• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

Какво е Накуро Рали, гледано и осигурено от 7900 километра

Петък, 08 Февруари 2019 | София, RallyXpress
Какво е Накуро Рали, гледано и осигурено от 7900 километра

В НАШАТА работа разстоянията вече не са изобщо не решаващи при сегашните комуникационни възможности. Това заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт лидерът на българските времеизмервачи Иван Маринов, който от дистанция 7900 км осигуряваше обработката на резултатите от кенийското Накуро Рали за мрежата. Докато в София Маринов правеше това от офиса на I&N, на сливенският спец Янко Калев бе отредена работата „на терен“. В ралитата, реално такава операция за екипа на таймкипърите е първа.

„Въпреки това, в интерес на истината, това сме го правили преди няколко години и по време на състезание в ЮАР, но по крос-кънтри“, допълва Маринов.

От три години насам българският екип твърдо е е стъпил на тази част от африканския автомобилен терен и едновременната перфектна работа на и с техниката, разработеният от отбора софтуер е оценен в Кения и автомобилните им власти.

Но преди всичко останало, в Найроби са оценили и факта, че успоредно с работата по електронното осигуряване, българите вече трета година обучават и местните маршали за работата с техниката на стартовете/финалите на скоростните етапи.

Какво е Накуро Рали, гледано и осигурено от 7900 километра

колаж: rallyxpress
ВИРТУАЛНОТО ТАБЛО със съобщения и текущата информация за времена и класирания на Накуро Рали, което се попълва в София.2019 KEN Nakuro results

БЪЛГАРСКИ СТАНДАРТ… Факсимиле от предварителното крайно класирането на кенийското състезание. Изключете емблемите и все едно гледате протокол от състезание в България.

Да припомним, че догодина, когато Сафари Рали Кения ще стартира като кандидатско състезание отново търсещо място в календара на световните серии на ФИА за дисциплината, именно българският екип ще е този, който подсигурява работата на официалния отбор компютърджии на промотора на световния шампионат по рали.

2019 KEN Nakuro Instr

снимка: янко калев
ПОСЛЕДЕН ИНСТРУКТАЖ… Ръководител от кенийската федерация разяснява задълженията на всеки един от екипа преди началото на първата скоростна отсечка на Накуро Рали.

Но и това няма да е ново предизвикателство за всички тях, защото, както сигурно си спомняте, по време на българското кандидатско състезание за WRC през 2009 г., а и на следващата година в BG-WRC същите родни експерти са основният съпорт на официалните таймкипъри.

„Новото, което сегашните комуникационни възможности позволяват е, че при работа на такава дистанция връзката към електронното табло за съобщения на щаба на Накуро Рали и общуването ми с хората от щаба ставаше  посредством УотсАп“ – категоричен е Маринов.

„Така че между техните решения и резултатите, които излизаха в мрежата практически нямаше по-голямо забавяне във времето, което да е повече от това време, ако всичко това се правеше на място в Накуро Сити.“

2019 KEN Nakuro Rally Track

колаж: rallyxpress
ВЪОРЪЖЕН С ГЕОТРАК… Благодарение на трекинг-системата, обслужвала Накуро Рали, в София работата на Иван Маринов е в стопроцентов синхрон със състезанието.

Благодарение трекинг-системата на германската Геотрак, комбинирана със софтуера на results.bg и работещи в стопроцентов синхрон, в София Маринов е имал възможността не само да вижда на монитора всичко в реално време, но дори дистанционно да прави настройките на техниката и разположенията на клетките в зоните на финала.

Стандартите на работещата на финала за ралитата апаратура допускат максимум до 5 отклонение от основните координати, към които е привързан краят на етапа.

Макар и Накуро Рали да е било кратко еднодневно надбягване, цялата система е била успешно тествана, при това вече с екипи от кенийските маршали, чийто опит според работилият в Кения Янко Калев вече имат опита, за да им бъдат доверена деликатната и най-важна работата на техника и правила на финала на скоростните етапи.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев