• ...ПРИЯТЕЛИ! НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ ПАЗИТЕ, СЛЕДВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И ОСТАНЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ!!!

     

  • ...ДОБРА НОВИНА ВЪВ ВИРУСНИТЕ ДНИ:  ПРЕЗ ВИДИН И ТЪРНОВО, БЪЛГАРСКАТА ШКОДА ФАБИЯ R5 ЕВО, ПРИСТИГНА В ТВЪРДИЦА..

     

  • ...КОРОНАВИРУСЪТ ВЗЕ ПЪРВАТА СИ ЖЕРТВА ОТ СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ ПО РАЛИ - АРЖЕНТИНА Е ОТКАЗАНО...

Паунов и Бета Рейсинг лекичко доближават кръгла годишнина

Понеделник, 16 Декември 2019 | Пловдив, RallyXpress
Паунов и Бета Рейсинг лекичко доближават кръгла годишнина

РАВНОСМЕТКАТА НА ТИМА
ЗА 28 ГОДИНИ ИСТОРИЯ

ОТБОРЪТ на Бета Рейсинг е създаден през 1991 г. от трима неизличимо „бензиново болни“: Николай Паунов, Борис Михайлов-Каби и Николай Киров. За 28 години през ръцете на тандема Паунов/Михайлов минават ВАЗ 2101 (на снимката долу), ВАЗ 2108, Голфът на Георги Петров, Ескорт-ът на Боби Димитров, но най-големите успехи състезателите имат с едно Ево 6 и петкратният първенец в планинските – Ево 9. Общо седмина са се състезавали под флага на Бета Рейсинг, а екипът е разчитал на 30 механици, оказвайки техническа и логистична подкрепа на половин дузина кубове от страната.

1991 Paunov Kolio LA

АМИ ЕЙ ТАКА НА, реших тези дни, че можем да съберем отбора и да отбележим 28-годишнитата на АСК Бета Рейсинг Тим – похвали се пред сайта с новините в българския автомобилен спорт Николай Паунов (на снимката), един от пловдивските пилоти, който от няколко сезона е по-често в компетентната публика, отколкото на трасетата.

Да, вярно, че тази година, след пауза от 6 сезона и 6 месеца пловдивчанинът направи кратко завръщане (като последният от трите осигуряващи колоната автомобили).

Но веднага след това отново мина в „състезателна нелегалност“ и ако искате да го видите на живо (хайдушките му мустаци отдавна са в миналото!) просто трябва да отидете на писта Дракон, когато има състезание край Калояново.

„Не, беше просто събиране на екипа, до 30-те години има още 2 години“, уточнява Паунов.  Като не пропуска да допълни, че „вече е махнал спорта, но ако може да помогне („…или да попречим на някого!“) е на линията.

Да припомним, че именно Кольо Паунов бе един от първите асове в рали-спорта, който бе плътно до Катето Стратиева в момента, в който сега най-бързата от европейските дами опипваше и се адаптираше към новия си Ситроен Саксо на трасето край Калояново.

%снимка1%
Естествено сбирката на Бета Рейсинг е подобаващо устроено, а в нейния край всеки един от хората в отбора получава и възпоменателен плакет.

Но дори и човек с много богата фантазия би си представил колко и какви  спомените са били разказани тази вечер!

Дали Кольо може да подбере някои и изпрати някои от любимите кадри? Направи го веднага и с видимо удоволствие.

1996 PaunovKabi LA

1996 Paunov VW LA

1998 ALB Paunov start LA

колажи: rallyxpress
ТРИТЕ НАЙ-ЦЕНЕНИ ОТ ПИЛОТА КАДРИ, които Кольо Паунов предостави на сайта с новините в българския автомобилен спорт.

Защото, каквото и да си говорим, ако погледнем историята на пловдивския автомобилен спорт, Бета Рейсинг има особено място и със сигурност, достойно заема място в първата тройка.

Не само заради спечелените награди, не само заради титлите, а преди всичко заради авторитета на пилота, както и заради безусловния професионализъм на целия му екип, без който нито една от петте шампионски титли в планинското или двете „вице“ в пистовите надпревари, както и двете „сребра“ в тогавашната гр. N и в F 2000, надали биха били възможни.

А сега си представете колко ли кадъра ще извади на масата (ако не ползва някоя хай-фи технология, разбира се!) лидера на Бета Рейсинг след две години, когато пловдивският тим официално ще чукне три десетилетия, за да стане един от отборите ветерани в българския автомобилен спорт.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев