• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

Заразата на БГ-скандалите вече налази и планинските стартове

Четвъртък, 12 Април 2018 | София, RallyXpress
Заразата на БГ-скандалите вече налази и планинските стартове

СПОРЕД ТРАДИЦИЯ В ГОДИНИТЕ

САЙТЪТ с новините в българския автомобилен спорт продължава да спазва най-практичната от действащите схеми за обобщения и прегледи на отминалия сезон. Тя бе предложена от шеф-коментатора на Глобъл Алекс Бено: по-добре е да се направи обобщението не в края, а преди началото на новото първенство. Неговата теза е, че преди новия шампионат, фактите от миналото първенство отдавна са забравени. Ден преди старта на първия от класическите шампионати за 2018 г. с Мемориал Валери Великов, RallyXpress спазва матрицата от предишните години с първото от обобщенията и анализите за 2017 г.

ТОВА ИЗГЛЕЖДАШЕ неизбежно – скандалите и взаимните обвинения, нападките и опитите да бъдат изопачени реалните факти – за съжаление – налазиха и чистият и скромен през последните десет сезона планински шампионат.

През последните три години коментарите за това първенство винаги започваха с тайната надежда, че отминалия без тупурдии сезон няма да е последният и този шампионат ще остане лъскавата страна на българския автомобилен спорт.

Можеше ли и тази година коментара за изминалата година да започне с надеждата, че набраната инерция от последните години, в шести пореден сезон скоростните изкачвания продължава да държат най-високото ниво от четирите класически дисциплини на БГ-автомобилизма.

Можеше, ако след европейската пред-премиера на Шипка-Дамасцена, казанлъшката история не бе раздута до неподозирани размери, като в сготвеният „казус“ - лични интереси от различни посоки – не събраха в казанлъшката манджа отдавна отминали факти, сегашни гафове и страховити бъдещи очаквания.

Заразата на БГ-скандалите вече налази и планинските стартове

снимка: петър минчев/maxphoto
ПРОМЯНА НА ВЪРХА… Сезон 2017 може да се приеме като шампионата на Юли Телийски, в който пилотът на Дунев Рейсинг, макар и в отсъствието на Любен Каменов, за първи път от четири години насам, малко от малко промени статуквото.


:: Мрежата продължава да
пази всичките варианти на
упреци и контраатаки, така
всеки сам да може да направи
личните и обективни изводи.

Защото скандалът Дамасцена има много по-различни и доста далечни от същността на спорта корени. Дали скандалът (кой кога е стартирал в повторното си представяне, били ли са уведомени и как пилотите, кой е чистил гумите си и т. н.) щеше да се възпламени, ако Илия Царски бе видял времето си от втория манш (2:32.350 мин, с 2.53 сек по-добро от това на Камбуров) и щеше ли мултишампионът изобщо да настоява за рестарт?

Труден въпрос, който има може да има още по-труден отговор…

2017 SHI Start Skanda 000l

2017 SHI Start Skandal

снимка: архив на rallyxpress
ХРОНОЛОГИЯ… (горе) Оги Желязков е готов да подаде каската на Пламен Камбуров, след което  пилотът да се отправи с автомобила си за повторния старт. (долу) Скандалът на финала на Шипка-Дамасцена започва да назрява и излиза извън контрола на официалните лица.

Така под чертата остават два важни момента. Първо, че в сравнение продължилият 4 месеца и 11 дни спор за използваното в Благоевград от Дани Живков гориво бледнее с „казанлъшката сага“. И, второ, че колкото много и колкото по-добро се прави за един старт, за него винаги ще се намерят най-малко половин дузина начини, за да бъде окепазен.

Ако не вярвате в това, попитайте Николай Мончев за усещането му след дългото заседание на чужбинските комисари. Или поискайте Илия Царски да ви каже как шефът на спортните комисари е получил своя наряд… Можете да попитате и Димитър Димитров-Бомбата за изстрелялият се във висините живачен стълб на неговото кръвно…

2017 SHI Preskon Skandal

2017 SHI Zauer Problem

снимка: архив на rallyxpress
СНИМКОВИ И ДРУГИ ДОКАЗАТЕЛСТВА… (горе) На специална среща с медиите Илия Царски излага тезата си за това, как и кой е направил така, че той да загуби всичко спечелено в Шипка-Дамасцена. (долу) По-късно панагюрецът иска от БФАС обяснения, дали назначението на австриеца Волфганг Зауер като официално лице е било санкционирано от ФИА, за да разбере от отговора, че това, по правилата на Международния спортен кодекс е било направено от организаторите на състезанието, след като е съгласувано с Националната съдийска комисия.
 
Така че Благоевградския проблем е просто като съседска задявка, сравнен с това, което се случи под връх Шипка през лятото.

Но изглежда такъв е българския автомобилен спорт и неговите национални особености, които досега бяха предимно в пистовите, а след това и в рали-надпреварите.

Обаче не само казанлъшката бъркотия - насред назряващият скандал представителите на БФАС под Столетов внезапно се сетиха за неотложните си ангажименти и побързаха да напуснат – подсказват, че негативните зарази са се прехвърлили и в досегашното лице на БГ-автомобилизма.

Една справка за провалените/отказани стартове в календара за 2017 г. показват, че за първи път от 5 шампионата насам, в планинското за първи път едновременно отпадат две състезания – това в Твърдица и в Сливен, планирано от „скорпионите“. Последно отказано/непроведено планинско е това в Габрово през 2015 г., а преди това - в Търговище през 2012 г.

Интересното в случая е, че сливенчани искаха домакинство, но единствено при условие, че става дума за кръг от националния шампионат.

Любопитно, че БФАС вписа втория сливенски старт в националния календар, но така и не удовлетвори втората част на сливенчани.

Дребен… пропуск. Управата игнорира (несъзнателно) едно свое отдавнашно решение: преди законова дата в календара, състезанието да мине през „кандидатска“ оценка в първата си година.

Колкото до твърдишкото планинско, то домакините бяха определили дата в почивните дни, очевидно забравяйки, че тогава парите, плащани за организацията на бърза помощ, охрана, аварийна и противопожарна защита са двойни. Нещо, което в бюджета така и не е било предвидено.

Но БФАС е великодушна. Така че управата на федерацията просто ще подмине правилото, че организатор, който откаже и не проведе обявения старт, губи правото за кандидатстване през следващия сезон.

Пред сайта с новините в българския автомобилен спорт президентът Владимир Илиев многозначително даде да се разбере, че такава санкция няма да има: „И без това организаторите ни са малко…“.

2017 SHI Pochivka SD

снимка: rallyxpress
ЗА КРАТКА ПОЧИВКА Е ВРЕМЕ… Не много често, но и това се случва на пилотите: можеш да скръстиш ръце и да подвиеш коляно…

Човек просто да се чуди, защо тогава БФАС изобщо пише правилата си, които после самата игнорира и не спазва?

Набързо потушен, почти в самия му зародиш, бойкотът, с който пилотите заплашиха цялата дирекция на планинско Раховец-Лясковец заради „граничния спор“ за територията на състезанието и годишния събор на рокерите.

Резултатът – проведено, макар и в окастрен вариант на трасето старт, чийто смисъл бе непроведените състезания да не се увличат с още едно.

2017 GOR Start Skandal

2017 GOR Reshen Skandal

снимка: rallyxpress
МЪЛЧАЛИВА СЪПРОТИВА… (горе) Пилотите са аха-аха на прага да бойкотират състезанието в Лясковец, обсъждайки на сянка различните възможности на окастреният старт. (долу) Две съобщения от дирекцията, направени с два бюлетина с един и същи номер: първото, че трасето се свива с 850 м., а второто – неделното състезание ще е в три манша.

Така изброени фаловете в миналогодишния шампионата неусетно ни връща към периода 2008 – 2012 г., когато за тази петилетка единствено планинско Търговище бе отменено и мина в историята, но не заради друго, а заради лунните кратери, с които бе осеяно от старта, през Циганския завой чак до хижата.

Иначе шампионатът имаше своите големи промени: нов първенец в генералното класиране (Юли Телийски, Дунев Рейсинг, НС2), четирима нови първенци – Христо Манолов (Нс1), Йордан Тодоров (НС4), Павел Шенков (НС5), първи случай, в който Дунев Рейсинг докосваше първата отборна титла за клуба.

При това Телийски стана шампион на шампионите, след като в продължение на три дълги-дълги първенства Любен Каменов се бе превърнал в българския автомобилен „тиранин“. Впрочем и до този момент рекордните спечелени точки в генералното класиране – 125 т. (2104 г.).

2017 GOR Manolov

снимка: драгомир петров/apix
НАЧАЛО ПОРЕДИЦА ОТ ПОБЕДИ… С безпрецедентна победа 6 от 6 манша, инж. Христо Манолов направи сериозна заявка едновременно и за двете големи титли.

Като цяло обаче промените (Телийски вадим от сметките) промените в имената на шампионите са все от онзи не много дълъг списък на пилоти, които имат най-добрата комбинация от трите основни ресурса: скорост-машина-средства.

Вероятно по тази причина, на фона на „познай шампиона“, двугодишният рязък прогресът на пилота от Дунев Рейсинг изглежда далече повече от обнадеждаващ.

Най-малкото, защото поразмести пластовете на досегашното статукво.

2017 SHI Teliiski SD 000l

снимка: rallyxpress
ДВА СЕЗОНА ТРИ ТИТЛИ… Само за две години, след като се появи на терена на планинския шампионат, пилотът на Дунев Рейсинг спечели на два пъти короните в НС2, допълвайки втората с лаврите за генералното класиране.


БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА РУСЕНСКИ НИЗ ОТ ПОБЕДИ

СПРАВКА с резултатите от последните 5 сезона в планинските шампионати показват, че вече бившият пилот на бургаския Вромос Павел Шенков е регистрирал уникално постижение в рамките на миналото първенство. Русенецът е стартирал в 6 кръга, 18 квалификации и 18 състезателни манша, които е спечелил без нито едно изключение. И не само – във всеки един от тези маншове Шенков е увеличавал разликата с втория, докарвайки я в първия състезателен манш на Шипка-Дамасцена до 20.31 сек пред Симеон Христов! При това с ВАЗ 2105, престарялото соц.-возило, което нито един път през миналата година не се е радвало на „нови обувки“…

2017 SHI Pavel Shenkov MAX

снимка: петър минчев/maxphoto

ФАКТИТЕ ОТ ИЗМИНАЛИЯ ШАМПИОНАТ, НЕ ГИ БЪРКАЙТЕ СЪС СТАТИСТИКА

:: Най-продуктивни състезатели за 2017 г. – Павел Шенков (150 т., 6 победи от 6 старта в НС5), Йордан Тодоров (5 победи в 6 старта, НС4) и Павлин Русев (5 победи в 6 старта, RC5) – по 125, Димитър Божилов (124 т., 3 победи, 3 втори места, RC4).

:: Най-много спечелени километри в маншовете за генералното класиране – Христо Манолов (на снимката долу) – 62.8, следван от Илия Царски 35.6, Юли Телийски – 12.6, Пламен Камбуров и Николай Златков – по 5.1 км.

2017 SHI Manolov MAXl

снимка:петър минчев/maxphoto

:: Най-много спечелени маншове (квалификационни и състезателни) за генералното класиране: Христо Манолов (12 квалификационни – 10 състезателни), Илия Царски (4-5), Юли Телийски (0-4), Николай Златков (1-0), Пламен Камбуров (0-1).

:: Трите най-високи средни скорости, записани от пилотите:  Христо Манолов – 121.896 км/ч (първи състезателен манш на Шипка-Дамасцена), Илия Царски – 115.903 км/ч (трети състезателен манш на Благоевград) и Илия Царски – 98.607 км/ч (трети състезателен манш на Българка).

:: Клубът с най-много домакинства: благоевградският Диамо, който освен домашното състезание над Делвино, спасява с екип от 40 съдии и технически персонал още планинско Осогово и една писта – Серес.

:: Първо участие на прототип – шестте завършени манша на пазарджишкия пилот на ЕФКО Рейсинг Тим Веселин Благов (Форд Фиеста S2000 Прото, на снимката долу), който хвърли дюдешът на новобранеца и още при първото си участие спечели победата в НС1, защото на трасето край Горна Оряховица двете Мицубиши-та - и Илия Царски, и на Христо Манолов отпаднаха, а Георги Георгиев не успя да докара Субару-то си до финала.

2017 GOR Veso Blagov SD

снимка: rallyxpress

:: Втори старт и първа победа за двойния шампион в пистовите състезания Иван Влъчков. След като нелепо отпадна под Столетов, в Кюстендил пилотът на КА2 Рейсинг Тим записа и първия си успех в планинските стартове (горе). И понеже на непълнолетните не е позволена дори и една „шуменска бомбичка“, мениджърът на ЕФКО Рейсинг Тим Стефан Драганов го черпи… с продукцията на захарните заводи.

2017 KUS Vlachkov 001

снимка: петър минчев/maxphoto

:: Петзвезден лукс за новинарите! Какво повече му трябва на журналиста – сянка, ток, принтер и… работеща кафе-машина. На старта на планинско Осогово Олга Стоянова (на снимката долу) се грижеше да обзаведе импровизираният прес-център, който на фона на останалите четири кръга си бе истински лукс!!

2017 KUS Press Room

снимка: rallyxpress

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев