• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

Григоров горд с екипа, има най-красивия спортен спомен

Понеделник, 21 Май 2018 | София, RallyXpress
Григоров горд с екипа, има най-красивия спортен спомен

БЕЛГИЯ: ТРЕТАТА НЕПОЗНАТА,
НО КРАЙНО НЕУДОБНА ЛОКАЦИЯ

2018 TER Bel 003 Logo
СЛЕДВАЩАТО състезание от сериите TER, в което отборът ще участва, ще е белгийското Рентиеа Ипър, (21-23 юни 2018 г.). Това обаче е домашния старт на миналогодишния първенец и сегашен лидер в класирането Йоахим Вагеманс. Неговият навигатор е от Ипър, а самия Вагеманс е роден на 100 км от центъра на ралито. „Все едно той [белгиецът] да ми претендира за победа в Сливенския балкан…“, коментира опциите Григор.

ПОЧТИ ВЪВ ВСЕКИ разговор с RallyXpress пилотът на Григоров Рейсинг Тим Григор Григоров (на снимката), не пропуска да подчертае, че с първото участие в Тур Юропиън Рали (TER) в Румъния преди две седмици, не само целта на тима, но и неговата лична цел не е била да се печели победата в тези серии.

„Но когато в Трансилвания Рали видях, че имам скоростта, а тук (Рали Антиб Кот д’Азур – бел. ред.) придобих и допълнителна увереност, нещата се промениха“, заяви днес след пристигането си от Ница пилотът.

От Лазурния бряг и от състезание, в което отсечките са част от митичното Монте Карло, екипажът Григоров/Йорданов се връща с 8-атапозиця в генералното класиране на TER, второто място в категорията TER2.

Безценният приз обаче е специалната награда за първото място в паур-стейджа, трасето на което, след промяната в маршрута заради инцидента във СЕ2 е променен и за финалната гонка е определен етапа до Кол дьо Турини.

Григоров горд с екипа, има най-красивия спортен спомен

снимка: григоров рейсинг тим
ЗАРАДИ БЕЗЦЕННИЯ ПРИЗ… (вляво) Купата, която пилот и навигатор получават за класирането си в Рали Антиб Кот д’Азур,  а вдясно на „ер-двойката“ – единият метър, който дели екипажа от пропастите край трасето.


„Не само преминаването оттам, но и да спечелиш на тази скоростна [отсечка] е нещо, което един автомобилен пилот може цял живот да мечтае и така и никога да не му се случи! Аз обаче вече имам уникалните две – и участие, и победа!“, обяснява пилотът.

На този етап българинът успява да сложи на Вагеманс кръгли 5 сек.: 13:26.8 срещу 13:31.8 мин.

„Дори един от организаторите изрази съжалението си, че не са предвидили възможността плакетът за победата в пауър[стейджа] да носи и надпис за Кол дьо Турини“, обяснява и своето разочарование Гришата.

Неговият анализ на състезанието е синтезиран в изпратеното до медиите прес-съобщение:

„Изминалото рали беше най-трудното и техничното в досегашната ми кариера. Радвам се, че осъществих една мечта да се състезавам на отсечки, по които безспорно велики имена на спорта са минавали. Изпълнихме целите си и убедително се установяваме на международна сцена като конкурентно-способен отбор.

2018 TER FR Grisho 002

снимка: григоров рейсинг тим
ЗА КОЛ ДЬО ТУРИНИ – БЕЗ ДУМИ… (на малката снимка) Екипажът Григоров/Йорданов кара по легендарната отсечка, чиито „профил“ добре личи на големия кадър, на който българите са запечатани. Да не забравяме старото ралиджийско правило за здравите гащи: добър е онзи пилот, на когото му стиска да настъпва газта на спускане.

„Изключително съм щастлив, че с Йордан Йорданов записахме етапна победа на най-прочутата в историята на спорта отсечка Кол дьо Турини, за което получихме и специална награда. Доволен съм от себе си и екипа и им благодаря за всеотдайната работа!”

Григор допълва още, че заради грешката при избора на гуми, допусната в съботния ден, след всеки манш екипът е бил нащрек за евентуална смяна на стратегия и резултатите идват в неделя, по-успешния от двата дни за екипажа.

„С увеличаване на темпото, успяхме да надминем основния ни конкурент – Йоахим Вагеманс на някои етапи, но за още по-високи успехи се учим от най-добрите състезатели на това ниво “, допълва Григоров.

2018 TER FR PS Winner 001

снимка: григоров рейсинг тим
ТРОФЕЯТ С ПРОПУСНАТИЯ НАДПИС…  Кристалният приз за първото място в пауър-а, но надписа на отсечката обаче не е било предвидено място.

Онова, кое разбираемо отсъства от съобщението за пресата е, че за нашия екипаж стартът в толкова комплицирано рали, при това само след двете задължителни опознавания, се оказва доста трудно начинание.

Отделно Григоров Рейсинг Тим не разполага с необходимия ресурс, а още по-малко със съгледвачите по трасетата, които да попълват метео-картината едва ли не на всеки десетина минути.

И в добавка - срещу местните пилоти, които пък отделно имат десетки преминавания по същите тези трасета, шансовете на нашите рязко намаляват.

2018 TER FR Grisho 003

снимка: григоров рейсинг тим
ИМА И ПО-ДОБРИ ПАСАЖИ ОТ КОЛ ДЬО ТУРИНИ… „Да, има такива места, дори са по-добри от класиката (на този кадър, в който българите водят колоната в свободния преход), но те са по един-два километра. После – обичайно за специален етап.“ Това трасе край буйната река също е част от Старата госпожа, но то е дълго едва 2900 м.

Самият факт, че в списъка на Антиб Кот д’Азур има записани над 40 автомобила R2, както и френската юниорска купа Пежо Vti, прави по-ясна картината за конкурентната среда в това състезание.

Без, разбира се, да пропускаме още един показателен факт: от спечелите точки от Трансилвания румънски екипажи, в Антиб не се яви…нито един, а активите след второто от шестте ралита са единствено френски.  

Всъщност дали е имало някой, видял стартовият лист за Лазурния бряг, който да се е съмнявал, че друг освен Бриан Буфие (Фр., Хюндай i20 R5) ще е лидер, а след това и победител в Антиб?

„В Румъния не бях сигурен, че скоростта която имам е достатъчна. А тук се убедих, че освен, че я имам, имам и правилните траектории. Но освен тях ми трябва и малко повече увереност в самия мене. Всяко едно подобно състезание е голямо училище, а след Антиб Кот д’Азур вече зная загубените секунди – всяка една от тях - откъде може да е дошла - конкретизира Григоров-мл. – Независимо, че правим малки крачки - уверено вървим напред.“

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев