ОЩЕ В ПЪРВИЯ СКОРОСТЕН ЕТАП, МИЦУБИШИТО НА ЦВЯТКОВ/БАГЕРОВА ОБХВАНАТО ОТ ПЛАМЪЦИ...

  • ...БЪЛГАРСАКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО АВТОМОБИЛЕН СПОРТ - БЕЗ ЛИЦЕНЗ, НОВИЯТ ИЗДАДЕН НА АВТОМОБИЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ...

За последна страница на 2018: 149 истински купи, 100 плакета

Неделя, 02 Декември 2018 | София, RallyXpress
За последна страница на 2018: 149 истински купи, 100 плакета

ЗА ВТОРИ ПЪТ след близо 12 години, БФАС направи своята Годишната церемония по награждаване на своите призьори в зала Витоша софийския Интер Експо Център, след която Гала за първи път от доста време шампионите и подгласниците им получиха купи и плакети, които с удоволствие да изложат във витрината с трофеите си. А те са от К и К Спорт, в която фирмапо-добре онвсеки друг знаят, какво искат победителите.

Общо 149 купи и над 100 плакета отбелязаха края на Сезон 2018, който пък от десетилетия насам се оказа най-объркания, най-оспорвания, преминал през какви ли не перипетии, неудачи всичко друго, което умишлено сега се пропуска.

Все пак Гала беше на добро равнище, а и идват празници Коледни и Новогодишни празници. Да замълчим сега и да оставим детайлите за годишните коментари.

Автомобилистите може и да са от категорията „Все ще намери за какво да се начумери…“, но е сигурно, че всеки от тях малко или много си остава оптимист. Поне до момента, в който не се види… на второто стъпало на стълбичката.

И в този смисъл най-големият оптимист си остава президентът на БФАС Владо Илиев, съзрял надеждите в късчето синьо небе от горния ляв ъгъл на фото-паното над сцената в удобно селектирания кадър на хаотично хвърчащи камъни от оф-роуд.

За последна страница на 2018: 149 истински купи, 100 плакета

снимка за rallyxpress: георги павлов
ТРИ КЪСЧЕТА ОТ ВЕЧНАТА НАДЕЖДА… Президентът на БФАС Владимир Илиев открива галата на годишните награди на автомобилния спорт у нас със сините надежди върху паното на екрана.


Ако беше спрял с фразата си дотук, думите на Илиев щяха да са точно за оптимистичен финал на годината. Но той допусна грешката продължавайки с: „…хвърляни [камъни] срещу мен, но аз свикнах тази година…“.

Защото срещу него, като авторитет едва, ли би се намерил човек в залата, който да обели и дума напреки.

Срещу хаотичния сезон, срещу схемата „старт-стоп-чакай малко“, срещу взетите през ръка решения, срещу направеното едно, а обясненото друго, в зала Витоша подкрепящите надали щяха съберат и дузина и половина.

Но както е известно от практиката, огромната част от състезателите много рядко, поне докато не се убедят накъде най-силно „духат ветровете“, биха имали категорично мнение.

2018 GALA Sprint 001

2018 GALA Sprint 002

снимка за rallyxpress: георги павлов
ПОДИУМЪТ: ТЕСЕН ЗА СТРИНТЬОРИТЕ… Дали и след двата кадъра, които не могат да поберат призьорите в шампионата по рали-спринт у някой са останали съмнения, че тази дисциплина вече има повече участници отколкото в конвенционалните ралита, а умишлено уронваният ѝ авторитет не се влияе от доброжелателите.

Още по-малко биха го изказали и публично, що’т знае ли човек кой ще ти бъде началник за уикенда през следващата година? Иди тогава обяснявай, че си прав.

Впрочем това обобщение е единствено, за да се каже, че поне за разлика от 2006, пак в Интер Експо Център, вместо компромисно решение около неплатените, но завоалирано като проблем и одобрено от БФАС като процедура решение за лицензите в Драг-а, до скандали – слава Богу - не се стигна.

В противен случай шумната гюрултия от  2006 г. с позорно лишеният по административен път от титла, сега покойник, пилот на Б&Б Рейсинг Борис Борисов (виж ТУК и ТУК), можеше да се повтори и заслугата това да не се случи, най-вероятно, е на самите драгаджии.

2018 GALA Mumun Aliev 002

снимка за rallyxpress: георги павлов
ЛЕКО, АМА САМО ЛЕКО, ОБИДЕН… „Ами да, аз пиша за кегли цялата година, що пък да бъда отбелязан?“, мрънка под нос колегата Илиев, след като през годината има повече състезания, отколкото някои от шампионите.

Което не значеше, че ощетени нямаше и на първо място колегата от вестника и сайта на СБА Авто-Мото Свят Стефан Илиев, чиито отразени състезания тази година са повече, отколкото участията на някои от шампионите.

Впрочем същото е и за фотографите (Асен Илиев и Мартин Нацев), които както винаги в подобни „мероприятия“ са най-търсените: „Я, сега, да ни снимаш ей-тука!“.

Но и те, както и Илиев, са в листата на чакащите за елементарното уважение управата за догодина. Може би.

ДАЛИ АЛЕКС СПИРОВ НЕ ПОСТАВИ ПЪРВИ НАЦИОНАЛЕН РЕКОРД?

2018 GALA Spirov SM 001

снимка за rallyxpress: георги павлов
ШАМПОН И НА ДВЕТЕ СЕДАЛКИ… Алекс Спиров се смее доволен, след като първо повтори титлата си от миналия сезон в спринта като пилот, допълвайки я с титла и като навигатор на Карин Бенчев.

НЕ САМО ЗАЩОТО в продължение на години, преди да дезертира от медийния фронт и да се хвърли в центъра на националните шампионати по рали и рали-спринт, сайтът с новините в българския автомобилен спорт иска да отбележи изрично резултатите на Алекс Спиров (на снимката) тази година, който завършва едновременно като шампион в две дисциплини.

За разлика от Миро Ангелов обаче, който направи също дубъл в тези дисциплини (първият шампион в две дисциплини от 14 години насам), състезателят на Дунев Рейсинг взе титли, но на две различни позиции.

В гр. Е на първенството по рали той е първенец в генералното класиране като навигатор на пилота си Калин Бенчев (Субару Импреза WRX), а в спринтирането дублира званието си от 2017 г. в клас НС4 като пилот на Георги Гаджев (ВАЗ 2108).

Дали с тези две купи Спиров не влезе във въображаемата Книга с рекордите в БГ-автомобилния спорт?

2018 GALA Dunev Racing 001

снимка за rallyxpress: георги павлов
СТАНА ИМ НАВИК… Целият екип на Дунев Рейсинг (седмият отляво - тимовият мениджър Румен Дунев), който за втора предна година печели отборна титла. След планинското през 2017 г., сега и в спринта. Дето се казва – става им навик.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев