• ...МЕГАПОРТИТЕ МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ И ЕДИ СИВОВ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ... И ПЧЕЛЯТ... И ПЕЧЕЛЯТ... И ПЕЧЕЛЯТ...

  • ...СПРИНТЪТ ВЪВ ВИДИН СПРЯН ОЩЕ В ПЪРВИЯ СКОРОСТЕН ЕТАП, МИЦУБИШИТО НА ЦВЯТКОВ/БАГЕРОВА ОБХВАНАТО ОТ ПЛАМЪЦИ...

  • ...БЪЛГАРСАКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО АВТОМОБИЛЕН СПОРТ - БЕЗ ЛИЦЕНЗ, НОВИЯТ ИЗДАДЕН НА АВТОМОБИЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ...

Двукратният шампион започва сезона с бляскава победа

Понеделник, 18 Март 2019 | от Страшо Димов/Тошо Христов, Джетбърг
Двукратният шампион започва сезона с бляскава победа

КАК ГО ПРАВЯТ ШОТЛАНДЦИТЕ?

000
ОТРАЗЯВАНЕТО на Бордър Каунти Рали от български сайт би било също толкова неочаквано, колкото и ако на старта в Шумен биха се повили колеги отвъд Ламанша. Разликата обаче е в две неща. Първо, че в Стари столици е било отразявано от чужди журналисти, докато RallyXpress хвърли в смут местните организатори, на които за първи път им се случи старт от SRC да попада директно във фокуса на задгранична преса. Всъщност целта за това Бордър Каунти бе да го поставим на нашата теглилка и да видим как точно правят рали в Шотландия, чието първенство е от 6 кръга, какво е различното, какво може да се „крадне“, къде – евентуално – сме по-напред…

ДВОЙНИЯТ шампион на Шотландия за 2014 и 2017 г. Юън Торбърн (Форд Фокус 2005) започна сезона с бляскава победа, завършвайки начело на класирането на Бордър Каунти Рали. За двамата това е първото рали, което печелят в шампионата на Шотландия (SRC) от 2017 г. насам!

Торбърн и неговият навигатор Пол Битън се справиха със силната конкуренция Гари Пиърсън/Дейл Боуън (Форд Фиеста R5), изостанали на 33 секунди от победителите, докато на третото място е „ево-деветката“ на Фреди Майни/Чарли Мол.

На двамата не достигнаха малко по-малко от 100 сек, за да са победители в първото за годината шотландско надбягване.

„Това е блестящо е – заяви на финала за официалния сайт на SRC Юйн Торбърн. - Не изглеждаше [състезанието да се развива] да е така след първите два етапа… Бяхме далеч-далеч назад, но знаехме, че ако снегът изчезне, бихме могли да изтръгнем разликата.

„Имахме добри 3-и и 4-е етапи, очевидно Гари [Пиърсън] имаше своите проблеми, така че след това беше само въпрос на преминаване през последните две отсечки и спечелване на състезанието. Колата е страхотна, всичко бе само… за да ми върне в главата спомените отпреди година.“

Два часа преди старта на Бордър Каунти Рали имахме стресовото предчувствие, че заради падащият на парцали сняг, пътуването до Джедбърг може да се окаже една снежно-бяла екскурзия, ако настилката продължава да се крие първо под 3-, после под 5- и най-накрая под 7.5-сантиметров сняг.

Двукратният шампион започва сезона с бляскава победа

снимка: официален сайт на състезанието
ПОВЕЧЕ ОТ ДОВОЛЕН… Юън Торбърн спечели Бордър Каунти Рали, първото победа в сметката на пилота от 2017 г. насам!


Но Шотландия неслучайно е пълна с изненади – най-вече метеорологични, след 30 мин. преди старта снегът мина в суграшица, температурите скочиха до над 2 градуса и в крайна сметка 6-те скоростни етапа не се заледиха, а си останаха привичните според местните коварни чакълести и кални трасета.

За Пиърсън/Боуън  нещата започнаха обнадеждаващо с две етапни победи на Хиндли (6.66 км) и Поупс Хил (7.75),за да поведат колоната със своята „ер-петица“ и преди в силния дъжд Торбърн/Битън да обърнат играта в своя полза в следващите 3 скоростни отсечки и 22.45 състезателни километра.

От финала край Рокън Сайд, до преминаването под арката пред Абатството на Джедбърг, двамата не изпуснаха водачеството, позволявайки си единствено да дадат финалния етап (Блекбърн Рик, 7.24 км) на друг двукратен шампион на „високите земи“ Джок Армстронг и неговия навигатор Камерън Феър (Субару Импреза STi).

2019 SRC Pearson

снимка: официален сайт на състезанието
ДВЕ ЕТАПНИ ПОБЕДИ… До финала край Рокън Сайд Пиърсън/Боуън бяха и дирени на колоната.

Докато Пиърсън имаше своята битка за първото място с Торбърн, то третите - Милн/Браун (Мицубиши Лансър Ево 9), водеха ожесточен дуел от старта до финала с Майкъл Бини/Клеър Мол (също с „ев-деветка“), като под Абатството в Джедбърг авантажът на Милн бе едва 3 сек!

„Наистина съм щастлив – обяви за сайта Милн. -
Направихме много промени в настройките [от ралито на Малкълм Уилсън миналата седмица], които изглежда работят и съм щастлив, че съм пред Майкъл, защото той е доста бърз с „ево-то“. Мисля, че защото имаме 3-о място сега, може да разгърнем WRC Subaru на следващото рали!“

2019 SRC Miln

снимка: официален сайт на състезанието
СУБАРУ ЗА ВТОРИЯ КРЪГ… Фреди Майни/Чарли Мол може да слязат от „ево-то“ и да седнат в кокпита на „ес-ти-айка“.

2019 SRC Start

снимка: официален сайт на състезанието
СНЯГ ВАЛИ, КОЛОНАТА ВЪРВИ… В подножието на Абатството на Джедбърг 77 автомобила потеглят във втория кръг от SRC въпреки тежкият сняг, който се трупа по магистрали и скоростните отсечки.

:: Вторият (реално 3-и кръг)
от SRC е на 20 април със
Спейсайд СтейджисРали,
което е в региона на Аберлор.

БРИЙН И КЕЙВ ПЕЧЕЛЯТ В НАЦИОНАЛНИТЕ СИ НАДПРЕВАРИ

West Cork Rally LogoИРЛАНДЕЦЪТ Крейг Брийн (Хюндай i20 R5) и Том Кейв (Форд Фиеста R5) спечелиха победите и първите места на двойния подиум в рали Западен Корк, обединената надпревара на двете съседни страни. Това беше съвместно британско-ирландско състезание, валидно за откритото първенство на Острова и първенството на Ирландия на асфалт. Двудневната гонка бе базирана основано в Клонакилти, в далечния юг на Република Ирландия.

2019 BRC West Cork Breen PR

снимка: официален сайт на уест корк рали
НАЙ-БЪРЗ ОТ ВСИЧКИ… Крейг Брийн спечели и ирландската категория, и общото класиране на обединената надпревара в южната част на Ирландия.

След успеха на британските участия в Ипър Рали в Белгия, това беше второто място, което беше избрано за квалификационно чуждестранно събитие от промоторите на британския шампионат на рали (BRC), въпреки че целият остров е бил използван в миналото за ралито Обиколката на Ирландия в миналото.

Ирландският пилот Брийн (Форд Фиеста R5) спечели събитието и беше топ-финалист в ирландската серия.

Условията и в двата дни на надпреварата бяха много влажни, като през първия ден и Джош Мъфет първоначално взе преднината в британската категория, преди да стане жертва на проблеми с кардана.

След това Брийн пое контрола над колоната и го удържа в останалата част от събитието. В края на първия следобед за кратко Брийн се сблъска с атаката на уелсците Том Кейв и Матс Едуардс, като в крайна сметка Кейв се наложи над Едуардс с 4.8 сек.

2019 BRC West Cork Cavet P

снимка: официален сайт на уест корк рали
ПЪРВИЯТ БРИТАНЕЦ - ТРЕТИ НА ПОДИУМА… Том Кейв повежда в първенство на BRC.

Британската младежка категория бе спечелена от северноирландецът Северна Джош Макерлин.

:: ТОП-ШЕСТ В УЕСТ КОРК РАЛИ

1. Брийн/Нагъл (Ирл, Форд Фиеста R5) 1.51:18.6 ч.
2. Фишър/Нобъл (Ирл, Форд Фиеста R5) 1.51:40.8 ч.
3. Кейв/Морган (Вбр, Хюнсай i20 R5 ) 1.51:55.9 ч.
4. Едуардс/Уолш (Вбр, Форд Фиеста R5) 1.52:00.7 ч.
5. Мъфет/Фултън (Вбр, Форд Фиеста R5) 1.52:52.9 ч.
6. Дивайн/Хоу (Вбр, Форд Фиеста R5) 1.53:00.0 ч.

2019 BRC West Cork Muffet P

снимка: официален сайт на уест корк рали
СИЛЕН ДО ПРОБЛЕМИТЕ… Джош Мъфет държеше прилична преднина, преди да започнат механичните проблеми в неговата „ер-петица“.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев