• РУСЕНСКОТО ПИСТОВО СЪСТЕЗАНИЕ: НЕВИЖДАН БРОЙ НА РЕГИСТРАЦИИ - 60 АВТОМОБИЛА СЕ ГОТВЯТ ЗА ДУНАВСКИЯ УИКЕНД...

  • ...ВЪРХОВНИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД С ОПРЕДЕЛЕНИЕ ПО КАЗУСА С ЛИЦЕНЗИЯТА НА БФАС: ЗАПОВЕДТА НА МИНИСТЪР КРАЛЕВ ОСТАВА В СИЛА...

     

  • ...ШЕСТИМА ПИЛОТИ - ТУРЧИН, РУМЪНЕЦ И ЧЕТИРИМА ОТ ДОМАКИНИТЕ НЕ МИНАВАТ ПРЕЗ АДМИНИСТРАТИВНАТА ПРОВЕРКА...

     

Камбуров: шест победи поред и от сливенското надбягване

Неделя, 02 Юни 2019 | от Краси Славчев, Сливен
Камбуров: шест победи поред и от сливенското надбягване

РЕЗУЛТАТИТЕ В НЕТА

2019 RallyContr
РЕЗУЛТАТИТЕ от съботните квалификации и днешните три състезателни манша мога да бъдат намерени на линка ТУК, както и от сайта на сливенския автомобилен спортен клуб Булсим ТУК.

ВЪПРЕКИ сравнително краткия стартов списък за планинско Българка, (38 пилоти преминаха техническия преглед) се очертаваше поредния автомобилен празник в град Сливен. В неделя публика беше заела местата си още от рано сутринта край трасето.

Съботната тренировка започна точно по програма и беше на абсолютно сухо трасе и без валеж, независимо от прогнозите за очаквания дъжд.

Безапелационен победител и в 3-те манша бе Пламен Камбуров (на снимката горе, Вромос, Шкода Фабия S2000), завършил логично най-добро време от квалификацията – 1:55.090 мин. В третия манш Камбуров не само най-бързо спря хронометрите, но и постигна най-високата средна скорост на ново-оформеното 3360-метрово трасе на Българка – 104.366 км/ч.

В квалификациите резултатите на софиянеца бяха следвани от тези на Васко Въжаров (Грийн Фокс Моторспорт, Опел Астра) – 1:56.360 мин и от Илия Царски (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9) – 1:57.550. И двамата пилоти постигнаха своите най-добри времена в третото качване на Българка.

Камбуров: шест победи поред и от сливенското надбягване

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
НАД СЛИВЕН ДУБЪЛ ОТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ… Шест от шест победи и дублиране на успеха от Гоце Делчев са гаранции, че Пламен Камбуров подчини половината от титлата в планинското първенство.


Фактът, че Камбуров и Въжаров бяха събрани в малко повече от секунда, бе, колкото и малко, някакво обещание за здрава битка за първото място.

Напълно закономерно - професионалната подготовка на Шкода-та на Камбуров и изключителният хъс при воденето на автомобила от Въжаров, изпратиха Царски на 3-тата позиция.

Илия бе сочен за фаворит в това състезание, но явно щеше да му е трудно в неделния ден.

Логично следващите места до 10-та позиция бяха отредени за Александър Кръстев (Вромос, Мицубиши Лансър Ево 9), Стефан Георгиев (Стара Загора, Форд Ескорт RS), Александър Бурдинов (Хоби кар, БМВ М3), Весо Благов (ЕФКО рейсинг Тим, Форд Фиеста S2000 Прото), но темпото им беше далеч от първата тройка.

2019 BUL Vajaro DP 001

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
НЕОБУЗДАНО БЪРЗ И В ИЗКАЧВАНИЯТА… Васко Въжаров този път, за разлика от Гоце Делчев, бе по-консервативен в атаката на първото място и не загуби нито една точка.

Традиционно силните Христо Атанасов (Бултрас, Ситроен С2),и двамата заралии - Недялко Денев (Пежо 106) и Динко Иванов (Ситроен С2) затвориха първата десетка, като въпроса за неделя оставаше един - кой от тримата ще бъде по-напред.

Трябва да отбележим и дебюта на Стефан Добрев (Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9), навигатора на Георги Василев и двамата шампиони на България по рали за 2015 г. Двадесет и второто място за него в съботния ден, дойде след прецизно водене на автомобила по цялото трасе.

За трите манша в събота състезанието беше прекъсвано общо за не повече от 20 мин., което допринесе надбягването да протече стегнато и без излишни забавяния.

2019 BUL Zarski DP 000

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
КОНСИЛИУМ… Какво ще е времето? Илия Царски прави своята консултация с пловдивския експерт Стефан Итов преди началото на неделните маншове.

В състезателния ден състезанието започна с вече традиционния подгряващ манш в 9.30. В него участие не взе Илия Царски. Въпреки че дъжда отново се чакаше, облаците само прокапаха едва в 3-ия манш, но не дотолкова, че да направи избора на гуми труден за оставащите около 10 пилота до края на състезанието.

И сега никаква изненада! Темпото на Камбуров и в 3-те манша бе такова, че логично доведе до рекорд на промененото трасе 1:54.030 мин (средна скорост от 105.827 км/ч). - и никакви шансове за неговите преследвачи.

Васко Въжаров и Илия Царски завършиха 2-ри и 3-ти съответно на цели 9.010 и 11.250 секунди от победителя.

Александър Кръстев е 4-ти, Александър Бурдинов успя да прескочи Стефан Георгиев спрямо квалификацията в събота и се нареди 5-и, заралията е 6-и, а пилота на казанлъшкия тим Веселин Благов 7-и.

2019 BUL Krastev Al DP 001

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
СТЪПКА ПО СТЪПКА Сашо Кръстев направи видим прогрес, след като при „плуването“ в Гоце Делчев имаше главоболия с настройките.

Тук трябва да отбележим невероятното каране на Динко Иванов, жаден за победата в своя клас и успеха му да прескочи Христо Атанасов с малко над секунда.

Последен в челната 10-ка завърши Недялко Иванов. Стефан Добрев от 22-ра позиция в тренировките, завърши на 11-та позиция като може да бъде определено като повече от добър  дебют и бързо свикване с автомобила и победа в неговия клас (N до 3500 куб. см).

Ако можем да вмъкнем една скоба - за „пилот на деня“, това определено беше пилотът на новосъздаденият Алпин Рейсинг Тим Петър Бочков (Ситроен Саксо), който изпълни сърцата на феновете по трасето.

2019 BUL Bochkov DP 001

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
ОЦЕНЕН ПО ДОСТОЙНСТВО… Макар и в скоба, Петър Бочков и новият АСК Алпин Рейсинг Тим станаха тема за феновете на Българка.

Извън тази фактология на състезанието искам да отбележа професионалната организация на екипа на Стефан Чолаков, която не даде нито за момент да се забави състезанието и всичко протече стегнато и бързо, маршалите си знаеха и си вършеха задълженията, фотографите си изпълниха своите снимки.

:: А публиката? Публиката както винаги беше многобройна, дошла да подкрепи своите любимци още от петък, без да я интересува нищо друго освен емоцията и адреналина, който й доставя автомобилния спорт.

Неговата същност и идентичност беше спазена и на Българка благодарение на неуморния дух на хиляди привърженици, които бяха заедно, бяха тук за да видят това, за което живеят.

Видях много хора да се снимат, да си разменят картички и най-важното за мен – видях усмивката и онзи поглед, който те зарежда с положителна енергия за седмици напред. Всеки спорт не само автомобилния започва със своите фенове. Планинско Българка го доказа.

БУЛСИМ ПАК ЗАСТАВА СРЕЩУ КАПРИЗИТЕ НА ВРЕМЕТО

НА ЧОЛАКОВ и екипът му върви на чистене, метене и миене. Но толкова, колкото този път им се събрана сливенчани, те едва ли са си представяли.

В петък късно вечерта на трасето се изсипа огромна градушка смесена с вятър, след това с дъжд и точно за 1 час превърна от подготвеното трасе в една… разорана нива с асфалт по средата.

Това беше не само на места, а абсолютно на всеки метър от 3360-метровото трасе. Появиха се слухове, че състезание няма да има, тъй като до старта, ако не броим нощта, оставаха около 6-7 часа.

2019 BUL Shtorm

снимка за rallyxpress: архив на аск булсим
ВНИМАВАЙ ДА НЕ ПОДНЕСЕ… Първият оглед, след като градушката е отминала – опасно е да не се хлъзне автомобила, страшно е да го гледаш само часове преди старта…

Бързата реакция на Стефан Чолаков, който мобилизира целия екип, грижещ се за планинското – маршали, съдии, водачите на автомобилите „нула“, ако щете и самите пилоти, превърнаха едно загубено трасе в изрядно чисто и отговарящо отново на условията за провеждане на състезание.

В 10.30 часа в събота по нищо не можеше да се разбере, че часове преди това от трасето нямаше и помен, че е валял град, че беше изкарана кал и имаше паднали клони и листа. 

2019 BUL Aftre Shtorm

снимка за rallyxpress: архив на аск булсим
ПЪЛНА МОБИЛИЗАЦИЯ… Всички, дори и част от пилотите, бяха готови да се включат в почистването на трасето, а това няма как да не те поласкае – категоричен е Стефан Чолаков, вечният бригадир на предприятието „Косим-Чистим-Мием“,

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев