• ...ПРИЯТЕЛИ! НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ ПАЗИТЕ, СЛЕДВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И ОСТАНЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ!!!

     

  • ...ДОБРА НОВИНА ВЪВ ВИРУСНИТЕ ДНИ:  ПРЕЗ ВИДИН И ТЪРНОВО, БЪЛГАРСКАТА ШКОДА ФАБИЯ R5 ЕВО, ПРИСТИГНА В ТВЪРДИЦА..

     

  • ...КОРОНАВИРУСЪТ ВЗЕ ПЪРВАТА СИ ЖЕРТВА ОТ СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ ПО РАЛИ - АРЖЕНТИНА Е ОТКАЗАНО...

Пилотът, дори бързо да кара, идва момент,в който чуква 70

Четвъртък, 30 Януари 2020 | Бургас, RallyXpress
Пилотът, дори бързо да кара, идва момент,в който чуква 70

„НЕ, ТОЧНО днес не работя - каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт един от сегашните бургаски ветерани Тодор Тотев (на снимката) – подготвяме за обяд едно „подгряване“ - нали като запалиш мотора, малко го оставяш да поработи, преди да потеглим… довечера!“ Такава е двуетапната програма, която Тотев е подготвил за юбилея си, който отбелязва днес. Юбилей? Да, кръгла годишнина! Както с мнозина други състезатели през годините и той открива, че дори и бързо да е карал колите си, идва денят, в който чукват 70 лазарника.

За 17-кратният шампион в класовете и в генералните класирания Тодор Тотев, този ден е днес, но както външно изглежда, а и както сам се чувства, този юбилей някак не му идва.

„Защо така, интересно, но преди 70-годишните ми изглеждаха много-много възрастни…“, коментира Тотев това, че е влезнал в тази категория, а не смята, че е толкова стар.

Логично да е така, защото и сега, както в най-бързите си години бургазлията е не по-малко енергичен, продължава да е близо до спорта с неговите проблеми и да е ментор на последното си продължение в пистовите надпревари Слави Рупчев.

Но в спота е извън колите, извън старата си шампионска Лада, наследена от Рупчев, с която Тоди дори не е правил и кръгче. Така е откакто на 28 юни 2002 г., след Узана, той затваря вратата на свързваното главно с неговото име Лукойл БМВ 323 и повече не сяда зад спортния волан.

Пилотът, дори бързо да кара, идва момент,в който чуква 70

снимки: архив на rallyxpress
ПОСЛЕДНА ПОБЕДА И ПОСЛЕДЕН СТАРТ… (горе) Планинско Кюстендил 2002 г. – Тодор Тотев печели последната си победа в националното първенство в генералното класиране на група Х и в четвъртия клас на „хобитата“. (горе) Планинско Узана 2002. – Месец и половина, на финала на габровската класика, бургазлията за последно затваря вратата на своята баварка, за да излезе в пенсия тихо, но с огромно достойнство.


„Честно казано, и през ум не ми е минавало да го направя… - коментира Тотев. – Миналата година организаторът на писта Бургас – Радко Петров, имаше идея на трасето да се пуснат ветераните…

„Ама какво може да покажем ние? …Най-много да направим някой сакатлък...“

Сега изглежда някак странно, че Тодор Тотев, който е от средното поколение на най-добрите „планинари“ и пистови пилоти, не само е слязъл от „коня“, но и 18 години не е не е помислял за юздите.

„Не, не помислял съм, а само като връзка с някой млад. По нова време гледах Слави [Рупчев] на русенското трасе – определено ми хареса, а по-късно, като видях как работи – той не е само добър пилот, но и изключителен техничар – реших да му дам Лада-та.

„Работим недалеч един от друг… така – станахме по-близки… Дадох му колата, която има – о, не помня колко точно са й титлите, но я дадох с едно условие – да не я раздува в калниците…“

2001 TAR Todor Totev 001

снимки: архив на rallyxpress
ЦВЕТЕН СПОМЕН ОТ БЪРЗИТЕ ГОДИНИ… На почетната стълбичка, поставена недалеч от Циганския завой заедно с колегите си, Тодор Тотев отбелязва с шампанско успеха си в скоростното изкачване на Търговище.

Малцина обаче се сещат, че Тодор е един от немногото състезатели у нас, който в спорта влиза през дясната врата на автомобила. Отначало като навигатор на Бончо Дунев (с него приключва кариерата си в Рено 5 Турбо, един от първите расови автомобили, внесени у нас – бел. ред.), за да стане ко-пилот на сливенският състезател Илия Добрев в местния клуб Декотекст.

Днес, и на обедната „квалификация“ за юбилея, и на вечерния му „старт“ при Тотев ще се съберат близки, колеги и приятели - все от това средно поколение на пилоти, същото, което сега ни изглежда крайно нелогично, че започва да слага на тържествената си торта по 60 и повече  свещички.

2020 Todor T 70 years 001

снимка: личен архив на димитър георгиев-полицая
НАЗДРАВЕ, КОЛЕГА… 10-литрва бъчонка, изработка за  специалната дата по поръчка на Полицая, ще получи днес вечерта юбиляра. Ясно е, че съдържанието не е смазочно масло, а сраховита домашна ракия, каквато само Митьо Полицая може да изнамери.Пий си я с наслада, Тоше!

:: Тоше, RallyXpress ти пожелава
да не намаляваш оборотите си и
да си все същия пример, на който
младите могат да подражават!

Да илядиш, приятелю!

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев