• ...ОТ СТАРТА НА РАЛИСПРИНТ ПЕЩЕРА, ФЕДЕРАЦИЯ И ОРГАНИЗАТОРИ ЗАПОЧВАТ ДА ПОЛЗВАТ ЧЕШКАТА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ И СИГУРНОСТ ONI...

     

  • ...НОВИНАТА ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ ТИМ НА ДРАКОНА: ТИТЛАТА В ПЛАНИНСКИТЕ ИЗКАЧВАНИЯ ВЕЧЕ Е ОВАКАНТЕНА...

     

  • ...С НОВИ 45 ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ НА КЛАСИЧЕСКОТО ВЪРБИЦА, ЕКИПЪТ НА МЕГАПОРТ РЕЙСИГ ЗАВЪРШИ ПОДГОТОВКАТА ЗА СЕЗОНА...

Мегапорт затвори програмата си за макадамовите тестове

Неделя, 14 Март 2021 | София/Твърдица, RallyXpress
  • обновена
Мегапорт затвори програмата си за макадамовите тестове

ОТ УТРЕ ЕКИПЪТ СЕ ВРЪЩА
НА АСФАЛТОТОВИЯ СЕТИНГ

ВЪВ ВРЕМЕ на пандемия плановете са правят, за да… бъдат преработени. В този смисъл макадамовите тестове на Мегапорт са част от подготовката на целия екип за състезанията от евротрофея на ФИА, които са върху такива отсечки. На първо време в намеренията на Ангелов и Гаджев (на снимката от Жоро Гаджев) влиза румънското Бъкау, както и други отбрани стартове. 90 на сто е сигурното, че в следващите месеци, поне до първото състезание навън, екипът няма да прави повече макадамови тестове.
2021 GadMiro Mac Test 003
:: Междувременно обаче на прага е програмата в националното първенство, защитата на титлата в което явно ще е основен приоритет за 2021. А това предвижда пренастройването и на Фабия-та, и на екипа за познатия домашен асфалтов вариант. Това започва от утре, когато първо новото макадамово окачване ще бъде свалено, предстои да се направи ревизия на автомобила, а след това Шкода-та се върне към сетинга за асфалтови етапи.

ПЪРВАТА ЧАСТ от предсезонните тестове на екипажа на тройните шампиони за 2020 г. в класическите дисциплини – екипажът на Мегапорт Мирослав Ангелов и Георги Гаджев, приключи вчера в късния след обед, когато тандемът и екипът на Моторспорт Академията (МСА) на Петър Гьошев приключиха с тестовете на макадам.

Не само екипа на твърдишката школа, но и за самия Ангелов навъртените километри вчера край с. Риш и онези в дебюта му с такова окачване преди 10 дни край Твърдица, бяха особено важни.

Първо, защото от целия отбор единственият, който има опит – при това значителен - с макадамовата настилка е навигаторът Георги Гаджев от поредицата стартове в първенството на Турция с Георги Гераджиев-мл.

И, второ, защото и Ангелов, и механиците на Гьошев реално за първи път работят с не с конвенционалното окачване и настройките на Фабия-та за асфалт, а за чакълести трасета.

„Като обобщение за себе си ще кажа, че съм много щастлив от този тестов ден, изключително доволен съм от направеното от отбора на Мегапорт в един толкова тежък за спорта период“, заяви за сайта с новините в БГ-автомобилизма титуляра на екипа Мирослав Ангелов.

Реално, направените вчера 60 макадамови километра и абсолютния дебют на Миро 10 дни по-рано на импровизираното трасе край Твърдица (други 45 км), са част от онова, което в тима планира за участията си и в този неособено сигурен ковидо-доминиран сезон.

Информацията, с която RallyXpress разполага за втория макадамов тест сочи, че за разлика от ерзац-трасето край Твърдица, сегашният прецизен избор на отсечката, направен от Пепи Гьошев не само е по-добър, но и като експерт той за първи път поставя Ангелов да стъпи на трасе (9 километра между селата Риш и Тушевица – бел. ред.), което силно се доближава до класиката в жанра.

Мегапорт затвори програмата си за макадамовите тестове

снимка за rallyxpress: мартин иванов/сливен                                                                       
ПОВИШАВАНЕ НА ТЕМПОТО… След като вече е направил половината от тестовата дистанция сутринта, във втората част на макадамовите изпитания вчера Мирослав Ангелов не само получава удоволствие и комфорт от ездата, но и точното му владеенето на автомобила върху малко познатата настилка от макадам, видимо се подобрява.


ВТОРИЯТ МАКАДАМ ВИДЯН
И ОТВЪН, И ОТ КОКПИТА

2021 Miro Test Mac
КАК ПРЕМИНА вторият тест на екипажа Мирослав Ангелов/Георги Гаджев на трасето между Риш и Тушевица, можете да видите на кратките клипове, направени от сливналията Мартин Иванов и от он-борда -  ТУК, ТУК и ТУК. Отделно ТУК можете да видите и част от видеото, на което на екрана са изписани и показателите, записвани в дата-базата.


„Идеална настилка, доста близка до онзи макадам, който познаваме от Финландия – коментира за сайта Пепи Гьошев. – Дълго трасе, с много добра каменна основа, която е засипана и след това валирана. Ако искаш – може и 9 км етап да симулираш…“

Но ограниченията във времето и човешкия ресурс, карат екипа да се спре на вариант от 2600 м., на което Ангелов/Гаджев правят в рамките на почти 4 часа общо 13 сесии (8 преди и 5 след обяд – бел. ред.).

„Имаше места с повече кал, други на които трябваше при първите излизания да се концентрирам максимално, защото [отсечката] беше терен и със сняг край канавките – обяснява своите усещания Миро Ангелов.

„Направихме [с Гаджев] две-три минавания с цивилната кола, за да направим записките… и в началото… нали… така… по-внимателно.“

За RallyXpress обаче Гьошев разкрива и една подробност, която при началото до известна степен е дразнител за пилота: „Понеже това е камънак, който е насипан и валиран, отстрани канавките да доста дълбоки и това л-е-е-ко го [Миро] смущаваше при занасянето [на Фабия-та]…“

Миро Ангелов: „В началото, още при първото излизане и за следващите три ръна в състезателен режим, колата беше малко твърда. При спиранията механиците работеха по настройките – първо по предницата, след това по задницата.

20210313 Miro 2nd T MI 002

снимка за rallyxpress: жоро гаджев/пловдив и мартин иванов/сливен                           
ЕКИПАЖ И АВТОМОБИЛ: ЧИСТИЧКИ ЗА ИЗПИТАНИЕТО… (горе) Георги Гаджев, Шкода Фабия R5 Ево и Мирослав Ангелов – спретнати като за войскови преглед и предстоящо макадамово „учение“ (долу) "Пушката" на шампионите, след като е гърмяла през тежките 60 макадамови километра.

„Нямах специално поставени задачи от Гьошев, освен постепенно да вдигам темпото в ездата. Имаше доста фенове – около десетина петнадесет – според който, отвън скоростта била висока, но на мен… нали така… отвътре, не ми се струваше така…“

По темата Гаджев отбелязва, че Миро много бързо успява да се адаптира и да не допусне автомобилът „да тъпче“, а направил – особено втората част от тестовете – държейки Фабия-та на 4-а – 5-а скорост.

Мирослав Ангелов: „След кратката почивка и при следобедните рънове, нещата се промениха и… нали… вече имах по-доброто усещане за колата, усещах увеличаването на скоростта, карането ми доставяше повече удоволствие и с по-голям комфорт… нали… контролирах автомобила.“

20210313 Miro 2nd T MI 003

снимка за rallyxpress: мартин иванов/сливен
ОБРАТНО КЪМ АКАДЕМИЯТА… Всички са доволни от теста – пилотът, навигаторът, мениджърът, тайно появилите се фенове и керванът се отправя към твърдишката си база, за да започне Част II от подготовката за сезона.

ПЕПИ ГЬОШЕВ: ДОВОЛЕН СЪМ ОТ ПИЛОТА, ДОВОЛЕН СЪМ И ОТ КОЛАТА

2021 Pepi Gioshev 004КАК ШЕФЪТ на тръдишката автомобилна академия Пепи Гьошев (на снимката) оценява вторият макадамов тест на екипажа на Мегапорт Рейсинг Тим, с който първата част от предсезонната подготовка на двамата шампиони приключи вчера на дългото 2600 четра трасе край Ришкия проход? Ето какво казва шефът на Моторспорт Академия-Твърдица за показаното в 4-часовите изпитания от Мирослав Ангелов и Георги Гаджев:

„Доволен съм най-вече от Миро, защото подходи към тестовете много внимателно, както и внимателно подходи към отсечката. А трасето наистина е доста сериозно, много технично, с тесен участък към края [на дистанцията] и канавки, които са си стряскащи.

„Доволен съм много и още заради това, че той [Миро] показа усет към колата, с много плавна работа и съхраняване на скоростта [на колата].

„Тестът беше много добър, ограничения ресурс от (охраната безопасността на „отсечката“ – бел. ред.) и времето ни позволиха да направим само това. В МСА се стараем да дадем на Миро всичко най-добро, което имаме и за което той ни е наел.

„Определено съм доволен от този тестов ден, защото позволи на пилота да види, как точно се работи на макадамов специален етап…“

20210313 Miro 2nd T MI 004

снимка за rallyxpress: мартин иванов/сливен                                                                       
ОКО ДА ВИДИ, РЪКА ДА ПИПНЕ… Между първата и втората част от тестовете край Ришкия проход шефът на МСА Петър Гьошев (вдясно) и един от механиците му работят по настройката на шампионския автомобил на Мегапорт Рейсинг Тим.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев