• ...ОТ СТАРТА НА РАЛИСПРИНТ ПЕЩЕРА, ФЕДЕРАЦИЯ И ОРГАНИЗАТОРИ ЗАПОЧВАТ ДА ПОЛЗВАТ ЧЕШКАТА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ И СИГУРНОСТ ONI...

     

  • ...НОВИНАТА ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ ТИМ НА ДРАКОНА: ТИТЛАТА В ПЛАНИНСКИТЕ ИЗКАЧВАНИЯ ВЕЧЕ Е ОВАКАНТЕНА...

     

  • ...С НОВИ 45 ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ НА КЛАСИЧЕСКОТО ВЪРБИЦА, ЕКИПЪТ НА МЕГАПОРТ РЕЙСИГ ЗАВЪРШИ ПОДГОТОВКАТА ЗА СЕЗОНА...

Автомобилната Федерация на България с официален лиценз

Петък, 19 Април 2019 | София, RallyXpress
Автомобилната Федерация на България с официален лиценз

СЪЗДАДЕНАТА и регистрираната от Камен Михайлов в края на миналата година Автомобилна федерация на България (АФБ) от днес официално притежава лиценза, издаден от Министерството на Младежта и Спорт. Това дава правото на АФБ да изпълнява, освен международната спортна дейност, така и да е оторизираната федерация, отговорна за провеждането и контрола на автомобилните надпревари на цялата територия на Република България. Това се разбира от съобщението на Пресцентъра на Министерство на Младежта и Спорта, публикувано днес на официалния портал на ведомството.

:: Оригиналното съобщение
на ММС можете да видите ТУК

В новината се казва:

Сдружение “Автомобилна федерация на България” получи спортен лиценз като федерация по автомобилен спорт. Това е решение на Министерството на младежта и спорта от 19 април 2019 г, след като на 18.04.2019 г. лицензът на “Българската федерация по автомобилен спорт” (БФАС) е отнет. 

Причината е, че на 16.01.2019 г. “Съюзът на българските автомобилисти” (СБА), като единствен член на Международната федерация (FIA) оттегли предоставените права на БФАС за организиране и провеждане на национални и международни първенства, както и да определя състава на националните отбори.
 
Съгласно Международния спортен кодекс на “Международната автомобилна федерация” (FIA), българските състезатели нямат право и да участват в международни състезания от името на БФАС. 

От своя страна ММС проведе кореспонденция с FIA по въпроса. Представителят на FIA г-н Вернер Краус посети България и се срещна и с двете страни. 

ММС получи отговор от FIA, че СБА е единственият член на организацията и има всички права дадени от Международния спортен кодекс, в това число да делегира права на други организация в страната. 

Водени от интереса да върнем възможността на българските състезатели да участват в редица първенства, както и на територията на България да се провеждат международни състезания, ММС подходи отговорно и максимално бързо разгледа подадените документи от нова федерация, които са изрядни и те получават лиценз. 

Сдружение “Автомобилна федерация на България” ни увери, че ще приеме за членове всички автомобилни клубове, които са редовни и отговарят на техния устав и на закона.

2019 MMS BFAS Lizens
колаж: rallyxpress
ФАКСИМИЛЕ от прес-съобщението на Министерството на младежта и спорта, публикувано днес вечерта.

До този момент това беше в правомощията на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС), чийто спортен лиценз както и на Лиценза от министерството № 002483 от 6 ноември 2002 г. е бил отнет от министерството вчера, 18 април.

До този момент автомобилната спортна власт принадлежеше на тази структура по силата на делегираните ѝ от Съюза на българските автомобилисти (СБА), като лицензоносител на ФИА права за упражняване на спортната дейност в границите на републиката.

В рамките обаче точно на една календарна година в българския автомобилен спорт се стигна до небивалата не само за този спорт, но и за историята на всички родните федерации открита война, в която повечето от използваните средства (при това още преди първия изстрел!) бяха подготвяни с изключителна манипулативна прецизност и двусмислена словесна еквилибристика.

Защото на умишлено префасонираният състав на досега управляващото тяло беше добре известно, че защитават „силно желаното“, но не и реалното положение на нещата.

Това се разбра в момента, в който колективният залп от 6 жалби до СГС бе изстрелян само часове след края на Общото събрание на БФАС на 21 април 2018 г.

Тогава адвокатските оръжия бяха заредени и насочени далече преди това така (за този факт RallyXpress притежава най-малко 4 документални доказателства във вариант аудио-, видео-, но също и в писмен вид), че да не позволят очевидно очертаващата се победа на кандидата Калоян Станчев да бъде материализирана с очакваното от 77 клуба различно управление.

Дали Станчев и поименно избраният от OС екип можеха да се справят със задачите вече така и няма да се разбере. Нещата моментално отидоха в онзи съдебен поток, в който Владимир Илиев бе принуден 241 дни да се въргаля, преди самият той да получи стола на президент.

В този смисъл и при откровените опити на БФАС да търси „самостоятелност“ пред ФИА за сметка на лицензоносителя СБА, появата на АФБ трябва да бъде приемана по-скоро като единствено логичен, отколкото изненадващ ход, както определена група се опитва да го тълкуват.

%снимка1%

RallyXpress потърси за коментар председателят на новото автомобилно сдружение Камен Михайлов (на снимката горе). Ето какво каза той:

„Автомобилна Федерация на България (АФБ) получи днес, в ранния след обед, официално лиценза си за упражняване на състезателната дейност на територията на Република България. Лицензът, който е издаден от ММС допълва делегираните права за упражняването на международните състезания, които АФБ е получила от носителя на Лиценза на ФИА с решение на Управителния съвет на Съюза на българските автомобилисти (СБА) от 10 април, така както това е правено през годините с вече бившата Българска федерация по автомобилен спорт (БФАС).“

Ето и коментара на председателят на Съюза на българските автомобилисти инж. Емил Панчев:

„Най-важното от този акт на Министерството на Младежта и Спорта е, че на изкуствено създаваната и упорито поддържана нетърпима за спорта обстановка около притежаването на правата за спортната дейност в България, се слага точка. По този начин смятам, че се помага на автомобилния спорт и в следващите 5 години няма да има борба за властта във федерацията като ще даде възможност на АФБ да се отдаде само на състезателната дейност, а не на излишните и самоцелни борби за управление. Разбира се, призовавам ръководството на новата федерация да запази изработеният и публикуван спортен календар, както и смятам за напълно нормално, АФБ да е приемник на всичко направено до момента и – което е по-важно – нито един клуб няма да плати два пъти лиценз. Убеден съм, че всичко това ще върне спорта към неговото обичайно русло, в което състезанията и постиженията на пилотите са били главното в този спорт, а не чии личностни амбиции доминираха и определяха облика на българския автомобилен спорт в продължение точно на една напразно загубена в опортюнизъм и реваншизъм година."

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев