• ...ОТ СТАРТА НА РАЛИСПРИНТ ПЕЩЕРА, ФЕДЕРАЦИЯ И ОРГАНИЗАТОРИ ЗАПОЧВАТ ДА ПОЛЗВАТ ЧЕШКАТА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ И СИГУРНОСТ ONI...

     

  • ...НОВИНАТА ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ ТИМ НА ДРАКОНА: ТИТЛАТА В ПЛАНИНСКИТЕ ИЗКАЧВАНИЯ ВЕЧЕ Е ОВАКАНТЕНА...

     

  • ...С НОВИ 45 ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ НА КЛАСИЧЕСКОТО ВЪРБИЦА, ЕКИПЪТ НА МЕГАПОРТ РЕЙСИГ ЗАВЪРШИ ПОДГОТОВКАТА ЗА СЕЗОНА...

10 силни аргумента за добро бъдеще на спринта в Ихтиман

Вторник, 13 Октомври 2020 | от Страшо Димов, RallyXpress
10 силни аргумента за добро бъдеще на спринта в Ихтиман

РЕЗУЛТАТИТЕ НА ЖИВО

2020 Ihtiman Off Logo
ПЪЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ от петте скоростни теста, както и подреждането на екипажите след всяка скоростна отсечка и крайното класиране от втория спринтов старт край Ихтиман, може да следите ТУК

САМО ГОДИНА, след като се появи изневиделица в календара АФБ и три дни преди второто си издание, рали спринтът в Ихтиман вече е записал десет дастатъчно силни аргумента за своето добро бъдеще в спорта.

Едната половина от причините са в миналогодишния дебют на състезанието, другата е в онова, което е направено за второто издание и предстои да се види 1:1 тази събота и неделя в градчето и на петте скоростни етапа.

Задължително е да си припомним, че през първата година на управление на спорта, АФБ се оказа в неудобното положение да спасява и календара на спринта, след като дряновския старт отпадна.

Отгоре на всичко трябваше да се търси не само негов заместител, но и финал (спасителен пояс от бургаския клуб Вромос), ако шампионатът трябваше да завърши след 3 кръга.

Да отбележим също и това, че направеното през месеците до старта в Ихтиман от Калоян Станчев беше на „пусто за спорта място“ и в партньорство с общински власти, които са на километри далеч от автомобилния спорт.

В Ихтиманската община си нямаха и хал-хабер за каква работа и организация става дума. Но пък и реакцията на местната власт през 2019 г. си заслужава адмирациите.

Криво да седим и право да съдим: ако някой си мисли, че първият опит в Ихтиман, направен на „празно място за спорта“ е бил безгрешен, то това е повече от наивитет. Но заради реалното отсъждане е задължително да се посочи: плюсовете на дебюта далече надхвърляха минусите в края на уикенда през октомври 2019 г.

Сега до старта на второто издание на средногорското спринтиране остават точно три дни и сравнението между първия и втория старт се налагат от само себе си.

Промените, които сега са подготвени от екипа на Емил Захариев са достатъчно много, за да се предвиди, че състезанието има всички причини да започне добре и, дай Боже, да завърши също така.

Ето и десетте аргумента, които обещават добро бъдеще на рали спринт Ихтиман:

:: Добрата локация.
От една от тежките за всяка автомобилна надпревара точки – логистиката, разположеният в Средногорието Ихтиман е сравнително добро място, еднакво лесно достъпно за клубовете от четирите краища на страната.

:: Новата дестинация. В Ихтиман автомобилният спорт „паркира“ точно преди година и с това на спортната карта, не само на тази дисциплина, бе поставен нов маркер, разширяващ терена на националния спорт.

:: Трасетата. Трасетата на бившите скоростни тестове в рилския вариант на Рали България, са удобно достъпни от центъра на състезанието, което е плюс, даващ добри възможности за разположение на етапите.

:: Помощ и партньорство с местната власт. Може да се твърди с голяма доза увереност, а за това говори миналогодишното издание, че ангажираните местни власти са точно са оценили какво може да донесе на градчето едно състезание от високо национално равнище и с най-доброто от спортистите, с което разполага в момента спорта у нас.

:: Условията, които дава града. Те са толкова добри и подходящи за устройването на състезание от национален мащаб, колкото това е правено от седем сезона във Видин и от четири години в Дряново. И то не броим само плюсовете като щаб на състезанието или мястото, определено за работа на пресата, а цялата спокойна и изключително приятна обстановка в центъра на Ихтиман.  

10 силни аргумента за добро бъдеще на спринта в Ихтиман

снимка: rallyxpress
ЕДИН СПРИНТ, ЕДНА ПОБЕДА… Дани Попов се пусна единствено в спринта в Ихтиман, за да запише своята първа в кариерата си победа в генерално класиране от национално първенство.


И тъй като всяко едно състезание
се „мери“ също и откъм неговата
спортна характеристика, да кажем
и останалите 5 причини, заради
които спринта в Ихтиман може да
 се окаже много важен елемент от
календара на федерацията в бъдеще:


:: Радикалната промяна в трасетата. За разлика от всички останали 17 спринта да момента, Ихтиман е единствената локация, в която скоростните от миналата година са радикално променени. Отделно, както като общ брой на тестовете, те са увеличени от 2 на 5, така и като – макар и малко – е увеличена и обща дистанция на хронометрирания километраж в надпреварата – от 32.94 на 41.56. Справката на RallyXpress показва, че от всички досегашни 17 състезания в дисциплината от 2014 г. насам, рали спринт Ихтиман е не само с най-голяма дължина на състезатерните кирометри, а само откритото в Самоков през 2014 г. и варненския спринт същата пролет имат с поедна скоростна отсечки повече.

:: За първи път на местен терен ще бъде използвана т. нар. „въртележка“ в скоростен етап (двете преминавания на Язовира, 10.71 км), когато вътре, във формалния кръг на етапа, екипажите ще преминат по три пъти и така за публиката ще има допълнително насищане на състезателни автомобили в скоростната. Това се практикува от дълги години в ралитата по на Запад от нас, а заслугата е на целия екип, подготвил конфигурацията на състезанието тази събота и неделя.

:: Още варианти за скоростни етапи. Според директорът на спринта в Ихтиман Емил Захариев, трасетата около града предлагат минимум още поне две реални конфигурации, които да разнообразят надпреварата в следващите години, за да не се оказва спринтирането тук в рамките на обичайната схема на повторението на едни и същи трасета и едни и същи – леко коригирани – навигаторски записки.

2020 IHT Gradski SS

СХЕМА НА ГРАДСКИЯ етап, който освен шоу за публиката, ще е и последна възможност на екипажите да подобрят класирането си преди финала в Ихтиман.

:: Финалът в градския етап тази година няма да е просто едно шоу за публиката, а вече ще влиза в сметките за крайното класиране, разлика и промяна, която публиката едва ли би открила в карането на екипажите, сравнявайки го с предишната есен.

:: Десетият, но най-важен аргумент: За второто издание на ихтиманското спринтиране промените са много, а това е някаква гаранция, че в третото изпълнение на състезанието догодина, подобренията ще могат броят на повече от 5. „Такава е и идеята ни, за да променяме спорта към по-добро“, обобщава Емил Захариев намеренията на екипа.

Ето как изглежда синтезирано първото издание на рали спринт Ихтиман 2019 г.:

2020 RSp IHT 1 year ago

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев