• ...ПРИЯТЕЛИ! НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ ПАЗИТЕ, СЛЕДВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И ОСТАНЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ!!!

     

  • ...ДОБРА НОВИНА ВЪВ ВИРУСНИТЕ ДНИ:  ПРЕЗ ВИДИН И ТЪРНОВО, БЪЛГАРСКАТА ШКОДА ФАБИЯ R5 ЕВО, ПРИСТИГНА В ТВЪРДИЦА..

     

  • ...КОРОНАВИРУСЪТ ВЗЕ ПЪРВАТА СИ ЖЕРТВА ОТ СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ ПО РАЛИ - АРЖЕНТИНА Е ОТКАЗАНО...

Най-необикновеният старт в историята на световните серии

Вторник, 18 Февруари 2020 | от Мартин Холмс, Карлщад
Най-необикновеният старт в историята на световните серии

КОМПРОМИСИТЕ ЗАРАДИ
СВЕТОВНОТО ЗА ЮНИОРИ

2020 JWRC Logo Last
ВЪРХУ домакините на Швеция Рали, несъмнено, беше оказан натиск да не отказват своето събитие. Причините и затова, и за компромисите, които последваха в хода на надпреварата прозираха в календара на ФИА, по-специално за това, че от Карлщад започваше световното на юниорите, в чието разписание другият кръг – Чили, вече бе отпаднало и с втори провален старт, идеите на ФИА в тази плоскост сериозно биха били накърнени.

СТОПРОЦЕНТОВА гаранция – това беше най-необикновеното рали в историята на световния рали шампионат. Непредсказуемостта на метеорологичните условия означаваше, че в нито един момент не нямаше яснота, дали времето ще позволи изобщо да се проведе значимо събитие, а организаторите, насърчавани допълнително от ФИА, успяха да намерят начини да направят събитията.

От самото начало беше ясно, че няма сигурност, за да може да се намери достатъчна обща дължина на етапите. Така в крайна сметка по-малко от половината от планирания хронометриран маршрут бе използваем.

ФИА допълнително помогна, като временно и само за това рали пренебрегна своето правило, че сериозно съкратените маршрути трябва да получават и процентно намаление на точките за шампионата.

Наличните повърхности за събитието варираха от замръзнали чакълести пътища до чакълести пътища, без да се вижда бял лед или сняг.

Постепенно през годините характерът на събитието се промени радикално от изключително популярно снежно рали до ефективно замразено чакълесто състезание, и очевидно промоторът на WRC, и президентът на ФИА Жан Тот много държаха на уникалното зимно събитие да присъства в първенството.

2020 SWE Bul for cahnges

снимка за rallyxpress: интернет
ЖЪЛТОТО ЗНАЧИ ВАЖНО… Това е факсимиле от бюлетин №3, първият от поредицата уведомления за промените в схемата на Швеция Рали, който спортните комисари на състезанието издават  през уикенда.
  
В крайна сметка дилемата на маршрута беше решена чрез двойно бягане на един и същи един ден, като се използват едни и същи етапи (до голяма степен в Норвегия), като всички в щаба се надяваха, че времето ще позволи графикът с двоен скоростен етап в неделя да издържи.

Но все по-топлите и дъждовни условия принудиха организаторите да отменят първото от двете преминавания на този 21-километров етап, за да гарантират, че трасето на пауърстейджа може да бъде изпълнено без да бъдат създадени проблеми при евентуално първо каране.

В категориите R5 Емил Линдхолм (WRC3 Шкода Фабия R5) поведе при екипажите от WRC2, но по-късно начело излезе Мадс Остберг (Ситроен С3 R5, победи в 7 етапа), а в събота триото допълни Яри Хутонен (WRC3, Хюндай i20 R5), който изскочи с аванс напред, а Линдхолм завърши на 3,4 секунди зад пилота на Хюндай.

Най-необикновеният старт в историята на световните серии

снимка за rallyxpress: лична интернет страница на пилота
МНОГО БЪРЗ, МНОГО НЕРВЕН… Яри Хутонен донесе победата за отбора на Андреа Адамо в категорията на „аматьорите“, но изпроси и и голяма глоба за екипа.


Хутонен спечели първото място (изравняване на точките в шампионата с французина Ерик Камили), но си изпроси и тежка глоба за отбора, наложена от шведите след края на ралито.

При автомобилите от клас RC4 най-бързият беше шведът Денис Радстрьом. Той обаче избра да използва гуми на Мишлен, а не на Пирели, които са контролните гуми в шампионата JWRC, така че топ-младежът от първото състезание беше Том Кристенсон, завършил над половин минута пред Мартинс Сеск.

Шведът спечели 3 етапни победи в шампионата на юниорите, по два пъти най-бързи бяха Бъду (Рум) и Лондстром (Шв), по веднъж победата беше за Пайяри (Фин) и Сеск (Лит).
  
Безспорно е, че през следващите седмици ще има последствия заради проблемите на времето. Но в края на шведското рали, нескриваните реакции в сервизния парк бяха похвали за иновативния начин, по който организаторите успешно намериха начини да проведат събитието.

2020 SWE Kristofson JWRC FB

снимка за rallyxpress: интернет
ДОБРО НАЧАЛО У ДОМА… Младият спечели 3 от 9-те скоростни етапа при юниорите, за да поведе в класирането след Швеция Рали.

За феновете не всичко беше така добре, но дали това е важното за Швеция Рали 2020, което ще влиза в историята като най-сюблиматичното приключение за всички заинтересовани.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев