• РУСЕНСКОТО ПИСТОВО СЪСТЕЗАНИЕ: НЕВИЖДАН БРОЙ НА РЕГИСТРАЦИИ - 60 АВТОМОБИЛА СЕ ГОТВЯТ ЗА ДУНАВСКИЯ УИКЕНД...

  • ...ВЪРХОВНИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД С ОПРЕДЕЛЕНИЕ ПО КАЗУСА С ЛИЦЕНЗИЯТА НА БФАС: ЗАПОВЕДТА НА МИНИСТЪР КРАЛЕВ ОСТАВА В СИЛА...

     

  • ...ШЕСТИМА ПИЛОТИ - ТУРЧИН, РУМЪНЕЦ И ЧЕТИРИМА ОТ ДОМАКИНИТЕ НЕ МИНАВАТ ПРЕЗ АДМИНИСТРАТИВНАТА ПРОВЕРКА...

     

Алтернативната гледна точка по казуса планинско Българка

Четвъртък, 23 Май 2019 | От Петко Манолов, София,
Алтернативната гледна точка по казуса планинско Българка

С ВЕЧЕРНАТА ПОЩА

20190523 Petko Mail

НА МЕЙЛА този вечер пристигна писмото на състезателят на Проспийд и член на УС на БФАС Петко Манолов (виж факсимилето), в което той излага своята гледна точка по казуса с предстоящото планинско състезание Българка (виж основния текст вляво). В придружаващият текст, Петко се надява, че текста няма да има редакции, каквито (логично!) - при отсъствието на каквито и да е съставомерни квалификации - естествено, не са правени. В текста има три корекции, които касаят пунктуалност и замяната на една-единствена дума. Други три, типични за изразните средства на пилота, са оставени без поправки.

Пиша това като автомобилен състезател, но също така и като член на УС на БФАС. Ще се опитам да разгранича двете гледни точки с оглед прегледност на изложените аргументи.

Нека да започнем с политическата ситуация, защото от нея до голяма степен произтича и емоционалната нагласа на състезатели, организатори, длъжностни лица и публика, както и породените от нея реакции.

Както вече знаете, националният спортен лиценз на БФАС бе отнет (как и защо е предмет на отделна публикация), и на другия ден прехвърлен на нова организация без нито един ден спортна история.

Начело на тази организация стои човек (Камен Михайлов) и УС, които не са избран от деятели на спорта, а от няколко новосформирани клуба, които са също без история.

Подмолният, манипулационен и подчертано недемократичен начин, по който се случи това със сигурност няма как да спечели симпатиите на хора свикнали на честни и директни взаимоотношения.

Не мога да преценя кой и защо смята българските автомобилни състезатели за
безмозъчни и безгръбначни същества, които с радост ще скочат в обятията на всеки узурпатор размахващ пред носа им лиценз, пък било то и национален.

Също така ми се струва наивно да се очаква спортистите да уважават и да се подчиняват на решенията на човек (отново визирам Камен Михайлов и немуподобните), парашутирал на поста председател на спортна федерация.

Опитайте да си представите как гореупоменатият открива Планинско Българка, държи реч против БФАС (вече правено няколко пъти) и след това награждава същите тези пилоти, които са подчертано несъгласни със случващото се до момента и веднъж вече протестирали пред сградата на Министерски Съвет и Министерството на Младежта и Спорта.

Като състезател аз съм приел да изпълнявам Устава и Наредбата на БФАС. Това включва участието ми във всички спортни ритуали и дейности, които ще бъдат ръководени от лица, които аз не уважавам и на които не бих се подчинявал при никакви условия.

Алтернативната гледна точка по казуса планинско Българка

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
И КАТО СЪСТЕЗАТЕЛ, И КАТО УПРАВЛЯВАЩ... Петко Манолов прави ляв завой на „стъклото“ в Шумен, по време на Мемориал Валери Великов.


Т.е. аз съм изправен пред избора или да наруша правилата на БФАС или моят личен морален кодекс. Вместо това аз избрах да жертвам удоволствието от участие в едно традиционно добре организирано планинско, но не и да правя компромиси със съвестта си. Както е видно, има много други пилоти, които споделят същите възгледи.

Къде, според мен, сгреши Стефан Чолаков, като координатор на планинско Българка и защо се оказа в тази ситуация?

Състезанието наистина е организирано по всички изисквания на БФАС освен едно, до което ще стигна малко по-късно. Както знаете, визата е документ, който официализира провеждането на дадено състезание.

Дали поради натиск и заплахи от страна на АФБ, че планинското няма да бъде "законно" (остарял и най-вече неверен термин) или поради лични причини, г-н Чолаков избра да изиска виза от АФБ, която и получава.

Това поражда следния парадокс: от една страна това състезание е изцяло организирано по правилника на БФАС, но чрез визата негов "собственик" става АФБ. Нещо, което отново не е по вкуса на по-голямата част от пилотите в планинския шампионат.

С отказа да заплати виза към БФАС организаторът на планинско Българка наруши изискванията на Наредба 2019 (на БФАС) и изключи възможността за оставане на състезанието в календарния план.

Дуалистичният патронаж, под който ще се проведе състезанието, на практика нанесе повече щети на всички ни, отколкото ползи.
Непознаването на чл. 25, ал. 3 от ЗФВС и/или нежеланието на организаторите да се съобразят с него е пряк отговорник за ситуацията, пред която сме изправени днес.

С малко късмет се надявам до следващото състезание спортния лиценз да бъде отново в притежание на БФАС и подобни казуси да са случки от миналото

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев