• ...ЕФЕКТЪТ НА ДОМИНОТО ПРОДЪЛЖАВА: КАКТО СЕ И ОЧАКВАШЕ ТВЪРДИЦА-ЕЛЕНА -ОТЛОЖЕНО, В ПАНАГЮРИЩЕ ВИСЯТ 90 НА СТО...

     

  • ...ТЪРНОВСКИЯТ ЕТЪР РЕЙСИНГ ТИМ ГОТОВ С ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ СПИСЪК НА ЗАЯВЕНИТЕ ПИЛОТИ ЗА УИКЕНДА НАД ЛЯСКОВЕЦ...

  • ...ИЗВЪНРЕДНО! ШУМЕН АУТО СПОРТ С ЛИЧНА ПОКАНА ДО СТОЕВ ЗА УЧАСТИЕ В ПЛАНИНСКОТО ОТ ИМЕТО НА ШУМЕНЦИ...

…и най-ефикасното шаси за сезон 2019 в сериите WRC e…

Вторник, 21 Януари 2020 | София, RallyXpress
…и най-ефикасното шаси за сезон 2019 в сериите WRC e…

ШЕФОВЕТЕ СИ ОТИВАТ ЗАРАДИ
ИЗПУСНАТОТО В ШАМПИОНАТА

2020 MON Adamp 004
В ПОСЛЕДНИТЕ ДВА сезона двама от тимовите мениджъри последователно напуснаха постовете си. Приблизително по една и съща причина – пропуснатото в сериите през годината, в края на 2018 г. Мишел Нандан напусна Хюндай. Причината – високите разходи и поредните две  титли, с които корейците се разминаха. В края на този сезон си замина шефа на Ситроен Рейсинг Пиер Будар, с тази разлика, че освен загубената в самия финал титла, в юбилейната година на Ситроен му избяга и световния шампион Себ Ожие. А пък Андреа Адамо (на снимката) донесе първата отборна победа за Хюндай Рейсинг Тим и сега се мери и към втората, онази, която е и по-желана. Дали в четвъртия опит Нювил ще успее най-после да вземе короната, която все му се изплъзва.

В ТРЕТА ПОРЕДНА година, непосредствено преди началото на новото първенство, RallyXpress направи свое проучване за това, кой от всички използвани в сериите през 2019 г. автомобили е бил най-ефективният, събирайки спечелените точки за пилотите и за конструкторите, записани на сметката на това шаси.

В познатите и широко използваната днес интернет-журналистика формати, този текст не се побира рязко противоречи на изтърканата от използване схема на „актуална информация“, крепяща се единствено на бързо работеща мрежа и щампата copy-translation-paste.

Информацията и фактите в проучването на сайта с новините за българския автомобилен спорт са базирани на работата на RallyXpress, като са за обобщенията е използвана личната кореспонденция с трима от водещите европейски новинари в рали спорта.  

Така че не си струва да се търси нито в Google, нито в Wikipedia.

След като през последните две години тази „оригинална класация“ бе печелена последователно от колата на Елфин Евънс Форд Фиеста WRC Mk I (шаси 4, PX 66 DVT, GB) и от „двадесетицата“ на Тиери Нювил (шаси 10, ALZ-WR-30, D), беше интересно дали заедно с успеха за първата си световна титла тазгодишният победител няма да е един от трите Ярис-а на Отт Танак, с който той записа 6 победи за сериите.


В крайния си вариант обаче работата по третото проучване за ефективността на автомобилите от WRC за 2019 показа два парадокса.

Първият е, че в края на 2018 г. Ситроен и Пиер Будар дадоха мило и драго, за да си вземат френския световен шампион Себ Ожие във френски автомобил и френски гуми.

0102инфографика: rallyxpress

Все пак 2019 г. бе юбилейна година, в която „шевроните“ маркираха 100-годишнината на марката и Ожие трябваше да е надеждата за неговата седма титла и първата за Ситроен, след като Льоб, макар и временно, окачи шлема си на пирона.

При това Ожие ясно си даваше сметка, че връщането в Ситроен е предизвестие за два сезона „с родините“, преди да излезе в „пенсия“. Още повече, че вкараният в играта преди 2 години Ситроен С3 WRC трудно стоеше на пътя, детските болести се превърнаха в юношески заболявания.

Така че Ожие получи доста уверения, че по колата ще се работи към непрекъснато подобряване. Нещо повече, макар и индиректно самия Будар призна, че „це-тройката“ не е на равнището на 6-кратният шампион, обявявайки: „Ожие може да вземе най-доброто от [колата] нея…“

ОСТАНАЛИТЕ ТРИ ЕФЕКТИВНИ

…ВЛИЗАЩИ в Топ-6 на най-ефективните през шампионата са шаси 009 на Тойота Газоо Рейсинг SP 1008 (ЕЕ), карано последователно от Яри-Мати Латвала и Крис Мийки. Срещу този автомобил са записани 47 т. в шампионата на пилотите и 36 за конструкторската титла. Петият по резултатност автомобил също е автомобил, водения от Себастиян Ожие – шаси 9, (FB 061 PF, FR), което французинът ползва ексклузивно в 5 състезания и сумирайки срещу този автомобил резултатът от 41-47 т. Шестата кола от групата е на екипа на Томи Макинен (шаси 9, SP1011, EE), с която Отт Танак кара в два старт (Монте Карло и Франция), а Крис Мийки – двамата на снимката долу - в четири надбягвания (Португалия, Италия, Турци и Испания). Сборът за двата шампионата на „деветката“ е 39-35.

2019 TanakMeeue 244 11


Така че в края на сезона, когато Себ от висок старт хукна към Тойота, стана ясно, че дните на Будар са преброени. Изненадата дойде дни по-късно, в момента, в който от Ситроен обявиха напускането си от световното първенство.

Така че в хода на обследването нещата вървяха така, че се очертаваше вторият парадокс – най-преработваната, най-трудно овладяваната кола (само си припомнете колко много и сериозни бяха жалбите на Ожие през годината!) се оказва… най-ефикасното шаси за сезон 2019.

Онези, които недолюбват Ожие бяха склонни да отдават всички оплаквания на личните му качества – уморен е, няма мотивация и какво ли още не.

Но фактите остават и те изглежда най-добре се илюстрират от думите на самия Будар!

Защото с през сезона Ожие единствен използва два автомобила, като с първия шаси 7 (ЕG 177 ZW, FR) той взима трите си победите -  Монте Карло, Мексико и кошмарната Турция, събирайки само с него 166 т. за шампионата на пилотите и давайки 139 т. от пунктовете за класирането на производителите.

Другият автомобил, с който Ожие кара в 5 ралита (Швеция, Франция, Италия, Германия и Турция) и тъкмо заради качествата и въпреки трудното вкарване в пътя на този модел на Ситроен, французинът успява да го намести сред шестицата на най-ефективните машини за сезона.

Втората позиция в импровизираната анкета е за десетото шаси на Хюндай Моторспорт (SP1010, ЕЕ), използвано в четири старта от Отт Танак и в две ралита – от Крис Мийки. Това шаси е събрало общо 113 т. в първенството на пиотите и още 89 – за надпреварата на производителите.

2019 GBR Tanak 033

снимки: архив на rallyxpress
ТОТАЛНА КОНЦЕНТРАЦИЯ И МАКСИМАЛНА СКОРОСТ… За всеки един старт през най-силния си шампионат, Отт Танак тотално „изключва“ за всичко извън кокпита на Ярис-а.

Две места в общата десетка (трето и седмо) има отборът на Андреа Адамо.

Използваното от Андреас Микелсен ALZ-WR-29 (D) в 4 ралито и в един старт – от Крейг Брийн, събира 54 и 39 т., което определя третото място за корейците.

Само 6 т. (35) не стигнаха на тандема Себастиян Льоб и Дани Сордо и колата, която те ползваха през сезона (по два старта всеки) – ALZ-WR-35 (D), за да може в шестицата Адамо да има две шасита с престижно класиране.

2019 MEX Mikelsen 012

снимки: архив на rallyxpress
С ВРАТИТЕ НАПРЕД… Андреас Микелсен спечели повечето от точките, които класираха неговия автомобил на третото място сред шестте най-ефективни коли от сериите през 2019 г.

Всъщност дали всичко около двете френски шасита и мястото им в Топ 6 на тази класация е случайност тази година? Старата английска поговорка казва, че добрият майстор си личи и с лошия инструмент.

Освен това да си припомним, че години наред най-ефективното шаси, което се подвизаваше в шампионата на ФИА, преди Крейг Брийн да го бракува през октомври 2016 г., бе шаси 317 на Ситроен Спорт (BN-404-MV, FR).

Този Ситроен DS3 WRC дебютира през януари 2012 г. в Рали Монте Карло и е стартирала 31 ралита от световния шампионат, за спечели е най-много победи - 11, повече от който и да е друг автомобил в сериите…

Most Winning DS3 WRC

снимка: архив на rallyxpress
ЛЕГЕНДАРНАТА 317 НА СИТРОЕН… Преди в Уелс Рали Великобритания Брийн да отавани за скрап шаси 317, този Ситроен DS3 WRC бе превърнат от Себастиян Льоб в митично побеждаваща бегачка.

САМО ФАКТИ ОТ СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ НА СЕОН 2019 ГОДИНА

WRC Logo LastСПАЗВАЙКИ традиционната си си схема от последните три години, преди старта на новия шампионат от световните серии по рали, RallyXpress ви представя тук някои от по-важните факти на отминалото първенство. Това не е в обичайния вариант статистика на шампионата за 2019 г. – посочените тук моменти от миналата надпревара не се сравняват и не се оценяват съизмеримо със случилото се през 2018 или през 2017 г.

:: Само четирима от общо петнадесетте пилоти, спечелили етапни победи в миналото първенство – Отт Танак (Ест) – визитната картичка на новия шампион виж долу - Себастиян Ожие (Фр), Тиери Нювил (Бел) и Дани Сордо (Исп) са записали победи в 13-те ралита. С шестте си победи (Швеция, Чили, Португалия, Финландия, Германия и Великобритания) Танак влиза в списъка на най-успешните през годините пилоти от WRC.

0201колаж: rallyxpress

:: Единствено по силите на новият световен шампион се оказа възможно да направи „голям шлем“ (спечелени шейкдаун, състезание и пауър-стейдж). Танак стори това в Несте Рали Финландия през август.

:: Тримата пилоти в крайното класиране за 2019 г. – Отт Танак (Тойота), Тиери Нювил (Хюндай) и Себастиян Ожие (Ситроен) са и пилотите, спечели най-много етапни победи  съответно 73, 41 и 24.

:: Най-бързата „дузина“ от пилоти, които са побеждавали в скоростните отсечки през сезона се допълва от Крис Мийки, Яри-Мати Латвала, Елфин Евънс, Дани Сордо, Андреас Микелсен, Теемо Сунинен, Есапека Лапи и Яри Хутонен.

:: Топ 3 на най-ефективните пилоти, спечели максимума от бонус-точките, присъждани във всеки един пауърстейдж през сезона се води от Себ Ожие. Французинът е  единственият, спечелил общо 41 т., прибирайки допълнителни точки от всяко едно от ралитата. Само с точка по-малко е Отт Танак (в 10 финални отсечки), а Тиери Нювил ес 34 т. (12). Следват Яри-Мати Латвала – 13 (6), Елфин Евънс – 10 (4), Андреас Микелсен – 8 (2), Дани Сордо – 4 (2), Себастиян Льоб – 2 (1) и Есапека Лаппи – 2 (2).

:: 47-ото световно първенство може да се запомни както с еднократното „пребиваване“ в календара на Рали Чили, така и с огнения финал  в Австралия, стана причина края на първенството да бъде отменен заради бушуващите пожари.

:: От старта до финала на миналото първенство са били пробягани общо 234 скоростни отсечки (тотална дължина – 4107.67 км), а цялата покрита дистанция от Монте Карло до Испания е 16 886.4 км.

:: Средната скорост на всички 13 състезания през 2019 г. е засечена на 97.95 км/ч.

:: Несте Рали Финандия продължава да е най-бързото рали от сериите. През тази година следната скорост край 1000-таезера е била 122.48 км/ч. Тройката попълват Швеция 113.40 км/ч и Испания – 104.10 км/ч.

2019 FIN Suninen 022

снимка: официален сайт на м-спорт
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНО БЪРЗ ЗА СКОРОСТНОТО ДОМАШНО… Карайки се на макс, Теемо Сунинен е оставил шлейф от прахоляк, карайки по самия ръб на канавката.

:: Най-бавното състезание през годината е рали Турция – 80.68 км/ч. И това е напълно обяснимо, като се има предвид, че макадамът там повече наподобява път в каменоломна, а не трасета за рали.

:: Топ 3 на най-дългите състезания миналата година се води от Уелс Рали Великобритания – 1625.14 км, следвано от Швеция – 1460.59 и Португалия – 1433.15 км. В същото време „най-късото“ рали за 2019 г. е турския кръг – 986.28 км.

:: Несте Рали Финландия държи годишното постижение за най-много скоростни етапи – 23, а Франция – за най-малкото специални изпитания – само 14.

:: От друга страна френското състезание удари рекорда за сезона, събирайки на старта си 95 екипажа, невиждана до край на шампионата цифра от автомобили. Следват: Италия – 89 и Монте Карло- 84 автомобила.

2018 FRA Start Line 018

снимка: архив на rallyxpress
ДУБЪЛ НА 2018 ГОДИНА... В две поредни години Рали Корсика-Тур дьо Франс печели приза за най-посетеното от пилотите рали в квалификациите за световния шампионат.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев