• ...ЕФЕКТЪТ НА ДОМИНОТО ПРОДЪЛЖАВА: КАКТО СЕ И ОЧАКВАШЕ ТВЪРДИЦА-ЕЛЕНА -ОТЛОЖЕНО, В ПАНАГЮРИЩЕ ВИСЯТ 90 НА СТО...

     

  • ...ТЪРНОВСКИЯТ ЕТЪР РЕЙСИНГ ТИМ ГОТОВ С ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ СПИСЪК НА ЗАЯВЕНИТЕ ПИЛОТИ ЗА УИКЕНДА НАД ЛЯСКОВЕЦ...

  • ...ИЗВЪНРЕДНО! ШУМЕН АУТО СПОРТ С ЛИЧНА ПОКАНА ДО СТОЕВ ЗА УЧАСТИЕ В ПЛАНИНСКОТО ОТ ИМЕТО НА ШУМЕНЦИ...

В Сливен имат нова бегачка, пилотът ѝ с дебют на Дракона

Четвъртък, 28 Май 2020 | Калояново, RallyXpress
В Сливен имат нова бегачка, пилотът ѝ с дебют на Дракона

ДЕБЮТ И ЗА ФИЕСТАТА
ОТ ПОЛСКИЯ КЛОН НА
АНГЛИЙСКИЯ М-СПОРТ

РЕАЛНО Форд Фиеста R2 (на снимката долу) е с производство и поддръжка на краковския филиал на М-Спорт в Довънби Хил, Великобритания. Като се знае, че всъщност именно от базата в Полша излизат и автомобилите, които сега се използват в световния шампионат на юниорите, става ясно, че тази година на терена на нашите първенства ще  се появи още един топ-автомобил. Бегачката на сливенския екипаж е със стандартната за категорията R2 мощност (виж ТУК спецификацията ѝ), като е задължително уточнението, че тази „полякиня“ не е последната версия на М-Спорт-Полша, излязла на пазара в самото начало на коронопаузата в ралитата. Точният момент, от който този автомобил е в Сливен е вечерта на 24 ноември 2019 г.

2018 R2 Fiesta Cup

ТОВА, ЧЕ СЛИВЕН е центъра на автомобилния-БГ свят не може да се оспори. Също така няма място за обсъждане, че ако има откъде да излезе нов екипаж, то това пак най-вероятно ще е столицата на ралитата у нас, което е факт от вчера.

Защото 24 часа преди Спасов ден, на пистата Дракон – естествено!- под надзора на Щилян Тенчев, своя дебют и на трасето, и в спорта, направи 34-годишният сливналията Константин Стефанов (на снимката).

Дори, за да бъде 100-процентова точността, дебютът не е само на пилота и първата му среща с Дракон-а, а и за първото излизане на напълно професионално подготвен и подържан на топ-състезателно ниво Форд Фиеста R2 от задграничния клон на М-Спорт.

Щилиян Тенчев: „Най-доброто е, че за първо сядане в професионален спортен автомобил, Коцето се справи направо блестящо.

„Не, това не е никакво преувеличение, и не е просто резонния след един дебют комплимент, а точно отразяване на първите обиколки, които Коцето направи…“

Тенчев, който има значителен опит и от двете седалки на рали-бегачките е категоричен в описанието, че новият му партньор много бързо и точно е намирал и е запомнял траекториите на завоите по Дракон-а.

20200527Test Kaloyf 001

снимка за rallyxpress: нарцис мурадян
ПОСЛЕДНА ПРОВЕРКА ПРЕДИ ПЪРВИЯ ТЕСТ… Щилиян Тенчев оглежда още един път как е „вързана“ колата, преди екипът да потегли за първия си официален тест на пистата край Калояново.

„А, страх не бих казал – уточнява за RallyXpress дебютантът Константин Стефанов. – По-скоро повишен адреналин… нали… първо каране на такъв автомобил, на непозната писта!“

Обяснението за това, че бъдещият състезател в три от четирите класически дисциплини (рали, спринт и може би планинско – бел. ред.) бързо намира верните траектории обаче е леснообяснимо, като се има предвид, че зад гърба си Коцето е няколко годишен опит с планинското колоездене.

В Сливен имат нова бегачка, пилотът ѝ с дебют на Дракона

снимка за rallyxpress: нарцис мурадян
НАПОМПАН С АДРЕНАЛИН… Константин Стефанов се облегнал на полската Фиеста R2, очаквайки за първи път да излезе на трасето на Дракон-а.


„Е, напълно аматьорски, но достатъчно дълго, за да добие човек усет към вярната траектория, за която в колоезденето времето е многократно по-малко“, допълва бъдещият пилот.

В подкрепа на това твърдение е и фактът, че поне една дузина състезатели – не само заради модният ефект – залагат в подготовката си на планинското колоездене.

За един тренировъчен ден на калояновското трасе, екипажът прави 5-6  излизания на пистата, навъртайки близо 103 км. – впечатляваща дистанция за първо спортно каране.

„За мен беше важно Коцето да започне да трупа опит – допълва Тенчев. – И, също изненадващо за мен бе това, че много бързо започна да навлиза не само с траекториите, но и с кондицията като цяло.“

20200527 Koze Stef 004

снимка за rallyxpress: нарцис мурадян
ВРЕМЕ, ДОСТАТЪЧНО ЗАРЕШЕТКАТА НА „СПОРТИСТИТЕ“… В най-добрата си обиколка в дебюта, Коце Стефанов успя дори да си „гарантира“ място за един пистов старт…


ЗАСЕГА ЕКИПАЖЪТ Е БЕЗ
КЛУБНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ

20200527 Sttilin Tenchev 00
ПО ДУМИТЕ и на Коцето Стефанов, и на Щилиян Тенчев (на снимката), засега като екипаж те нямат своята клубна принадлежност. Както твърдят те, в момента водят разговори към кой от сливенските клубове ще се присъединят в техния първи, но и силно редуциран сезон. Колкото до планирането за 2021 – „… до тогава ще решим къде ще се състезаваме“, допълва Стефанов.


Като се вземат като база за сравнение последните четири най-добри обиколки на Константин Стефанов, направени вчера на трасето (те започват от 1:13.890, минават през 1:13.78, 1:13.73 и завършват с 1:13.690 мин(средна скорост от 100.052 км/ч), то с последните две регистрирани постижения пилотът спокойно би намерил място на 5-а редица в основната решетка на Серия Спорт от пистовия шампионат.

Разликата между времето за полпозишъна, зает в последното състезание на Дракон-а от трикратният национален шампион при спортистите – Симеон Симеонов (Хонда Сивик) и времето на Стефанов е малко над 4 сек.

Ако се прави подобно сравнение, то то е преди всичко за да покаже, че като за първо бягане и то напълно непознато трасе и с автомобил, към който дебютантът тепърва ще се адаптира, постижението му може да бъде класирано в графата „много добре“.

Впрочем такова е и мнението на Щилиян Тенчев, който за момента е първият наставник и ментор за дебютиращият в автомобилния спорт Константин Стефанов.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев