• ...ПО СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА СИГУРНОСТ, ДИРЕКЦИЯТА ПРЕКРАТЯВА ФИНАЛНИЯ СПРИНТ В БУРГАС...

  • ...РАЛИ АВСТРАЛИЯ ОТМЕНЕНО ЗАРАДИ КАТАСТРОФАЛНИТЕ ПОЖАРИ, ХЮНДАЙ ШАМПИОН ПРИ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ...

  • ...НЕВИЖДАНИ ГОРСКИ ПОЖАРИ В НОВ ЮЖЕН УЕЛС ПРИНУЖДАВАТ ДОМАКИНИТЕ НА АВСТРАЛИЯ КЪМ ЕКСТРЕНИ РЕШЕНИЯ...

Стоян Апостолов: 50 години в спорта! И продължава напред

Вторник, 03 Декември 2019 | Бургас, RallyXpress
Стоян Апостолов: 50 години в спорта! И продължава напред

НОМИНИРАТ ЛЕГЕНДАТА ЗА
ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА БУРГАС

ПРЕДСТОИ автомобилният ас на Бургас да бъде номиниран за почетен гражданин на родния си град. Това стана по време на тържеството, организирано от АСК Елена Тим, чийто основател и отборен лидер е Стоян Апостолов. Това, че предстои на пилота да бъде връчен ключа от градските порти обяви присъствалият на събитието управителят на Област Бургас Вълчо Чолаков.

2019 StoyAN Apost

ТОВА НЕ БЕШЕ моята цел – 50 години в спорта! Просто ги отбелязвам и… продължавам!“

Такива думи, казана при отбелязването на половин столетие активна автомобилна кариера могат да бъдат казани само от един пилот у нас – Стоян Апостолов.

Важното уточнение е: тържеството, с което той отбеляза кръглата годишнина в спорта и на което беше почетен днес от много приятели, близки и колеги в спорта, по абсолютно никакъв не трябва да се брои за бенефис! Бодростта и добре познатата увереност на Стоян, с която той говори днес, сочи точно обратното: има още години, за да давам газ!

Най-малкото, заради цитираните горе думи и още повече заради това, че човек просто не може си представи – сега вече предимно пистите – без бургазлията.

Как така без истинският, без реалният доайен на трасето ще мине една гонка?

За феновете и неговите колеги дотолкова е обичайно да е на старта, че остава само да броим годините до 60-ия сезон в спорта.

А като се знае хъса на бай Стоян, като се позната неговата системност за спорта, просто трябва да го следим на трасетата и да боим годините.

1972 SHU Apostolovi 001

снимка: архив на rallyxpress
САМО СИ ПРЕДСТАВЕТЕ… 1972 г., старт в Плевен. Екипажът Елена и Стоян Апостолови са със Трабант Т2 и имат стартов номер… 124!

Първото участие – много бърз,
но съдиите… не го „оценяват“

„През март или април, отивах да купувам боя, защото у дома ремонтирахме и видях, че са се събрали много хора. Попитах защо, казаха ми – майсторско управление на кола. Попитах аз може ли да участвам и получих отговор, че ако имам кола – става. Участвах с Трабант, семейният T2. Мисля, че бях много бърз, ама съдиите така и не ме класираха. Карах здраво, ама че съм нарушавал елементите и събарял колчетата – нямаше значение… Накрая, докато се пресягах да взема флагчето си за участие, чух един от публиката да пита по мой адрес: „Тия участници не ги ли проверяват дали са пили…“. Прибрах се у дома и казах на жена ми (Елена Апостолова – бел. ред.), че започвам да карам [в състезания], а тя, ако иска, да идва с мен. Беше през 1970 г…“, припомня си ветеранът.

Стоян Апостолов: 50 години в спорта! И продължава напред

снимка за rallyxpress: личен архив на стоян апосолов
НАУЧАВА ЗА НОМИНАЦИЯТА… По време на тържеството в Бургас, Областният управител Вълчо Чолаков (първия вляво), обяви пред гостите, пред Таня Петкова и пред самия пилот, че има номинация да бъде Почетен гражданин на Бургас.


Ако става дума за ралитата – то Елена Апостолова, става първия навигатор на бай Стоян, който след първото майсторско не пропуска старт. Като човек, който изпитва истинската радост от състезанията, той не пропуска нито едно участие.

„О, не! Никога не съм правил сметка в колко състезания съм участвал – категорично обяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт бургазлията. – Имало е сезони, в които сам карал във абсолютно всички шампионати – по 20-25 състезания на година…“

2019 Apostolov 002

снимка за rallyxpress: личен архив на стоян апосолов
И НОВО СУБАРУ „В ГАРАЖА“ ОТ АРКАДАША… Старият приятел и колега Юксер Йосгур подарява модел на японското „съзвездие“, показвайки и уважението, и дългогодишното партньорство със Стоян Апостолов.

:: МАЛКО ИЗВЕСТЕН ФАКТ, който вероятно малцина знаят малцина: Стоян Апостолов е единственият български рали пилот (а дали не и в Европа? – бел. ред.), чиито навигатори винаги са само… жени. Като се започне от Елена, през малката му дъщеря Гергана, последвана от Павлина, а след това – от нейната щерка и внучка на бай Стоян – Саня, за да се стигне до другата Гергана Апостолова, но братовчедка на пилота.

2019 BUL StyanGery

снимка: rallyxpress
В ЮБИЛЕЙНОТО РАЛИ БЪЛГАРИЯ… В закрития парк на варненския старт ветеранът позира с поредната си навигаторка – Гери 2.0

50 години в спорта? Дори се стряскаш като пишеш тази цифра (а колко лиса общите състезания?) и половин век в спорт, в който напрежението е непознато единствено за лаиците!

Но има две неща, които ясно показват, че Стоян Апостолов може да строши всички рекорди у нас и да се състезава отвъд 60-ия сезон: езикът на тялото (мнозина са тези, които могат единствено да завиждат!!) и косата, посребряла деликатно като на мъж, навлизаш в зряла възраст.

Настина великолепни години на отдаденост в любимия спорт, биография, която е достойна за много повече от възхищение!

Бай Стояне! Давай газ и
уверено към следващата
юбилейна дата от кариерата!!!

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев