• ...ШЕСТИМА ПИЛОТИ - ТУРЧИН, РУМЪНЕЦ И ЧЕТИРИМА ОТ ДОМАКИНИТЕ НЕ МИНАВАТ ПРЕЗ АДМИНИСТРАТИВНАТА ПРОВЕРКА...

     

  • ...ЗАЯВКИТЕ ЗА ЮБИЛЕЯ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ МИНАХА 40,  28 ПИЛОТИ РЕГИСТРИРАНИ ЗА НАЦИОНАЛНОТО ПЪРВЕНСТВО...

  • ...ЗА КВАЛИФИКАЦИИТЕ НА ПЛАНИНСКО ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ: ИЛИ 45 АВТОМОБИЛА, ИЛИ 48 С ЧАКАНИТЕ ТРИМА МАКЕНОДСКИ ПИЛОТИ...

2.6 сек аванс за Мегапортите пред Илиев/Стойчев в събота

Неделя, 12 Май 2019 | Варна, RallyXpress
2.6 сек аванс за Мегапортите пред Илиев/Стойчев в събота

PEЗУЛТАТИТЕ НА ЖИВО

2019 Timing Solushon
СЛЕД ЗАБАВЕНАТА работа по сървъра, който осигурява резултатите на живо в мрежата и след двучасовото отсъствие на времена в мрежата, резултатите от днешните 11 скоростни отсечки и развоя на борбата в първия ден от 50-ото международно рали можете да следите на живо в мрежата на следния адрес

http://timingsolution.mk/rally_bg_day1.html

ТАКА КАКТО Я подкараха работата става много сериозна, отива на война…“, коментира в самото началото на съботния ден топ-механика на Мегапорт Ради Исаев пристигналите със закъснение резултати от етапа Девня. На него двете „ер-петици“ – на шампиона за 2018 г. Миро Ангелов (на снимката) и на забавляващият се в 50-ото издание на рали България Димитър Илиев и новия му навигатор имаха абсолютно еднакви времена – по 2:53.0 мин!

И на това Митко му казва забавление? Познавайки ездата на пилота на БАМС, знаейки, че е 8-кратен национален шампион и допълвайки, че на шуменските етапи той винаги е бил много-много бърз (дори и с огромен навигатор като Пепи Стойчев, олимпийския шампион – бел. ред.), няма как да не се усъмни човек, че си става дума за резонна битка и още по-малко за забавление…

Дори и заради самия факт, че в края на първия ден от тази забава между двата водещи екипажа са разделени само някакви си 2.6 сек!

2.6 сек аванс за Мегапортите пред Илиев/Стойчев в събота

снимки за rallyxpress: драгомир петров/apix
С ЕЛЕКТРОНЕН „ПИЩОВ“… (горе) Миро Ангелов прави сверка на преминатите скоростни етапи, преглеждайки записите от камерата в автомобила. (долу) Силно начало на рали България за двойните шампиони за 2018 г.2019 BUL Miro Ang 001

Съботата започна с петъчните въпросителни дали вали на Балата вода или, ако е валяло през нощта, дали макадамовия участък е мокър? За щастие на пилотите, докато във Варна ту валеше, ту грееше, в района на Шуменското плато нещата бяха на границата – може и да завали, ама надали.

Така че битката, която се заформи в дългата и тежка събота от българския кръг за Европейския рали трофей, се оказа „суха работа“, от което мокрият като от порой Миро Ангелов показа шампионски стил.

„Имам ли проблеми – коментира при първия сервиз Ангелов. – Имам разбира се, това са бавните завои. В бързите се справям идеално!“

Продължавайки със забавата Митко Илиев (също мокър при пристигането на всеки един от трите сервиза!) държеше малка дистанция в етапите – между 1.1 сек до 4.2 на класическата Валери Великов, държейки изкъсо и под постоянно  напрежение своя конкурент.

2019 BUL Iliev DP 001

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
БЪРЗО Й ХВАНАЛ ЦАКАТА… За много кратко време осемкратният шампион на България Димитър Илиев се сработи с новия си автомобил Шкода Фабия R5.

А това, че битката беше жестока не само по върховете на колоната, ясно се виждаше от работата на екипите в бокса.

Очакваният с интерес и нескривано любопитство дебют на Тихомир Стратиев/Здравко Попов (Марина Мотор Спорт, Форд Фиеста Прото) завърши със строшена задна полуоска („бонус“ от 130 сек.) и спешна работа на „дружина Полска“, за да върнат шампиона от 2017 г. на терена.

„Напредвам… стъпка по стъпка… Онзи ден в тестовете имах 60 на сто от възможностите на колата, днес – мисля – държа около 70-75%. Целта ми беше да стигна 80, а че вървя в правилната посока го показва пан Бжежински (по прякор Колин – бел. ред.), който дори предложи в някое от следващите ралита да ми стане навигатор“, коментира Тихо Стратиев.

2019 BUL Tiho Strat 001

снимки за rallyxpress: алекс стойков
В МОМЕНТА НА ФОКУС… Фоторепортерът на APIX Драгомир Петров хваща в кадър завръщането на Тихо Стратиев в бокса до Тобол джамия.

Благодарение на хората си в бокса, Дан Гъртофан се обзаведе с 90 сек. наказание заради закъснението, предизвикано от допълнителния ремонт по счупена шпилка, което обаче беше добре дошло за варненците Йордан Атанасов/Янаки Янакиев (АРТ Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 9), озовали се неочаквано за самите тях на 3-о място в края на дългата събота.

2019 BUL Dancho Atanas DP 0

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
БЕЗ ИЛЮЗИИ ЗАРАДИ ШАНСА… Данчо Атанасов и Янаки Янакиев получиха третото си място, след като Гъртофан се оказа наказан заради механиците си…

Ако има пилот, за когото подобно на Митко Илиев шуменските етапи са песен, то това е Кирил Тодоров (Астра Рейсинг, Рено Клио).

„Но имахме проблем с предното ляво колело и се наложи да го ремонтираме, но утре сме на линия по системата на рестартирането – обяснява мениджърката на екипа Катето Стратиева. – Дойдоха приятели на Киро и, може и да не му се иска, но утре ще продължи заради тях и публиката на България!“

2019 BUL Kiro Car

снимка: rallyxpress
ЗДРАВА РАБОТА ЗАРАДИ ПРИЯТЕЛИТЕ… Механиците за отбора на Астра Рейсинг работят трескаво, за да върнат шансовете на Киро Тодоров и Георги Аврамов да продължат в рали България след рестартирането на играта.

Ангелов спечели 7 от днешните 11 отсечки. Митко Илиев взе две етапни победи, като в едната - втората, двамата имаха равно време.

За да кажем колко и какви точно бяха техническите проблеми на Коце Щерев/Ники Арабаджиев (ЕФКО Рейсинг, Субару Импреза WRX), ще се наложи дълъг списък от ремонти и чарковете за тях, включително един колан, с който Шпльоки завързва предния десен носач, счупен още на Балата вода и финиширан на аварийки, заради стържещият по земята метал.

„Честно? Не искам нищо друго, освен един скоростен [етап] без проблеми – жалва се Щерев.

Вицето за миналата година в 2WD Антон Титов (Мегапорт, Ситроен DS3 Макс), който обикновено в първите отсечки една-едва се събужда за състезанието, започна съботата по обичайния начин (9-и след 3 етапа), за да направи удара си по-късно и доближавайки се на 20 сек от преките си съперници в RC3 Станислав Владимиров/Чавдар Събев (Флат-Аут, Опел Астра).

По какво да проличи, че осемкратният шампион на България Димитър Илиев за първи път е зад волана на Фабия R5? Вероятно той самият може да извади от „ер-петицата“ много повече! Но е очевидно, че в края на първия ден на ралито той й е „хвана цаката“.

Особено на последната 11-а и доста къса – 5,85 км отсечка Манастира. Там Илиев постигна време 2:44.1, докато Миро завърши след 2:52.2 мин.

Така разликата помежду им, която след 8-ия етап бе разтеглена до 13.1 сек., вечерта в събота бе редуцирана 5 пъти - до 2.6 сек.

В предпоследния скоростен етап за деня най-бързия автомобил бе Фабия-та на Дан Гъртофан, който систематично наваксва изоставането си. Той стигна до 4-а позиция, следван от сина си Андрей Гъртофан (Субару Импреза WRX), след който е правещият феноменални времена унгарец Герго Дудас (Пежо 208 R2).

КАКВО КАЗАХА ЛИДЕРИТЕ ПРЕД МЕДИИТЕ

Варна, Пресцентър Рали България

2019 BUL Presscon

:: Мирослав Ангелов (Мегапорт): „От първата отсечка, като начало на ралито и наличието на предстартова треска, не съм много доволен. Със следващите отсечки ми стана ясно, че ще се конкурираме с Митко Илиев. Доволен съм от колата. Имам по-голям опит от Илиев с Шкода-та. Последната отсечка половината бе мокра. Бяхме с по-твърдите гуми. Реших да не поемам риск и затова бяхме по-бавни. В отбора се работи професионално. Еди е страхотен навигатор. Треньорът ми Игнат Исаев много ни помага. На Шумен имаше много публика по етапите, но трябва хората да стоят на безопасни места.

:: Еди Сивов (Мегапорт): „Спрямо миналата година ми е по-трудно да го удържам. Отсечките са къси. На Аладжа та ще отстъпим на Митко, но на Синдел ще го настъпим.

:: Димитър Илиев (БАМС): „2.6 сек. преднина на Миро не са много, макар че щях да съм по-спокоен, ако бяха в обратната посока. Основната цел на участието ни не е за резултати. В този смисъл представянето ни е удовлетворително. Забравил съм да карам, но пък създавам емоции на хората. На завоите опъвам ръчни. Забавляваме се. Губим време, но хората за това са дошли, за атракция. Петър е страхотен навигатор. За първи път се качва, за да участва на рали и я има две грешки, я - не. Миро е страхотен, кара много бързо. Поздравления! Направи страхотно каране.

:: Петър Стойчев: „Състезанието протича по начина, по който планирахме с Митко – сигурно, без напрежение . Митко кара с огромен резерв. Ако бях с повече опит и на килограмите на Еди [Сивов] нещата щяха да са различни. Шампионът винаги трудно защитава титлата си. Ние няма какво да защитаваме. Янаки много ме учи на този занаят. Работата на навигатора никак не е лесна, някой да те води между дърветата със 178 км/ч. Но не може на завой „ляв единица“ хората да стоят на правата, зрителите не са на безопасни места. Драматично начало за мен. Много изморен се чувствам, без глас останах.“

:: Йордан Атанасов (АРТ Рейсинг): „Реалист съм. Случайно попаднахме на третото място. Гъртофан имаше проблеми и закъснение и затова сме тук трети. Отсечка по отсечка той стопява разликата. Утре ще ми е много трудно. Има две домашни отсечки. Той си има неговото предимство, кара Шкода R5. Митко пък е 8 пъти шампион на България и има много опит.

:: ЯнакиЯнакиев : Забавлявахме се. Резултатите идваха ей така. Колана ни е по-старичка и е трудно да се конкурираме. Такива са ни възможностите в момента. Навсякъде караме почти на лимита.

::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО

:: Завръщане на терена след 6 години 6 месеца и 13 дни. Това е равносметката между последното участие на Николай Паунов в рали Хеброс през 2012 г. и сегашното му водене на колоната като „последна Нула“. Шесткратният шампион на България в планинските изкачвания сега е в екипаж със съпругата си Вилиана Кирова (на снимката долу).

2019 BUL Paunov

:: Шуменският закрит парк – превърнат в пешеходна алея. Спецовете признават, че в събота по обед дясното трасе пред Тобол Джамия в Шумен е приличало на всичко друго (на снимката), но не и на закрит парк на участващите в юбилейно международно рали екипажи. Снимката на фоторепортерът от APIX Драгомир Петров ясно показа, че трудно може да се разбере кой-кой е в навалицата, окупирала и последното свободно място между автомобилите.

2019 BUL Zakrit Park DPt 00

:: Разликата между редови гражданин и навигатор. Човек с един часовник винаги е сигурен в часа, който той показва. Но най-недоверчивото нещо на този свят е ко-пилотът, който винаги е с два часовника на двете ръце, но за да е абсолютно сигурен, гледа и дигиталния надпис на… смартофона си. Олимпийският и световен шампион в плувните маратони Пепи Стойчев, още от дебюта си стана 100-процентов ко-пилот, за което говорят и двата часовника на двете му ръце (на снимката долу).

2019 BUL Pepi wach

:: Само една валидна прогноза – тази на руската Яндекс! „На границата сме с дъжда – следи метеопрогнозата от телефона си Антон Титов (Мегапорт, Ситроен DS3 Макс), докато навигаторът му Динко Георгиев отмерва времето до излизането от сервиза. – Може и да се разминем, а може и да завали…“ Както обичайно Яндекс се оказва точен – три последователни пороя във Варна, сухо и ветровито на шуменските етапи, но без една паднала от небето капка…

2019 BUL Toni Titov 001

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев