• ...UNFORTUNATELY GUYS, AFTER THE BREAK RALLYXPRESS IS ON THE FIELD. AS USUAL...

  • ...ЕФЕКТЪТ НА ДОМИНОТО ПРОДЪЛЖАВА: КАКТО СЕ И ОЧАКВАШЕ ТВЪРДИЦА-ЕЛЕНА -ОТЛОЖЕНО, В ПАНАГЮРИЩЕ ВИСЯТ 90 НА СТО...

     

  • ...ТЪРНОВСКИЯТ ЕТЪР РЕЙСИНГ ТИМ ГОТОВ С ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ СПИСЪК НА ЗАЯВЕНИТЕ ПИЛОТИ ЗА УИКЕНДА НАД ЛЯСКОВЕЦ...

756 дни Вито стиска палмата за най-ранен БГ дебют в спорта

Понеделник, 07 Май 2018 | София, RallyXpress
756 дни Вито стиска палмата за най-ранен БГ дебют в спорта

ОБРАТНО НА ОЧАКВАНЕТО на шефа на ЕФКО Рейсинг Тим Стефан Драганов, че в събота по обед ще падне рекорда за най-ранен дебют на български пилот в автомобилния спорт, това няма да се случи. „Зная, зная, че още няма да е той [Кристиян Христов], защото не е карал…“, нетърпеливо и предчувстващ вниманието на медиите към младия пилот, заявява Ефко-то. Все пак той не прави уточнението дали говори за най-млад пилот изобщо в българския автомобилен спорт или за най-младия участник в пистовото първенство на страната.

Ако е второто, то в 13:05 ч., със старта на първата квалификация на писта Бургас, старозагорското момче вече ще е притежател на това постижение.

В първото състезание от шампионата за 2018 г. и в първото си автомобилно състезание сред професионалистите, Крис ще бъде на 16 години, 4 месеца и 17 дни, с по-малко от половин година „по-напред“ в дебюта от пилота на Влъчков Рейсинг Тим Иван Влъчков.

2017 Cris Hristov 0123

снимка: личен архив на кристиян христов
С РУТИНАТА ОТ КАРТИНГА И БЪРЗИНАТА НА ХОНДА… Младият заралия е застанал между красивите девойки, които са част от картинг-шоуто. Но още преди да вземе палмата за най-млад състезател, Крис вече демонстрира инстинкт на победител.

Де юре и де факто пилотът, който продължава да стиска палмата за най-ранния роден дебют е Виторио [Вито] Попов (на снимката горе), по-малкия от двамата синове на сливенския Доктор – Христо Попов.

Малкия Доктор притежава статуса на „най-ранно дебютирал пилот“ от старта на Сибиу Рали на 16 април 2016 г. и оттогава насам, вече 756 дни в българско автомобилно състезание не се е появявал по-млад участник.

756 дни Вито стиска палмата за най-ранен БГ дебют в спорта

снимка: официален сайт на сибиу рали
ОФИЦИАЛЕН ДЕБЮТ В РУМЪНИЯ… Баща и син Попови са на рампата в Сибиу Рали, денят в който Вито вече притежава признанието, че е най-младият български пилот, започнал кариера в автомобилния спорт.


Всъщност парадоксалното за историята на този спорт у нас е, че преди 9 години такъв дебют направи не български, а пилот от чужбина. Става дума за грузинеца Гога Кодуа, който на преди да е преполовил пътя към 18-ата си годишнина, бе силно промотиран от сънародника си и по-късен национален шампион на България при навигаторите Давид Кварацхелия, подкрепян на терена от шуменския състезател Данчо Данчев-Данчони.

Кодуа се появи първо за рали България в Боровец, а след това беше насочен към състезанията от европейския шампионат.

2009 BLG Georgi Kodua 002

снимка: архив на rallyxpress
ГРУЗИНСКА ВРЪЗКА… С помощта на Давид Кварацхелия, Гого Кодуа се появи в Боровец като най-младият участник не само в България Рали, но и в българския спорт.

Минавайки малко напред във времето, да не забравим да споменем още едно чуждестранно участие в листата на „младите лъвчета“ – участникът в сериите ВокиКар през 2014 г. – азерът Гюлсюлейман Абдулаев. Много кратко, след като приключи с кратковременната авантюра във „волкитата“, Абдулаев бе пилотът, който направи опознавателните турове на трасето от световния шампионат във Ф1 в Баку.

Gulsuleman Bacu

снимка: архив на rallyxpress
ФОРЛОЙФЕР НА НАЙ-БЪЗИТЕ ПИЛОТИ В СВЕТА… Гюлсюлейман Абдулаев е застанал до болида, с който ще направи запис на данните от трасето на бъдещата GP в родния си град.

Последва пауза от три години, в която като част от ръководството на БФАС, а след това и неин президентът, доцентът от НСА Васил Левски Владимир Илиев, къде с разбиране, къде с яростна съпротива, се опитваше настоятелно да отвори вратите за млади състезатели.

Такива, които още не са пълнолетни, но са навършили 16 години и за участието им в затворени маршрути и единствено на специални етапи от ралитата, в БФАС има нотариално завереното съгласие на родителите.

Този сезон – 2012 г., ще се запомни с едновременния двоен пробив на тийнейджърите – първи с лиценз се сдоби Григор Григоров, за да стартира в планинско Варна, а 60 дни след него в Твърдица русенският гимназист Мишо Симеонов за първи път мина през стартова арка в рали.

20120412 Grigor 001

снимка: архив на rallyxpress
ВИЖТЕ, ЗАВИЖДАЙТЕ, ИМАМ ЛИЦЕНЗ ОТ БФАС… На специална пресконференция в Пресклуб България и  в присъствието на ментора  си Владо Илиев, Григор  Григоров показва своите състезателни права.

2012 TVA Misho Sim 006

снимка: любомир дренски/rallyxpress
ЗАВИНАГИ В КАРИЕРАТА… Радослав Козлеков дава старта на най-младия пилот в ралитата – русенецът Михаил Симеонов, който за четири ралита между Твърдица и Хеброс, успя да събере точки, които да му донесат първата титла в бившия клас А6.

Интересното е, че и Гришата, и Мишо направиха титли още в дебютния си сезон – Григоров в планинското, а Симеонов – ралита.  

Последваха нови три години пауза, след която младежката формация бе попълнена от Павел Лефтеров, но за разлика от всички останали (без Кодуа), варненецът тутакси мина на по-високото равнище, стартирайки в професионалните серии зад граница.

В същата тази 2015 г., в която Павката вече играеше на европейските трасета, на терените у нас се мъчеше, но администратори не му даваха – независимо от протекциите на Владо Илиев – да стартира Иван Влъчков.

На хлапето му се наложи да чака април 2016 за да отбележи дебюта си на Дракон, на писта Бургас да спечели и първата си титла в Серия Туринг.

2016 DRA Vlachkov SSSM

снимка: архив на rallyxpress
СЛЕД ЕДНА ГОДИНА БЛОКАЖ… Иван Влъчков взе всички възможни победи в първия си пистов старт на Калояново (горе), а само 5 месеца по-късно в Бургас вече бе най-младия шампион на Серия туринг.

И тримата изброени – Григоров, Симеонов и Влъчков, тотално опровергаха не само страховете на криещи се зад регулациите вечни администратори.

По-важното е, че показаха: ранното развитие на таланта в този спорт е част от задължителните програми на онези европейски държави, в които автомобилния спорт не е неделна кушия за семкаджии, а спорт, в който освен много работа и още повечето финанси си трябва и тройно повече талант…

И още едно нещо, което ще радва дълго душата на Ескулап Сливенски: списъкът на най-ранно дебютиралите пилоти започва и завършва с една и съща фамилия – Попов.

Ето и точната статистика за поредността на деветимата млади пилоти, сложили рано-рано началото на своите автомобилни кариери:

2018 Yang Drivers

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев