• ...ОТ ДНЕС ВЪЗСТАНОВЯВАТ ТРЕНИРОВКИТЕ И ТЕСТОВЕТЕ НА ДРАКОН, ВИЖТЕ ПРИ КАКВИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ЩЕ СТАВА ТОВА...

     

  • ...ПРИЯТЕЛИ! НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ ПАЗИТЕ, СЛЕДВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И ОСТАНЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ!!!

     

  • ...ДОБРА НОВИНА ВЪВ ВИРУСНИТЕ ДНИ:  ПРЕЗ ВИДИН И ТЪРНОВО, БЪЛГАРСКАТА ШКОДА ФАБИЯ R5 ЕВО, ПРИСТИГНА В ТВЪРДИЦА..

     

От днес БГ-порталът влиза в 16-а година на своята история

Понеделник, 20 Април 2020 | София, RallyXpress
От днес БГ-порталът влиза в 16-а година на своята история

BGNRC: САМО ФАКТИТЕ

15 Years
САЙТЪТ с новините в българския автомобилен спорт е непрекъснато „на терена“ в продължение точно на 15 години. И за това време единствените прекъсвания във връзката, ако не броим април-май-юни 2013, когато се работеше третата версия на RallyXpress, са моментите на четирите „медицински тайм-аут“. Така че от 21 април 2005 г. до днешния ден сайтът е бил

:: е покрил от старта до финала 339 (103-120-100-16) състезания от четирите класически национални шампионата;
:: публикувал е 10 670 текста – информации, репортажи, коментари, анализи, интервюта, промотира уникалната рубрика Асансьор, обзори, справки и разследвания;
:: за 5479 дни са написани общо над 10 702 010 думи;
:: всеки един от тези текстове е бил придружен минимум от 2 до 6 илюстрации: снимки, графики и колажи – общо над 37 000 визуализации на онова, което е казано;
:: обемът на фото-архива, попълнен от дузината професионалисти (по хронология), Мартин Холмс, Маурис Селдън, Курти Куртев, Александър Ашминов, Алекс Спиров, Цветомир Димов, Даниел Христов-Рафал, Любомир Дренски, Свилен Стефанов, Асен Илиев, Петко Станчев и Драго Петров, приближава около 600 000 кадъра.

Към всичко това и едно обещание:
списъкът с интересните идеи е
запазен за годините до края на
четвъртата от петилетките.

ТОЧНО ПРЕДИ 15 години на тази дата, три дни преди старта на прохождащото тогава рали Траянови врата, в огромното виртуално пространство се появи още един адрес http://www.bgnrc.info.

Така българският автомобилен спорт се сдоби с първия си електронен портал, посветен главно на онова, което се случва по трасетата у нас.

Идеята за това просто плачеше да бъде реализирана, още повече че глобалната мрежа постепенно покриваше и България.

А и в същото време новините за автомобилния ни спорт продължаваха да остават приоритетни  повече в хрониката на медиите, отколкото в основните текстове на вестникарските издания.

И, разбираемо, но неприемливо - винаги за сметка на непрекъснато оголяващия Цар.

:: Една от първите заглавни
страници на работещата
версия на сайта RallyXpress
може да видите по-долу.

Наистина си заслужаваха усилията и това сега ясно се вижда, след като „напук врагу“ и всички редовни превратности, сайтът за новините в българския автомобилен спорт влиза в годината на своето непълнолетие.

Тук обаче трябва да се посочи нещо много важно: сайтът се материализира след един опит, след който по много и различни причини в големия архив на портала са запазени идеите и разработките на пловдивския дизайнер Игор Попов.

Тогава, паралелно работейки виртуално, преди той да се захване с по-големи и значими проекти, можеше да сме маркирали стартовата дата с 4 сезона по-рано и да отбележим… началото на 20-ата година тази година на 28 февруари.

Така заработката за страница реално беше направена в края на 2000-ата с единственото намерение pro bono на публиката да бъде поднесен източник на новини за нашия моторспорт във време, в което той отчаяно се нуждаеше.

Първият вариант на BGNRC изцяло бе подготвен през зимата на 2000 и пролетта на 2001 г. и в мрежата трябваше да се появи на адрес http://rally-club.hit.bg с измисленото заедно с Жоро Иванов четири години по-рано в редакцията на в. Старт оригиналното заглавие Национален Рали Клуб.

NRClub Start PageInfo copy

колаж: rallyxpress
ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПЪРВА СТРАНИЦА И ПЪРВИ ТЕКСТ… 7 април 2001 г., Заглавната страница на Национален Рали Клуб, логото, изработено от пловдивчанина Олег Попов и първата информация, поместена в сайта при „сухите трнировки“.

ДВАМАТА ГОРЕМИ МАЙСТОРИ

Rosen VasLuboDren
РЕАЛНО прощапалника, а след това и прохождането си, BGNRC.INFO дължи на неоценимата помощ на Росен Василев (на снимката вляво), а се научи да спринтира благодарение на Любо Дренски (вдясно). Трябва да им се благодари персонално, но най-много благодарностите заслужава Госпожа Фортуна. Тя даде шанса на RallyXpress да има не само едни от най-кадърните уеб-мастъри, но и двама професионалисти, за които темата „автомобилен спорт“ не се изчерпваше с обученията по първи стъпки и скоростни тренировки на портала. И Роската, и Любо са хора, които не се пъчат с познаването на спорта. Но и двамата имат пълното право на запазено място в него и всяко едно от тези места е в първа ложа-балкон на БГ-моторспорта. Ако Росен Василев направи първите интернет „емисии“ от пресцентъра на рали Златни през 1997 г. (малко известен факт), то Граф Дренски създаде портал, който и до момента няма аналог в родното електронно пространство.

Огромни благодарности за вашия изключителен професионализъм! Направеното е видимо всеки ден и няма как да бъде забравено.


В бележката към бъдещите читатели се казваше:„Нашите целите са да предоставя максимално бърза, независима, навременна и широка информация за трите най-важни първенства от календара.“

За това ние ще разчитаме единствено на личните контакти със състезателите, тимовите мениджъри и от клубове, на информациите от телеграфните агенции, и другите спортни медии.


Сайтът е частен и по никакъв начин не е свързан с националната спортна власт в областта на автомобилните спортове.

Спазвайки вестникарският протокол, според който преди своя първи официален брой медията прави „сухите тренировки“, заедно с Олег Попов подготвихме серии от информации.

Така че на 7 април 2001 г., макар и строго ограничен кръг от заинтересовани, видяха „на живо“ как ще изглежда работещата първа версия на националния рали клуб.

След това, когато първият опит обаче така си остана недовършен, а междувременно Демона – Николай Китанов, вече бе пуснал в интернет пространството радващият се на нарастваща популярност Рали Клуб България, разбира се, изцяло по етични съображение се налагаше, първоначалната идея за заглавието да бъде променена.

За да се стиге до 20 април 2005 г., когато вече е с новото заглавие и мотото „Новините преди да са станали факт“, порталът на RallyXpress публикува първите си текстове.

На два пъти след тази дата  - в 3:34 на 28 февруари 2007 г. RallyXpress чукна първия си милион от посещения, а след това – на 17 ноември 2008 г. направи 2.5 млн, зада стигне на 20 април 2009 г. 2 857 003 посещения общо. И още един факт от историята Том I – порталът регистрира такива абсолютно екзотични дестинации на интересите като о. Тувалу, Тринидат и Тобаго, Индонезия, Филипините, и др.

От днес БГ-порталът влиза в 16-а година на своята история

 колаж: rallyxpress
ОТ ПЪРВИЯ ДЕН ВЪВ ВИРУАЛНИЯ СВЯТ: PRO BONO

БЕЗ НИКАКВО ПРЕУВЕЛИЧЕНИЕ, сто на сто буквално е твърдението, че – с няколкото екстрени изключения - през всичките тези години RallyXpress беше от старта до финала на всяко едно от тези 339 състезания от българския автомобилен спорт. Залогът за развитието на сайта бе именно върху „класиката“ и причините са няколко. В своята същност „проектът BGNRC“ е частно начинание и от самото начало беше ясно, че каквото и да се прави, порталът ще е със силно ограничен човешки, мобилен и финансов ресурс. Заради това пък залагаше на фактологията, на независимост и необвързаност. Поради които причини по-често и по-силно е недолюбвано от всяка една от автомобилните управи, от големи, средни и дребни съботно-неделни „босове“ в спорта. Но пък сайтът винаги е правил възможното да е на терена, там, където се случват нещата, да игнорира широко използваната схема copy – paste, да има свои многобройни източници на информация, за да публикува различни от всеизвестните в края на уикенда резултати.

За тези 15 сезона (реално малко над 700 състезателни уикенда) RallyXpress помогна на читателите (никога не делени на „наши“ и „техни“) да научат повече за:

» Най-голямата състезателна драма у нас и ужасяваща загуба, несамо за спорта на приживе превърналият се в ярка звезда Тодор Славов;

» С огромната помощ на Любо Асенов, основателят на lap.bg, и направеният от него иначе обичаен кадър успя да докаже, че Лука Бети не играе по правилата (нерегламентирано познаване на трасето на България!), заради което по-късно италианецът бе изключен от състезанието, а фотографията на Любо да бъде тиражирана широко в специализираните автомобилни сайтове;

2012 BUL Betti Case

» Да покаже на българската аудитория, как крамолите за власт в сръбската федерация могат да доведат до стопирането на състезание от евротрофея, нещо което за малко да се случи и в България;

20130720

» Да тиражира новините от БГ-автомобилния спорт в няколко европейски сайта и използвайки информационната мрежа и възможности на Мартин Холмс, ставащото в България да стига дори в Япония, Австралия, а в няколко случая – и в Нова Зеландия;

» Да търси различни гледни точки затова как и кога би приключило техническото оспорване от страна „опонентите-приятели“ на Димитър Илиев/Янаки Янакиев, спечелили първата домашна победа в българския кръг, 36-години след успеха на Илия и Кольо Чубрикови;

» Да чака дълго след полунощ, само и само, за да получи информация от първа ръка за представянето на нашите пилоти зад граница и особено за завидната експедиция на Ники Златков в европейската купа за планинските изкачвания;

Zlatkov

» Да търси и бърза за повече подробности за изключително красивата и бърза Испанка на Стефан Стоев;

» Да не пропусне да излъчи, въпреки скромните си технически възможности „на живо“ и след това да запази и „видеото“ и „аудиото“, за да бъдат видени от всеки, които иска да види и чуе повече от нещо, което „за което глухата баба чула, че сляпата била видяла…“

Obshto Sabr

» Да присъства на всяка една от обявяваните пресконференции, както и да не пропусне нито един протестите „Срещу БФАС“ и „За БФАС“, независимо, че и трите бяха организирани от едни и същи хора.

Списъкът умишлено не е пълен и вероятно това не са всичките най-важни неща, които RallyXpress е покрило като събития (категорично НЕ! на ужасяващото „отразяване“) през тези три, преминали на скорост, петилетки.

В противен случай, заради огромния брой значими събития в БГ-моторспорта, листът би бил толкова дълъг, че на самия мен би ми дошло до гуша.

:: СПЕЦИАЛНИТЕ БЛАГОДАРНОСТИ дължа на всеки един от пилотите, мениджърите, механиците и организаторите на състезанията у нас, които през тези години помагаха на RallyXpress да спести десетки от прекарваните часове в БДЖ, както и да погледне на случващото се „през очите на тези, които са вътре в джаза“.

Повечето от тези хора станаха не само редовни читатели на BGNRC,
а и искрени и лични приятели, страстни в защитата на общата идея.
Такива могат да бъдат открити единствено в спорта.

ДЕВЕТ АВТОМОБИЛНИ СЕЗОНА ПОБРАНИ В СЕДЕМТЕ АСА

AS Logo 001АКО ИКОНОМИЧЕСКАТА криза през 2008 г. не беше се развилняла толкова свирепо, точно в този момент щеше да започва работата по 19-ото издание на Годишника за Автомобилен спорт на България. Това е неговата емблема, направена през октомври 2001 г. от старозагорската дизайнерка Милена Недялкова. За съжаление, най-върлият враг на спорта спря издаването на книгата, която между 2001 и 2009 г. събра в седем издания 1224 страници общо девет от последните петнадесет сезона от нашенската автомобилна класика.

Връщането към Годишника е само една причина: със старта на RallyXpress и паралелната работа по годишникът, сезонът се превръщаше в много дълга редица от състезателните уикенди, започващи в петък по обед и завършващи на разсъмване в понеделник.

След това - обичайната седмична работа по поредния брой на вестник 168 часа… до следващия петък по обед, до следващият старт от поредния национален шампионат и до следващият понеделник…

Точно както и RallyXpress, АС-ът бе лична инициатива, намеренията за която на 10 август 2000 г. получиха телефонната благословия на патриарха в този спорт, англичанинът Мартин Холмс.

Когато му представих идеята, за АС-а да ползвам схемата на издаваната в продължение на 30 години неговата книга Прели Световно Рали, менторът, с типичния английски скепсис каза: „Разбира се, че можеш… пробвай!“

Година и половина по-късно първият екземпляр от първия тираж на АС замина с DHL за Уокинг, графство Съри. Трябва да призная, че изобщо не очаквах Мартин да се обади по телефона, домашният факс стоеше безмълвен: едно потискащо мълчание.

0001 AS History

колаж: rallyxpress
ТАКА ИЗГЛЕЖДА ГОДИШНИКЪТ… Идеално графично и печатарско изпълнение, 168 страници всяка година, пълна картина на ралитата, планинските и пистовите състезания, точните класирания в края на сезона и за добавка: резултатите от всички кръгове в европейското и световното първенство.

Седмица по-късно обаче по телефона изслушах кратка лекция, същата вечер – мейл със списък от дузина минуси и забележки, но и с оценката:

„За първи опит, мога да кажа - не е зле… Сравнението догодина [с второто издание] ще е важното…“

И това във време, когато двата листа с намерения, с графичната и тематична обосновка, успяха да убедят целия офис на Кастрол и преди всичко шефът му Георги Крумов, че на идеята си струва да бъде помогнато.

Но по-важното – защото Жоро Крумов виждаше перспектива не само за своя бизнес, но и в логично очаквания бум на този спорт в България.

За идеята Ас не се налагаше да убеждавам тогавашните ми партньори и сегашни много близки приятели от Стара Загора – Антони Казлачев от издателство Дъга, Дечко Неделчев, дизайнерката от Студио Вектор Милена Недялкова и Петър Гранжан (двамата с безспорен авторитет на спецове и зад границите ни!).

AS Des MilenaGranjean

колаж: rallyxpress
ДВАМАТА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ… Милена Недялкова позира с вече направените от нея пет годишника, серията на които издания бе завършена от големия Гранжан.

Защо? Ами ясно е: както те, така и всички онези от спомоществователите гледаха на АС-а като нещо далече по-голямо и много по-важно от една отпечатана спонтанно стандартна спортна книга.

АС-ът се правеше се трудно и почти без почивки, но тогава всички усилия си заслужаваха, защото този скромен екип бачкаше със сърцето си и не заради аплодисментите.

Така деветте автомобилни сезона, събрани в тези 1224 страници убедиха абсолютно всички, които са били съпричастни в появата и 7-годишния живот на Годишника – в българския автомобилен спорт той остава първи и единствен опит отрязък от историята на автомобилизма да бъде запазена.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев