• ...ПРИЯТЕЛИ! НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ ПАЗИТЕ, СЛЕДВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И ОСТАНЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ!!!

     

  • ...ДОБРА НОВИНА ВЪВ ВИРУСНИТЕ ДНИ:  ПРЕЗ ВИДИН И ТЪРНОВО, БЪЛГАРСКАТА ШКОДА ФАБИЯ R5 ЕВО, ПРИСТИГНА В ТВЪРДИЦА..

     

  • ...КОРОНАВИРУСЪТ ВЗЕ ПЪРВАТА СИ ЖЕРТВА ОТ СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ ПО РАЛИ - АРЖЕНТИНА Е ОТКАЗАНО...

Извънредно! Рали Сливен отказано от БГ-федерацията

Вторник, 17 Март 2020 | София, RallyXpress
Извънредно! Рали Сливен отказано от БГ-федерацията

МИХАЙЛОВ: ЗА СЪЖАЛЕНИЕ
ЗАГУБАТА ЗА СПОРТА
НИ Е МНОГО ГОЛЯМА

2019 Kamen Mihailov 002
„С ОГРОМНО съжаление трябваше да се стигне до обявяването на тази ситуация. Със сливналии водихме повече от десет разговора, опитвайки се до последно да направим възможното и ралито да се проведе. Така че тази загуба за спорта е много голяма. Съжалението ми е много огромно, защото това е рали с уникални отсечки, с голям потенциал с феновете си, със ситуирането на надпреварата.

ПО-РАНО ТАЗИ ВЕЧЕР в информационния сайт БТА, се появи информация, че рали Сливен 2020 г. няма да бъде проведено. Телеграфната агенция цитира съвместно комюнике, направено от Съюза на българските автомобилисти (СБА) и Автомобилна федерация на България (АФБ), в което се посочват причините за отказа, който БГ-федерацията е направила пред ФИА за организирането на състезанието.

:: Същото съвместно изявление
е и на портала на АФБ, което може
да се види на линка, прикачен ТУК.

В съвместното изявление, подписано от председателите на двете организации – инж. Емил Панчев и Камен Михайлов се сочи, че причината, довела до изпратеният в Париж отказ от организирането на най-доброто българско рали е, че водените преговори с досегашният организатор от Сливен – АСК Скорпион, не са довели до очаквания от националната спортна власт резултат.

Отделно като допълнителна причина за отказа се сочи и това, че в този късен момент не е възможно да бъде намерен заместник на досегашния организатор, който да проведе състезанието в Сливен.

Извънредно! Рали Сливен отказано от БГ-федерацията

колаж: rallyxpress
ФАКСИМИЛЕ от страницата със спортните новини на БТА, на която първо се появи информацията за отказа на сливенското състезание.
Ето и пълният текст на съвместното изявление на господата Панчев и Михайлов, свалено директно от страницата на АФБ:

Информираме Ви, че Рали Сливен 2020 няма да се проведе, защото преговорите с досегашния организатор АСК Скорпион от 2019г. досега не доведоха до резултат. Това състезание всяка година е привличало много участници, зрители и медии, очакващи с трепет адреналина на тази интригуващата надпревара . От началото на януари т.г. АФБ проведе множество телефонни разговори и среща в офиса на федерацията с г-н Чанев и г-н Минчев, но като резултат - обещания, които, уви!, останаха неизпълнени.

Ето и фактите:

:: АСК Скорпион все още дължи на СБА 2/3 от таксата към ФИА за миналата година.

:: От януари 2020г.  АСК Скорпион ни уверява (явно напразно!), че с провеждането на ралито няма проблеми, но така и не изпълни необходимите условия, за да организира състезанието, което е емблематично за автомобилния спорт у нас.

:: АСК Скорпион не представи Допълнителния правилник за провеждане на състезанието в АФБ, за да бъде (евентуално) коригиран, одобрен и да бъде издадена българска Виза - това не се случи в нужния срок до 29.01.2020г.

:: Ако беше получил българска Виза, АСК Скорпион трябваше да изпрати в АФБ Правилника, за да бъде препратен във ФИА за корекции и получаване на ФИА Виза – това не се случи до 01.03.2020.

:: АФБ изпрати писмо до кмета на гр. Сливен, информирайки го за угрозата от провал на състезанието. Като че ли това оказа въздействие в правилна посока и АСК Скорпион демонстрира позакъсняла активност. За жалост тя се оказа недостатъчна, за да изпълнят необходимите условия и да реализират успешно проекта. Вместо да свършат необходимото, господата Чанев и Минчев решиха да започнат грозен пазарлък за намаляване на дължими суми, за опрощаване на задължения...

20200317 Sliven Cancel

колаж: rallyxpress
ФАКСИМИЛЕ от страницата на АФБ, на която е поместено изявлението на председателите на СБА и АФБ.

Очевидно, че Чанев и Минчев имаха някаква друга идея за организиране на рали Сливен, но след публикуване на решението на ВАС, което категорично и аргументирано отхвърли щенията на БФАС да остане начело на автомобилния спорт, най-после проумяха, че това е невъзможно. Заради шикалкавенето и незаинтересоваността на АСК Скорпион стана прекалено късно да възлагаме на друг клуб организацията на рали Сливен-2020.

Затова ясно и аргументирано заявяваме, че за изтриването от спортния ни календар за 2020г. на това основополагащо за автомобилизма у нас състезание вина носят личните интереси и безотговорност на АСК Скорпион в лицето на господата Чанев и Минчев, които с лека ръка зачеркнаха през тази година една дългогодишна традиция.

В тези трудни за цялата страна времена АФБ полага усилия автомобилният спорт у нас да продължи да обединява състезатели и фенове, надяваме се заедно да преодолеем предизвикателствата и трудностите на извънредното положение и след кризата отново да се срещнем по трасетата.

…АМА ХИЧ НЕ ИМ ВЪРВИ НА ЮБИЛЕЙНИТЕ СЪСТЕЗАНИЯ У НАС

MSp dreamОБРАТНО НА ВСЯКАКВА нормална спортна логика, най-големият проблем на българските ралита са техните юбилейни стартове. По някаква ирония, а и така изглежда, че загубата на най-стойностното от автомобилните състезание у нас – рали Сливен, при това навръх неговия 40 старт, доказва някаква трудно обяснима, но в същото време сама налагаща подобни изводите непонятна системност.

Може да прозвучи като лоша шега, но при такава злощастна последователност -  да се готви рали Твърдица! Юбилейното 20 издание на това състезание е след някакви си три години…

Започвайки с 50-ото рали България миналия май, организирано и проведено с цената на скъсани нерви и множество компромиси, минавайки през отложеният през 2019 г. за този несигурен сезон половинвековен юбилей на най-старият старт в България – Стари столици, за да се стигне и до отказа на Сливен навръх 40-ото му издание…

Факт е, че и в трите случая видимите причини бяха различни. Но също така е и факт това, че вместо надпревари в юбилея, изпълнени с гордост от историята на тези състезания, до последно цялата автомобилна общност присъстваше на лошия и много по-скъпия вариант на уличния хазарт „ще го има“ – „ще го няма“ - „ще го има“…

Без да игнорираме фактите и за трите изправени на нокти юбилея, сега със сигурност, че ще се намерят бивали и небивали десетки обяснения, които обаче при всички случаи ще са поднесени така, че да се използват само полезните за твърдението действителности.

После – защо феновете намалявали, а състезанията не били отразявани от медиите? Че как да стане обратното, след като всичко се върти и свежда единствено около кой е „директорът на театъра“, но не и до това дали „хамлет“ е излязъл на сцената, за да изиграе пред публиката своята най-добра ролята…

2018 SLI Start Miro PS 001

снимка за rallyxpress: петко станчев

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев