• ...ШЕСТИМА ПИЛОТИ - ТУРЧИН, РУМЪНЕЦ И ЧЕТИРИМА ОТ ДОМАКИНИТЕ НЕ МИНАВАТ ПРЕЗ АДМИНИСТРАТИВНАТА ПРОВЕРКА...

     

  • ...ЗАЯВКИТЕ ЗА ЮБИЛЕЯ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ МИНАХА 40,  28 ПИЛОТИ РЕГИСТРИРАНИ ЗА НАЦИОНАЛНОТО ПЪРВЕНСТВО...

  • ...ЗА КВАЛИФИКАЦИИТЕ НА ПЛАНИНСКО ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ: ИЛИ 45 АВТОМОБИЛА, ИЛИ 48 С ЧАКАНИТЕ ТРИМА МАКЕНОДСКИ ПИЛОТИ...

Григор Григоров завърши шести в ралито на Канарите

Вторник, 07 Май 2019 | София, Пресслужба Енекод
Григор Григоров завърши шести в ралито на Канарите

ПИЛОТЪТ на Енекод Григор Григоров (на снимката на финала, заедно с Янаки Янакиев) приключи успешно ралито на Канарските острови, като той и неговият навигатор Янаки Янакиев са единственият български екипаж, взел участие в JERC от шампионата на Стария континент. Двамата завършиха състезанието на 6-о място в своята категория и на двадесет и седма позиция в общото генерално класиране на втория старт от шампионата на ФИА за Европа. „За нас това беше едно предизвикателство, от чийто финал всички сме доволни.

Смятам, че направихме добро представяне и достойно разгласихме името на България, тъй като до момента не е имало по-добри резултати на българин в JERC”, коментира Григор Григоров.

Още след първия етап от надпреварата пилотът успя да излезе напред в класирането, като изпревари едни от най-добрите млади състезатели в Европа.

Въпреки значително по-малкия си опит и километри зад гърба си, Григор Григоров стартира силно в надпреварата. Самият той споделя, че това му е дало допълнителна мотивация, с която уверено да изгради перспективата за още по-доброто си представяне в следващите кръгове от Европейския рали шампионат.

Григор Григоров завърши шести в ралито на Канарите

снимка: личен архив на григор григоров
ВЪПРЕКИ ТРУДНОСТИТЕ - ДОСТОЙНО ПРЕДСТАВЕНЕ… В първото си участие в JERC Григор Григоров и Янаки Янакиев получиха допълнителна мотивация от техническите проблеми, с които трябваше да се преборят.


„Несъмнено доказахме на нашите преки конкуренти, че не сме за подценяване. Успях да намеря ритъм и темпо по време на етапите, трасетата бяха типично в моя стил – коварни и технични.

„Доволен съм, че показах скорост, с която оставих дълбока диря след моето участие, тъй като спечелихме уважението на голяма част от екипажите на състезанието, а с някои дори се сближихме“, допълва състезателят на Енекод.

В първия ден екипажът имаше проблеми със накладките, поради което почти останa без спирачки по време на един от етапите. За съжаление, техническите затруднения продължиха и по време на супер-специалния етап, когато ръчната на автомобила отказа да се задейства, в резултат на което колата излезе от пътя.

2019 ERC 002 Final 002

снимка: личен архив на григор григоров
ДОВОЛЕН ОТ СВОЯТА СКОРОСТ… Григоров/Янакиев могат да бъдат доволни от скоростта, която показаха по време на ралито.

Поради грешни показания на таблото на колата пък се оказа, че екипажът е карал с почти изцяло пълен резервоар, което прави автомобилът по-тежък. Добрата работа на механиците позволи на двамата българи да стартират съботния ден с технически изправен автомобил, но трудностите за тях не приключиха дотук.

В съботния ден Григоров/Янакиев имаха проблеми със записките на някои от етапите, които успяха да разрешат чак в паузата по време на сервизиране на колите и след преглед заснети по време на етапите.

До допълнително забавяне по трасето доведе и фактът, че екипът не бе сменил гумите на автомобила за вторите преминавания. 

„Взехме си доста бележки от изминалото състезание. Тези грешки не оказаха сериозно влияние на резултата ни, но категорично няма да ги повторим, а и определено имаме какво още да работим и по записката“, категоричен е Григоров.


Рали състезателят споделя още, че трудностите го правят по-силен и че ще продължи да се бори до последно за всяка точка. „Трудно ми е да мисля за първото място в края на шампионата, но след това наше представяне се убедих, че няма невъзможни неща“, каза състезателят.

2019 ERC 002 Final 003

снимка: личен архив на григор григоров
СИЛНИ, ЗАЩОТО СА ОБЕДИНЕНИ… Екипажът Григоров/Янакиев позират с четиримата си механици, на които разчитаха в далечната експедиция на Канарите.

Григор Григоров даде успешен старт на състезателния си сезон, а за него и целия екип предстои още много работа, оспорвани обиколки и нови трасета. С представянето си пилотът показа на конкурентите си, че е подготвен и ще даде всичко от себе си в Европейския рали шампионат.

:: Следващият кръг от шампионата е след три седмици в Латвия. Преди това Григоров ще кара в юбилейното международно рали България през този уикенд във Варна. 

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев