• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

Правят музей на Радо Петков на етаж в сервиза в с. Енина

Неделя, 10 Февруари 2019 | с. Енина, RallyXpress
Правят музей на Радо Петков на етаж в сервиза в с. Енина

ВЧЕРА БЛИЗКИТЕ и приятелите автомобилен ас Радослав Петков (на снимката) в гробищния парк на с. Енина, отслужиха панехида за 40-те дни от кончината за бляскавия български състезатели. Радо Петков напусна колоната на най-известните в близкото ни минало звезди в ралитата след тежко и продължително боледуване на втория ден от тази година. Повече от 30 души изслушаха заупокойните молитви на очето от черква Свети Георги в Енина, а повечето от тях получиха и специални възпоменателни плакети,  направени от Петър Стоянов, човекът, който остана до последно най-близо до легендата.

„Такива плакети подготвихме не само да роднините и близките на Радо, а и за приятели и колеги, които не можеха да присъстват – примерно като Георги Гераджиев-старши, Пенчо Пенев, на които се погрижихме да ги получат“, казва Петър Стоянов.

Правят музей на Радо Петков на етаж в сервиза в с. Енина

снимка: личен архив на петър стоянов
ДО ПОСЛЕДНО В СЕРВИЗА… Преди да постъпи в болницата в края на миналата година, Радо Петков прекарва повечето време пред лаптопа в едно от халетата на сервиза си.


След края на панехидата, най-близките около Радо и преди всичко по идея на Петър Стоянов стигат до решението, на 2 януари 2020 г., в деня, в който ще се отбележи първата годишнина на автомобилния аз, последният етаж от неговия сервиз в Енина, да бъде превърнат в Музей на Радослав Петков.

За такава сбирка, като пилот в най-забележителните наши и чуждестранни състезания, Зъбчето или Брусли, както Радо бе известен с двата са прякора, той е събрал достатъчно трофеи.

1975 TUR Rado Petkov

снимка: личен архив на радослав петков
ЩЕ ИМА КАКВО ДА СЕ ВИДИ… Освен множеството трофеи, спечелени от Радо Брусли, в бъдещия музей ще бъдат изложени много от непубликуваните фотоси за кариерата на пилота.

Нещо повече, грубата сметка на победите му и призовите места, които е спечелил в класическите автомобилни шампионати у нас и зад граница показва, че този последен етаж от автомобилния сервиз в Енина може и да се окаже недостатъчен.

„Намеренията ни са дори да подготвим и кратък филм за неговата кариера като пилот – обяснява Петър Стоянов, който наследи и бизнеса, и сервиза на състезателя. – Достатъчно много хора, които по един или друг начин са близки до тази дисциплина [ралитата] идват в сервиза, така че тази сбирка от експонати няма начин на не им бъде интересна и любопитна, за да запазим мястото на Радослав в историята на автомобилния спорт у нас…“

20190209 40 Paanehida Rad

НЕКРОЛОГЪТ и възпоменателните плакети на близките и колегите, направени за панехидата на Радослав Петков

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев