• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

БФАС с панически опити да спаси БГ-ралито и своя имидж

Събота, 29 Септември 2018 | София, RallyXpress
  • обновена
БФАС с панически опити да спаси БГ-ралито и своя имидж

ИНТЕРЕСНА СИТУАЦИЯ
ОКОЛО КЛАСИРАНИЯТА

Typeriter K 001
В КЛУБОВЕТЕ временно са захвърлили инструментите, заменяйки ги с калкулатори, за да смятат точките в класирането на първенството след Сърбия Рали. А заедно с това и да направят системен анализ, кои от екипажите ще се бръкнат за 100 лв. такса и ще жертват финансов и технически ресурс, че да попълнят списъка за България за „едното каране“. Защото според пресмятанията на RallyXpress само в една от петте групи и в един от петте класа въпросите за шампионите остават отворени за Варна. Така че колцина са онези, които имат интерес от "международното" участие?

РАЗВИТИЕ ПО ТЕМАТА за червения картон за рали България! В БФАС панически правят всякакви опити, за да спасят нещо от имиджа на рали България, а покрай него и малкото останало от авторитета на управата на спорта.

Информацията, с която сайтът за новините в българския автомобилен спорт разполага, е базирана на разговорите с трима колеги от чужбина, както и с текста на е-мейл на Мениджъра за регионалните състезания на ФИА Жером Русел, в който се казва, че след разговор с директора на рали България, състезанието може би ще запази мястото си в календара на федерацията за догодина.

Така след разпратената до европейските страни-членки на ФИА информация, че за българския кръг в трофея няма да бъдат присъждани точки на финала, се работи по безпрецедентен компромис, в който въпреки санкцията, състезанието във Варна да запази статут на част от ERT.

Да напомним, че ако в 49-ото си издание ралито би било лишено от този си статут, таман навръх юбилея си най-авторитетното допреди години наше състезание би било пратено в категорията „кандидатско“.

И не бълнувания европейски шампионат от 2019 г., но и мястото в трофея би било възстановено най-рано през 2020 г.

Евентуално, разбира се.

БФАС с панически опити да спаси БГ-ралито и своя имидж

колаж: rallyxpress
ТОТАЛЕН ШАШ И ПЪЛЕН СМУТ… Титулната страница на Допълнителния регламент и стр. 5 от документа. На първата се вижда, че България ще е част от европейския трофей (без обяснения), а на стр. 5, че ще има евро-точки за всички категории. Какво ли ще обяснят домакините на онези от чужденците, които биха се уловили на „въдичката“, че състезанието е признато от ФИА (дреболия е, че досега в регламентът не е записана визата на ФИА), а пристигайки се окаже, че ще карат по олимпийския принцип на барон Пиер де Кубертен?


Опитите, които сега се правят за спасяване на затривания системно през последните годините имидж на екс-Златни, обясняват и защо публикуваният на официалния сайт на БФАС Допълнителен регламент за 49-ото рали България може да вкарва в тотално недоумение (виж факсимилето) дори и познаващите най-дребните детайли в регулациите на спорта.

Титулната страница на допълнителната регулация обявява, че България ще е валидно… и за Балканската купа, и за европейския рали приз!

Объркването е още повече зашеметяващо, като се има предвид обичайната практика на портала на БФАС да не може да се намери нищо повече от добре филтрираната информация за нуждите на управата.

20180927 BG Reak Martin Naz

колаж: мартин нацев/mphotography
ОТ ФЕЙСА, С МАЛКА ДОРАБОТКА ЗА ПОДСИЛВАНЕ… Във ФВ фоторепортерът Мартин Нацев пусна същия колаж, на него цветът на табелата е стандартен. Минути по-късно Нацев правилно се досети, че картонът не е жълт, а си е направо червен.

И до този момент сайтът мълчи със страшна сила за писмото от ФИА, подобно на Работническо дело за трагедията в Чернобил, макар всички да знаят, че Париж – колкото и толерантен да е към старите си членове - точно оцени, че БГ- самомнителните лакърдии не струват и пукнат евроцент.

Автомобилната общественост у нас официално не е информирана нито за наказателната мярка, нито пък е „обелена и буква“ (не броим изявлението на Владимир Илиев от вчера – бел. ред.), че се вземат спешни мерки, състезанието да бъде запазено като международно.

За сметка на това, точно днес сайтът побърза да публикува крайно популистката и финансово силно мотивираща покана:

Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да Ви уведомим, че 
за участници в националния шампионат таксата за участие в Рали България е символична и е в размер на 100 лв.
  
Очакваме Ви!

А ето и в оригинал втората от новините, които Мартин Холмс разпространява за своите абонати:

At only two weeks’ notice, the FIA announced that no points for general classification would be awarded after Rally Bulgaria, a round of the Balkan region section of the European Rally Trophy, following a series of organisational problems.   Rally Bulgaria, when organised by the late Georgi Yanakiev, had been part of the World Rally Championship in 2010 and was won by Sebastien Loeb in a Citroen C4 WTC.

20180929 Martin News

КОЛАЖ на RallyXpress

КАКЪВ ЩЕ БЪДЕ МАСРАФЪТ ТАЗИ ГОДИНА?

BFAS Logo OFF 0303САМО КАТО МЕДУНАРОДНО, без точките за Балканския рали трофей, за европейските надпревари и награди в ЕRT2, ЕRT3, както и за първенството на младежите в същия този трофей, рали България след 12 дни няма да привлече нито един чуждестранен екипаж. Това предполага загуба точно от по €300 за всеки екипаж, който би стартирал във Варна с условието да приеме рекламите на организатора.

Който пък от своя страна – имайки предвид цялата досегашна манджа, феноменалното закъснение с документи и дати пред ФИА – едва ли може да се похвали с реални спонсори.

„Е, затова сме обществена организация, за да разчитаме на феновете!“, заяви във вчерашния си коментар по повод решението ФИА да откаже присъждането на точки от българското си състезание Владимир Илиев.

И понеже по тимове и гаражи сега върви играта „тези – да, онези – не“ за заявките за Варна, спокойно може да се предвиди списък, чийто последен стартов номер няма да бъде по-голям от 20. Това обаче при оптимистично броене и с допустимата статистическата грешка.

20180926 Letter Tiho BFAS

ФАКСИМИЛЕ от писмото на варненския клуб Марина Мотор Спорт, с което председателят му Бисерска Стратиева иска по спешност справка за класирането след Сърбия Рали.

Какво обаче ще излезе от касата на организатора – БФАС, ако състезанието до средата на идната седмица бъде помазано като „международно“, за да спасят имидж и неудобство от повторен кандидатски изпит?

Регулациите на ФИА изискват двамата чужди съдии – наблюдателят на ФИА и спортен комисар Мелвил Араго (Порт) и председателят на стюардите - Мариус Стоен (Рум) да получат транспортните си разходи, хотел, храна и останалото обслужване, дължимо от страна на домакина.

Двамата обаче няма да имат и час работа по ралито, той като то ще е само в рамките на българския шампионат.

С две думи: много разходи, и никакви - дори минимални приходи - това ще е под чертата в сметката на рали България за глобялно сбъркания сезон 2018.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев