• ...ПРИЯТЕЛИ! НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ ПАЗИТЕ, СЛЕДВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И ОСТАНЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ!!!

     

  • ...ДОБРА НОВИНА ВЪВ ВИРУСНИТЕ ДНИ:  ПРЕЗ ВИДИН И ТЪРНОВО, БЪЛГАРСКАТА ШКОДА ФАБИЯ R5 ЕВО, ПРИСТИГНА В ТВЪРДИЦА..

     

  • ...КОРОНАВИРУСЪТ ВЗЕ ПЪРВАТА СИ ЖЕРТВА ОТ СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ ПО РАЛИ - АРЖЕНТИНА Е ОТКАЗАНО...

12 години по-късно: България пак домакинства на световно

Понеделник, 03 Февруари 2020 | София, RallyXpress
12 години по-късно: България пак домакинства на световно

ВЪЗМОЖНИЯТ ВАРИАНТ
НА МАРШРУТА ЗА 2022 Г.

Retro Car
ЗА МОМЕНТА, като бъдещ домакин – това реално ще е АСК Автотранс Рейсинг Тим, разполага с няколко възможни варианта за маршрута на световното рали през 2022. Посоченият обаче тук, чийто център е Пловдив, е изглежда най-обещаваш, най-малкото като разположение на центъра на събитието. Този четиридневен маршрут изглежда така:
:: Ден 1: Пловдив–Хисар–Старосел–Пловдив (120 км);
:: Ден 2: Пловдив–Бачково–Пампорово–Пловдив (160 км);
:: Ден 3: Пловдив–Пещера–Батак-Дебращица – Пазарджик–Пловдив (145 км);
:: Ден 4: Пловдив–Карлово–Копривщица–Стрелча – Панагюрище–Пловдив (230 км);
:: Дистанция (ориентировъчно) – 665 км.

ДВАНАДЕСЕТ години, след като в Боровец страната ни домакинства на кръг от световните серии по рали, България ще приеме състезание от световна величина. През 2022 г., най-вероятно Пловдив, ще е центъра на годишното световно състезание на историческите автомобили.

Това се разбира както от календара със събитията на ФИВА, публикуван вчера (виж ТУК), така и от информацията, която вицепрезидентът на Комисията по събитията на ФИВА Камен Михайлов (на снимката горе) предостави за сайта с новините в българския автомобилен спорт.

След кръговете от световния шампионат по мотокрос в клас 250 куб. см. на мото-полигона Ридо в Самоков (1979 г.) и BG-WRC стартът в Рила (2010), това ще е трето състезание, на което е поставена марката „световно“.

:: Задължителното уточнение е, че за
разлика от всички моторни дисциплини,
единствено това състезание няма
квалификационна схема
и се провежда веднъж годишно.

„Реалната година трябваше да е 2021, но предпочетох да отговора положително на учтивото поисканото от шефа на комисията Майкъл Грап тази година да е за португалците“, направи уточнението Михайлов.

В продължение на близо половин година, те са били разкъсвани пред варианта „дали – да“ и „дали –не“ за домакинството на световната среща, докато най-накрая са избрали „да“ и… джентълменското посредничество на Грап.

12 години по-късно: България пак домакинства на световно

снимка: личен архив на комисията по събитията на фива
ПОД „ПОГЛЕДА“ НА СЪР ПЪРСИВАЛ ПЕРИ… Решенията са взети, България домакинства на световното събитие на ФИВА 2022 г. (отляво надясно) Президентът на комисията Майкъл Грап, датчанинът Хенинг Томсен, Руди Мюлер (Шв), вицето в комисията – Камен Михайлов, чехът Стан Минарик, Карл-Майкъл Емер (Гер). „А този, който не е в кадър, защото е зад камерата е словенецът Янко Уратник“, пояснява позициите представителят на България и заместник на Грап.


Решението на комисията на ФИВА е било взето тази събота, по време на редовната среща на седмината ѝ членове в Брукланд, графство Съри в Англия.

„Разбира се, благодариха за това, че България се
отзовала така на желанието им – обяснява реакцията на португалците Михайлов. – Да, със стандартни фрази беше [благодарността], но нали затова сме колеги…“

2022 FIVA Word events

колаж: rallyxpress
ФАКСИМИЛЕ от анонса на световното събитие в България през 2022 г.

Такъв жест – криво да седим и право да съдим – няма как да бъде забравен лесно. Нито от португалците, нито от джентълмена Грап.

Очакванията за това състезание (неговата програма и детайлните елементи предстоят да бъдат правени, променяни и доуточнявани – бел. ред.) са в центъра на събитието да се появят над 40 автомобила от най-високия клас на историческото наследство на превозните средства, произведени между 1925 и 1981 година.

В повечето случаи реалната стойност на един подобен екземпляр от ХХ век се изписва десетки и шест нули след тях.

202002 Broocland 002

снимка: личен архив на камен михайлов
БРИТАНСКО ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО… Сградата на пистата Брукланд, събрала на редовно заседание Комисията по събитията на ФИВА.

„Разбира се, анонсът на ФИВА в календара на сайта тепърва ще се попълва с подробностите. Умишлено съм посочил целия месец юни, от който ще изберем възможно най-добрите дати, така че програмата на участниците да е възможна най-интересна и изпълнена с прекрасни изживявания от България. Няма да е лесна работата, но всякакви усилия около едно подобно събитие – то не е само спортно, но и от изключително културно и историческо значение за публиката – наистина си заслужават.“

„Имам и своето лично удовлетворение от тази среща в Брукланд – разширява темата Камен Михайлов. – Едно, че заседанието на комисията беше в същата стая, носеща името Форд, от която сър Пърсивал Пери е ръководил години наред производството на първите Форд извън Щатите, но и защото самата сграда е щаба на първата в света построена писта – единствено с цел автомобилни състезания.“ (виж двата кадъра по-долу).

Фактически Брукланд е – без каквото и да е преувеличение – „родилното“ на британските бензинови спортове.

Пистата Брукланд (4.43 км) е проектирана – при това с всички добре личащи на таблото вариации – още през 1906 г. от артилерийският полковник Хю Лок Кинг, а строителството на трасето ѝ (изцяло на ръка и от бетонна замаска!) е завършено само за 9 месеца.

202002 Broocland 003

снимка: личен архив на камен михайлов
РЕТРО ИЗГЛЕД И ДНЕШЕН ПОГЛЕД… Използваната до 1939 г. контролна кула в автомобилните състезания на пистата Брукланд (горе). Таблото с оригиналната схема на пистата, построена на ръка за 9 месеца (заедно с вариациите) от бетон (долу)

202002 Broocland 004

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев