• ...ОТ СТАРТА НА РАЛИСПРИНТ ПЕЩЕРА, ФЕДЕРАЦИЯ И ОРГАНИЗАТОРИ ЗАПОЧВАТ ДА ПОЛЗВАТ ЧЕШКАТА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ И СИГУРНОСТ ONI...

     

  • ...НОВИНАТА ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ ТИМ НА ДРАКОНА: ТИТЛАТА В ПЛАНИНСКИТЕ ИЗКАЧВАНИЯ ВЕЧЕ Е ОВАКАНТЕНА...

     

  • ...С НОВИ 45 ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ НА КЛАСИЧЕСКОТО ВЪРБИЦА, ЕКИПЪТ НА МЕГАПОРТ РЕЙСИГ ЗАВЪРШИ ПОДГОТОВКАТА ЗА СЕЗОНА...

АФБ със значителна промяна в регулацията за сезон 2021 год.

Сряда, 03 Март 2021 | София, RallyXpress
АФБ със значителна промяна в регулацията за сезон 2021 год.

ПЛАМЕН ИВАНОВ: ЦЕЛТА НИ Е
ДА СЕ НАПРАВИ ШАМПИОНАТА
ПО-ИНТЕРЕСЕН И АТРАКТИВЕН

2018 SLI Plam Ivanov MN 001
ПРИЧИНИТЕ за промяната, отразена в първия бюлетин на комисията по рали, обяснява нейният председател Пламен Иванов (на снимката): „Това е поредното решение, което цели да направим шампионата [по рали] по-достъпен и по-интересен за съществуващите в България автомобили. За съжаление паркът у нас остарява, а с промените, които влизат. И това, както и за по-големия рестриктор [на турбините] за автомобилите от бившата група N, запазването на бившия клас RC е насочен първенството да е по-интересно и да се привлекат повече коли и участници.“

СЪЩЕСТВЕНА промяна в тазгодишните регулацията за рали – Специалният правилник за провеждането на ралита 2021 г., е в сила от вчера, след като на официалния портал на Автомобилна федерация на България (АФБ) бе публикуван Бюлетин №1 на рали-комисията.

Бюлетинът се отнася до създаването на новия за първенството на страната клас RC3 N, както и стриктните пояснения, които петчленния състав на комисията дава за тази промяна:

В Бюлетин №1 (оригинала виж ТУК) се казва:

Създаване на Клас RC3 N (досегашен RC3) валиден само за национален шампионат в който се включат автомобилите от групи:

:: Група А над 1600cm³ и до 2000cm³ в съответствие на чл. 255 от Приложение “J” от 2019;

:: R3 (атмосферни над 1600cm³ и до 2000cm³ и турбо над 1067cm³ и до 1333cm³), в съответствие на чл. 260 от Приложение “J” от 2019.

:: R3 (турбо / до 1620cm³ / номинален обем), в съответствие на чл. 260 D от Приложение “J” от 2019;

Новосъздаденият Клас RC 3 N е валиден за сезон 2021 г. Състезателите трябва да заявят участието си в този клас в срока за заявки на съответното състезание.

Заявените в този клас могат да участват само в класиране за Национален шампионат Рали в съответният класи не могат да бъдат участници в други класове, валидни за международни купи и трофей. Всички състезатели трябва да предоставят на техническият преглед, хомологационен фиш на заявеният автомобил за да удостоверят принадлежността си към заявеният клас.

АФБ със значителна промяна в регулацията за сезон 2021 год.

ФАКСИМИЛЕ от страницата на АФБ и публикувания на портала първи бюлетин на комисията по рали.


Както е известно, от сезон 2021 ФИА започна прилагането на новата категоризация на автомобилите (виж ТУК), които участват в шампионатите, които са под егидата на Париж.

Отделно от това, сегашният сезон е преходен към новата генерация автомобили в международен мащаб.

Но в същото това време хомологациите и новото разпределението, което ФИА вече прилага от началото на 2021, на практика вади от автомобилния парк на страната ни (виж карето вдясно и причините за промяната, посочени точно от председателя на комисията Пламен Иванов) едно значително количество автомобили.

Дори и само този аргумент е достатъчно тежък, за да бъде направена промяната, описана в Бюлетин 1 на националната федерация.

20020 DRY Emo Den PS 008

снимка: петко станчев/rallyxpress
И ЗАРАДИ ПУБЛИКАТА ГИ ОСТАВАТ В ИГРАТА… Най-малко половин дузина автомобили от предишния клас RC3 ще бъдат спасени за публиката и шампионата, след като федерацията актуализира правилата си в регулациите за рали.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев