• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

   

 • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

   

 • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

   

Започва втори пореден сезон, едничка цел: да бъде спасен

Сряда, 25 Май 2016 | София, RallyXpress
Започва втори пореден сезон, едничка цел: да бъде спасен

ЗА ВТОРА ПОРЕДНА година рали-шампионатът започва с една генерална цел – да бъде спасен сезона. Това бе основната декларация преди година, направено от тогавашното ръководство на спорта. Такава е целта на „качилата се в движение“ на влака на БФАС сегашна управа на автомобилната власт у нас. И за екипа на Ради Козлеков преди, и за този на Владо Илиев сега, нещата са поставени наистина така – „да бъде спасен сезона“. При това се търсят варианти за спасение не само в ралитата, а и като цяло в автомобилния спорт за тази година.

Ситуацията и за предишните, и за сегашните бе създадена Дело№ 4004/2014 в СГС, заведено от шефа на Евроком Рали Тим Злати Златев срещу решението на същото това общо събрание, на което неговата кандидатура за място в управата при Владо Илиев бе издигната и потвърдена от клубовете.

От едната страна Козлеков „спасяваше сезона“ очакваше решение на съдия Пламен Колев, от друга управата на Илиев се губеше в догадки и спадаща мотивация за работа, за да се окаже на съвсем същото дередже, каквото и Козлеков за шампионата – „налага се да го спасява.“

Но тук си заслужава да се каже, че за разлика от Ради, на Владо му се налага не само да мисли за това как да направи шампионата по рали по-интерес, но и откъде да извади пари, заради опустялата каса на втория етаж на Тодор Каблешков 55А.

Дали първенство за 2015 ще е копие на предишното или по-лошо негово подобие (не гледайте баятата анкета от миналата година вдясно на страницата) или през 2016 г. класическата дисциплина ще преодолее кризата и ще излезе от нея? И беше ли интересен шампионатът за 2015 г.?

Ако се следи кривата на хейтърските мнения, класическото първенство е стигнало до самото си дъно. Това че има криза (и не само в ралитата), добре го знаят и в БФАС: малко участници, малко публика, нулева интрига (заслуга изцяло на Боби Григоров и елементарната катастрофа в Сливен – бел. ред.) и… безпрецедентен случай: за първи път от 39 абсолютно всички първенци за 2015 г. са напълно различни! За последно такова нещо е имало през 1977 г.

Ако анкетирате сегашните първенци, със сигурност, за тях миналото първенство е било интересно. Не така мисли публиката и останалите фенове, които още не са „маанали с ръка“ и не са избягали от етапите.

Започва втори пореден сезон, едничка цел: да бъде спасен

снимка: rallyxpress
ЛИДЕРИ СЛЕД САМОКОВ… (отляво надясно) Стефан Добрев, Георги Василев и консултантът на екипажа Стефан Чолаков, са доволни от резултата в рали България.


Още повече, че миналата година бе първата, след като и Крум Дончев, последният от „светата троица“ – с Димитър Илиев и Петър Гьошев, постави шлема на видно място в своя нов бизнес офис.

Напълно нормално, овакантената титла тутакси стана още по-примамлива, а апетитите – рязко нараснали. Без конкуренцията, всички започнаха да си правят сметките, как точно да получат званието.

На старта на рали Варна миналата пролет  изявеният лидер липсваше, и, ако отсъствието на троицата имаше положителен ефект, то той е именно в това, че броят на претенденти скочи едва ли не двойно.

Катастрофата, в която Григоров/Башкехайов бяха замесени на скоростния етап Бяла 1 в Сливен Рали миналата година всъщност лиши не само шампионата от една предвиждана интрига – S1600 срещу Лансър Ево 9, но и ликвидира възможността от доста време насам шампионът да е не с куатро, а с кола с две предавателни колела.

2015 SLI Grigorov Crash J 0

за rallyxpress снимка: яна атанасова
ТОЧКА НА ИНТРИГАТА В ШАМПИОНАТА… Катастрофата, с която Григоров/Башкехайов приключиха сливенското рали се оказа и краят на възможния спор за титлата в генералното класиране през 2015 г.

Впрочем ако битката между видинчанинът и Василев не бе умряла в Сливенския балкан, Григоров/Башкехайов можеха да станат и първият екипаж, спечелил едновременно двете титли – и тази в генералното, и тази за 2WD.

Но първо от България, а след това особено силно след Сливен и при Василев, и при Христо Атанасов (Бултранс РТ, Рено Клио) точното пресмятане на всички възможни варианти взеха връх над самото състезание.

Пилотът на Дианел Рейсинг Тим очевидно добре си е давал сметка, че ако има сезон, в който той може да има титлата, макар и без победа в едно състезание и дори без спечелен скоростен етап, това е именно миналото първенство.

Сливенецът жестоко бе критикуван заради това, че спечели титлата, но нямаше дори един-единствено момент, в който да е успял да се наложи над конкуренцията.

В двете финансово спорадични появявания на Стайков и Сурилов (поотделно в Твърдица-елена и Стари столици) интригуващото бе именно този двубой (спомнете си разликите между двамата от Шумен).

2015 SLI Surilov LD 006

снимка: любомир дренски/rallyxpress
ГЛАВАТА МУ ПУШИ… Мартин Сурилов си е сложил торбичка с лед, за да охлади страстите си в сливенското рали. Това обаче се оказа недостатъчно, защото шуменецът приключи с участието си извън трасето във втория ден.

Сега обаче да погледнем от пилотското място на Гошо Василев. С аванса си в генералното класиране след Самоков, и особено след Сливен, схемата за първото място за него бе изчистена докрай – минимум рискове за техниката и максимум точки за класирането. Защото – може да се предполага само – евентуалните щети по Мицубиши-то на Василев биха имали много по-жестоки за него последствия, отколкото пропуснатия шанс да е шампион.

Впрочем фактът, че пилотът на Дианел Рейсинг вече се е простил със защитата на званието си (пропуснати стартове в Сибиу и Варна) навеждат на мисълта, че проблемът му в 2015 г. е бил повече финансов и психологически, отколкото чисто спортен…

2015 SHU IsaevLD 007

снимка: любомир дренски/rallyxpress
БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ НА МАШИНАТА… Игнат Исаев седна във възстановената „ди-ес-тройка“ на Титов и в Сливен Рали показа, че винаги е бърз, без да е важно какъв точно е автомобилът му.

Горе-долу по същия начин и в приблизително такава последователност, след отпадането на шампиона за 2WD за 2014 г. Антон Титов (Октан Рали Тим) в България, се разви и стратегията на Христо Атанасов/Марин Иванов (Бултранс РТ). Съвпадението с развитието на първенството при тях и при Георги Василев/Стефан Добрев дори е забележително точно, особено когато става дума за отпадането и на единия, и на другия екипаж в решаващото за титлата Стари столици в средата на октомври.

Точно на другия полюс бе първата част от трисерийния трилър в спора Боян Безус/Димо Бозуков (АРТ Рейсинг Тим) с шампионите в RC4 от предишната година Дилян Станков/Младен Карчев (Булсим).

Станков завърши 4-и в генералното класиран, вицешампион е в 2WD и въпреки, че спечели две чисти победи срещу Безус (Шумен и Средна гора) в класа си изгуби титлата заради три отпадания и 12.6 т.

2015 SLI Bezu LD 006

снимка: любомир дренски/rallyxpress
НЕПРИМИРИМ СЪПЕРНИК… Още у дома, под Сините камъни, Дилян Станков трябва да е усетил, че титлата в класа ще трябва да се разиграва между него и Боян Безус, оказал се не само корав играч, но и достатъчно напорист в приказките, за да предизвика сливенчанинът за оставащите две части от шампионата.

2015 SHU Stankov AH 0

снимка: александър христов/apix
НАЙ-СЕРИОЗНАТА ЗАВРЪЗКА… Дилян Станков затегна възела на спора с варненеца Боян Безус по време на шуменското рали, но след неговия финал развръзката трябваше да се чака в Панагюрище и Средна гора.

Закачките между двамата преди втората серия от трилъра на RC4 продължават и преди старта на България, така че продължението на миналогодишния спор обещава да е доста интересно.

Сезон 2015 г. ще се запомни и като „шампионатът на кметските купи“, онзи иезутски начин да се правят списъците на участниците по-внушителни, допълнени с автомобилите от изтеклите хомологации. Това обаче на феновете не им минава. Те точно си смятаха колко точно са пилотите, играещи в шампионата.

Към тарикатските начини за допълнително стимулиране няма начин да не посочим бонус-точките (абсолютно разминаване със стандартите на Европа), раздавани и за всички класове за първите пилоти в класирането на всеки един от двата дни в ралитата – от 7 до 1.

Прецизното пресмятане обаче показва, че в шестте старта за четирите класа (общо 24 позиции) само в 5 случая класовете са били със 7 или повече участници. В останалите 19 позиции участниците са получавали минимум по 5 пункта. Така че караш в единия ден и си гарантираш… точково донорство. Това няма начин да бъде определено по-различно, защото „бонусите“ се полагат единствено за двудневни състезания.

Затова и през септември, в спешен порядък и със силни аргументи, принудиха шуменци да направят от традиционно еднодневното Стари столици рали с два етапа, гарантирайки че няма да има пилот, който да не е спечелил точки.

2015 SHU Staykov DP 0

снимка: драгомир петров/apix
С ТОЧКИ САМО ЗА ГЕНЕРАЛНОТО… Пламен Стайков води на Георги Василев с „половин дължина“ по време на скоростния етап Детелината от рали Стари столици. Заради липсата на участващи пилоти, в три от шестте състезания (две за Василев, едно – за Стайков) пилотите си заработиха само половината от точковия актив.

Тези точки са също толкова фалшив стимул, както и купите (срещу тази практика мнозина скачат справедливо!), които се раздават в класовете за единствените трима стартирали и единствените трима финиширали.

Но сезонът завърши със Средна гора по начин, по който никой никога не само не е очаквал, но и дори в най-лошите си представи не е виждал един финал на европейския кръг да бъде опорочаван така, както стана с панагюрския финал на европейския трофей. (виж ТУК, прочети и гледайТУК)

2015 SRG Gaffs SS 007

снимка: александър спиров/apix
ЕДИНИЦА МЯРКА ЗА ЕВРОИЗЛАГАЦИЯ… Ако на старта на рали Следна гора имаше осветление поне колкото на най-обикновена градска улица, сигурно щяхте от снимката да разберете и кой екипаж минава през старта на последното от състезанията в евротрофея. Може би, за да не се види, че организаторите ползваха плаките за колите от отложения през май старт, шалтерът беше дръпнат… точно на време.

Като капак на цялото това организационно безумие и абсурдно автомобилно недоразумение, първият сезон на помпозно започналия Хюндай Рейсинг Трофи приключи с масово изключване на участниците, нарушили правилата така, както биха направили единствено пълни аматьори.

Всъщност дали пък в Панагюрище не бе разигран един водевил (виж ТУК), зад паравана на който да останат истинските проблеми, за които открито се говореше край закрития парк на рали Средна гора? Заради толкова много Пи-Ар едва ли ще се намери кой да каже истинските причини…

НИКАКВА СТАТИСТИКА! САМО ФАКТИ ЗА ПЪРВЕНСТВОТО ПРЕЗ 2015 ГОДИНА

:: През сезон 2015 в ралитата са извъртени 802.03 състезателни километра, разделени в 63 скоростни етапа. От тях българите са спечелили 23, останалите 40 – от турците Бостанджъ, Авджъ, словенеца Рок Турк и Ал Кетби.

:: Най-много спечелени скоростни етапи: Пламен Стайков (Евроком Рали Тим) 10, Йордан Атанасов (АРТ Рейсинг Тим) 5, Мартин Сурилов (Стари столици) 4, Тодор Славов (БулБет Рали Тим) и Игнат Исаев (Октан Рали Тим) – по 2, Боби Григоров (Хоби кар) 1.

:: Най-много спечелени точки в шампионата Георги Василев (Дианел Рейсинг Тим) 241.4 (без етапна победа), следван от Христо Атанасов (Бултранс Рали Тим) 121.6 (0), Игнат Исаев (Октан Рали Тим) 88 (2), Дилян Станков (Булсим) 77 (0), Пламен Стайков (Евроком Рали Тим) 58.5 (10), Марко Стойчев (БАМС) 54 (0).

:: „Най-масово“ е посетен сливенския кръг от Европейския рали трофей на Международната автомобилна федерация (ФИА) – 36 екипажа, а най-слабо е участието на екипажите в последното самоковско издание на рали България – 19 автомобила.

Коментара (2)

 • Мишо

  Мишо

  25 Май 2016 at 18:35 |
  Много добър анализ!
  А това не може да бъде казано по-добре:
  Като капак на цялото това организационно безумие и абсурдно автомобилно недоразумение, първият сезон на помпозно започналия първи сезон на Хюндай Рейсинг Трофи приключи с масово изключване на участниците, нарушили правилата така, както биха направили единствено пълни аматьори.

  А пък като погледнем кои участват или стоят зад в това Трофи... ГоУемите специалисти разбииш ли!
 • ИСТИНАТА

  ИСТИНАТА

  25 Май 2016 at 14:23 |
  Ако някой знае къде се намира в момента Козлеков да информира ПРОКУРАТУРАТА издирван е за рязпит за начина на придобиване на лиценза от Апостолов.Има улики че лицето Козлеков се е срещнало с лицето Апостолов в гр.Бургас на 08 12 2015г и му е предал противоправно(откраднатия;присвоен)от него лиценз а настоящото ръководство наБФАС чрез БЕЗОТГОВОРНОТО СИ ПОВЕДЕНИЕ (ДОПУСКА АПОСТОЛОВ ДА УЧАСТВА В СЪСТЕЗАНИЯ )Е НА СТРАНАТА НА ЗАКОНОНАРУШИТЕЛИТЕ. В случая Председателя на БФАС допуска лица от ОРГАНИЗАЦИЯТА да бъдат над ЗАКОНИТЕ И ПРАВОВИЯ РЕД в Р.България(СПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНИТЕ И ПРАВОВИЯ РЕД е НЕГОВО ОСНОВНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев