• ...ШЕСТИМА ПИЛОТИ - ТУРЧИН, РУМЪНЕЦ И ЧЕТИРИМА ОТ ДОМАКИНИТЕ НЕ МИНАВАТ ПРЕЗ АДМИНИСТРАТИВНАТА ПРОВЕРКА...

     

  • ...ЗАЯВКИТЕ ЗА ЮБИЛЕЯ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ МИНАХА 40,  28 ПИЛОТИ РЕГИСТРИРАНИ ЗА НАЦИОНАЛНОТО ПЪРВЕНСТВО...

  • ...ЗА КВАЛИФИКАЦИИТЕ НА ПЛАНИНСКО ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ: ИЛИ 45 АВТОМОБИЛА, ИЛИ 48 С ЧАКАНИТЕ ТРИМА МАКЕНОДСКИ ПИЛОТИ...

Блестящ Митко Илиев, взима рали България за трети път

Неделя, 12 Май 2019 | Варна, RallyXpress
Блестящ Митко Илиев, взима рали България за трети път

ЗА ТРЕТИ ПЪТ в своята кариера на автомобилен състезател 8-кратният национален шампион по рали Димитър Илиев (на снимката) спечели най-голямото българско рали. В безпрецедентен дуел с двойните първенци в двете рали дисциплини от миналата година – Мирослав Ангелов/Еди Сивов (Мегапорт, Шкода Фабия R5) и в партньорство с навигатор, който за първи път участва в състезание – световният шампион в маратонските плувания Петър Стойчев, Митко Илиев завърши на върха на класирането, постигайки 1.23:44.3 ч.

:: Резуртатите в крайното класиране
на 50-ото рали България виж на
този линк

http://timingsolution.mk/rally_bg_final.html

Това е първата победа за Илиев след 4 години и 10 месеца, когато за последно бе първи при участието си в рали Средна гора през 2013 т.

След това той негласно излезе от спорта, за да стартират миналата есен в партньорство с друг национален шампион – Крум Дончев, в предишното издание на българското рали от Европейския рали трофей.

Пилотът на БАМС спечели 6 от всички 16 скоростни етапи, които бяха включени в програмата на юбилейното издание, осем пъти беше втори.

На 10.1 сек от новият тандем на БАМС останаха двамата пилоти от Мегапорт, които реално загубиха състезанието във втория ден от надпреварата, когато Илиев/Стойчев направиха своята атака и взеха авантаж при първото преминаване на етапа Синдел (15.33 км).

Блестящ Митко Илиев, взима рали България за трети път

снимка за rallyxpress: петко станчев
БЛЕСТЯЩ И СЛЕД 4 СЕЗОНА ИЗВЪН ИГРАТА… Митко Илиев направи невероятно завръщане в спорта, печелейки за трети път рали България. Пилотът на БАМС свърши това с навигатор, който е абсолютен дебютант, но с тактика, на която двойният шампион на страната Мирослав Ангелов нямаше какво да противопостави.


До прехода от макадамовия участък от този етап, Ангелов/Сивов имат лек превес пред съперниците си и теоретична възможност дори да спечелят седмо поредно рали от националното първенство.

Но точно при преминаването към асфалтовата настилка, Ангелов не само допуска грешка, но и заради нея губи и аванса си пред екипажа на БАМС, но и трупа още около 20 излишни секунди, докато стабилизира автомобила си и се върне на трасето.

След този етап Митко вече водеше на Миро Ангелов с повече от 10 сек и независимо, че в следващото преминаване на същия етап шампионът успя да намали пасива си с 1.3 сек., за ликвидиране преди градският скоростен етап оставаха 6.9 сек.

2019 BUL Miro Crash 000

снимка: личен архив на мегапорт
ПЛАСТМАСОВО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ГРЕШКАТА… За първи път в едногодишната програма на Миро Ангелов с Шкода Фабия R5, на екипа на братя Исаеви ще се наложи да сменят калника.

Това е първото състезание от осем старта (5 ралита и 3 рали-спринта) от 2018 г. насам, в което Ангелов и Сивов не са победители на финала.

Но без съмнение трябва да се каже също, че 50-ото издание на рали България е и първата надпревара, в която действащите шампиони се оказаха с толкова силна конкуренция. От една страна бързината и рутината Илиев нямаше начин да не натежат, от друга, за целия минал сезон Ангелов не е попадал под толкова жесток и систематичен натиск от съперник.

2019 BUL Gurtofan 0033

снимка за rallyxpress: петко станчев
ЯДОСАНИ В РУМЪНСКИЯ БОКС… Заради грешка на механиците в екипа на Гъртофан, на румънския пилот (в средата) се наложи от вчера до финала днес да избира наказателни секунди.

Впрочем точно това беше планирано от екипажа, заложил на непрекъснато притискане на съперника и повсеместна атака в самия край на състезанието.

Трети останаха румънците Д. Гъртофан/Мурза (също с Шкода Фабия R5), върнали си мястото на подиума (на 2:07.6 мин от първенците), след като в продължение на целия вчерашен ден бяха 4-и, а атаките им бяха планирани така, че да изместят варненския тандем Йордан Атанасов/Янаки Янакиев (АРТ Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 9).

Най-добре представилият се екипаж от категорията на автомобилите с две задвижващи колела бе Дудас/Шабо (Унг, Пежо 208 R2), а от българите – Станислав Владимиров/Чавдар Събев (Флат-Аут, Опел Астра), които печелят и максимума от точките за националното първенство в своята категория. Сливенско-варненският екипаж удържа повече на тревогите около стария си автомобил, отколкото на атаките от страна на Антон Титов/Динко Георгиев (Мегапорт, Ситроен DS3 Макс), недовършили атаките си от събота.

Подобно напрегнато състезание, в което разликите между лидерите са толкова малки, а още повече в най-голямото състезание от автомобилната ни история, не се помни поне от две десетилетия.

И заслугата за това е повече на Димитър Илиев, който не само успя да се адаптира светкавично към напълно непознатия за него Шкода Фабия R5, но и забавлявайки се по трасето – да направи невъзможното – трета победа в България, след тези през 2007 и 2012 г.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев