• ...ОТ ДНЕС ВЪЗСТАНОВЯВАТ ТРЕНИРОВКИТЕ И ТЕСТОВЕТЕ НА ДРАКОН, ВИЖТЕ ПРИ КАКВИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ЩЕ СТАВА ТОВА...

     

  • ...ПРИЯТЕЛИ! НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ ПАЗИТЕ, СЛЕДВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И ОСТАНЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ!!!

     

  • ...ДОБРА НОВИНА ВЪВ ВИРУСНИТЕ ДНИ:  ПРЕЗ ВИДИН И ТЪРНОВО, БЪЛГАРСКАТА ШКОДА ФАБИЯ R5 ЕВО, ПРИСТИГНА В ТВЪРДИЦА..

     

Най-дъртият в колоната чупи …рекорда за скорост в Несте

Сряда, 08 Април 2020 | от Страшо Димов, RallyXpress
Най-дъртият в колоната чупи …рекорда за скорост в Несте

ОБСЪЖДАТ НОВ ДИСПЛЕЙ
НА НАБЛОТО С ПРИБОРИТЕ

РЕГИСТРИРАНАТА рекордна скорост в 66-о издание на Несте Рали Финландия по спешност вкара във ФИА въпросът за нови ограничителни мерки за скоростите в сериите. В края на юли 2016 г. става ясно, че стандартните шикани или отбивки от основното трасе на етапа не стигат. Естествено, на преден план излезе електрониката и вариантът на таблото с приборите да цъфне още един дисплей – този за VC (виртуални шикани – бел. ред, на снимката). Но поне последните три години, в които рекордът в най-бързото рали не е променен, а стойностите остават малко по-малко падат, приборите пред ко-пилота изглежда няма да се увеличат.

Virtual Chican 001

В ПРОДЪЛЖЕНИЕ на три поредни години в Несте Рали Финландия, което исторически остава най-бързото в световните серии на ФИА, рекордът за най-висока седна скорост не е претърпял корекция.

Той става притежание на ирландеца Крис Мийки (Ситроен Спорт), който през 2016 г., печелейки финландския старт от шампионата, става и първият британец, печелил макадамовата класика на световното първенство.

Парадоксално, но отгоре на всичко Мийки прави това в момент, в който той е най-възрастният измежду всички заводски пилоти в това състезание!

Тридневната надпревара Мийки завършва с време от 2.38:05.8 ч. и на финала средната скорост на неговото движение стига абсолютния връх в отметките на скоростомера за състезанието – 126.61 км./ч. С нея Мийки се разписва в книгата на фактите на WRC.

Но в същото време това постижение е повод във ФИА да се върнат към своите златни стандарти (средна скорост не повече от 110 км/ч. при 300 „коня“).

Тук обаче трябва да се отбележи, че не просто рекордната скорост на Мийки, а непрекъснато ѝ увеличаване тъкмо в това рали, ката ФИА да предприеме редица рестрикции.

:: На линка ТУК можете да
видите клипът на ФИА, който
е направен по повод победата
на Крис Мийки през 2016 год.


Най-дъртият в колоната чупи …рекорда за скорост в Несте

инфографика: rallyxpress

(инфограф)
Статистически: За последните 10 години средната скорост на победителите (включително и тази на Мийки) е точно с 12.277, като през декадата резонното увеличение е с около 0.867. На пръв поглед – приемливо, ако това ускорение не носеше в себе си системен характер. Но по-важното – на два пъти в две последователни години – 2009-2010 и 2014-2015 резките пикове са съответно 5.48 км и 3.35 км/ч.!

Така след направеното от Мийки започнаха да се дават указания за използване на разбити  и криволичещи пътища, поставянето на шикани на опасните скоростни участъци.

Освен традиционните бали за спънките се използваше и тежка строителна техника (виж снимките долу), добър вариант и за реклама в състезанието.

Паралелно с това се правеха отбивки от основното трасе, отбелязвани със специални значи на 100 м преди да се кривне и педантично вписване в пътните книги.

Shikans 001

Но дори и тези мерки, сметнати от пилотите са грешни стъпки, всички опити „да се върне газта“ не само се приемаха със съпротива, но и реално се оказваха палиетивни.

Впрочем Несте Рали Финландия ’16 е забележително за друг ирландец – 26-годишният партньор на Мийки в Ситроен Спорт Крейг Брийн, който в страната с 1000 езера регистрира първа етапна победа, а финала – и първи подиум в кариерата си!

2016 FIN chicane V.1

колаж: rallyxpress
„НАПРАВИ ШИКАНА СЕГА!“… Новата указателна табела, отбелязана и в пътните книги на екипажите, с която финландците се опитват да редуцират скоростта на Несте Рали.

Малко повече от половин километър не достига на Есапека Лаппи (Тойота Ярис WRC) година след Мийки да направи нова корекция на рекордната скорост в домашното си рали. На финала в  Юваскийла Лапи е най-бързият пилот в колоната, спечелил Несте Рали Финландия при средна скорост от 126.09 км./ч.

Не само заради това, че за пилота от Пиексамаки това е първа  победа в WRC, а и защото още двама местни – Юхо Ханинен (Тойота Ярис WRC) и Теемо Сунинен (Форд Фиеста WRC), са в шестицата, карай мнозина на възкликнат: „Финландците се върнаха!“.

2017 FIN Lappi 003
снимка: лична фейсбук страница на лапи
ПЪРВИЯТ ОТ ТРИОТО ЗАВЪРНАЛИ СЕ ФИНЛАНДЦИ… Есапека Лапи спечели у дома през 2017 г. първата си WRC победа, но така и не успя да измести Мийки от върха на най-скоростните пилоти във Финландия.

На този фон 1-2 за Тойота Газоо Рейсинг в Юваскийла блести още по-ярко на фона на голямото разочарование на Форд М-Спорт (независимо от второто място на Елфин Евънс, използващ гумите ДиМак), причинено от втората поредна катастрофа на действащият световен шампион Себастиян Ожие.

Първата – по време на тестовете преди Несте Рали Финландия, втората – в третия скоростен етап, където ударът в крайпътно дърво вади пилотът от играта.

2017 FIN Ogier Crash

снимка: архив на rallyxpress
ДУБЛИРАНА КАТАСТРОФА ЗА СЕДЕМ ДНИ… Себастиян Ожие (на малката снимка) обяснява с ръка как се е занесла Фиеста-та, преди да се удари в основата на дървото.

По-лошото за лидера в шампионата преди ADAC Рали Германия е, че катастрофата поставя под въпрос и участието на Жулен Инграсия за предстоящото германско надбягване.

Разочароващо е това рали и за Тиери Нювил, който въпреки отпадането на Ожие, не успява да се качи по-нагоре от 6-о място, за да запише повече от 11 т. за шампионата на пилотите и да изпревари, а само да изравни актива си с този на досегашния водач в сериите – Ожие, по 160 т.

2016 FIN jump Hyun

снимка: архив на rallyxpress
МНОГО ВИСОКО, МНОГО ДАЛЕЧ… Въпреки това, въпреки и опитите да е много по-бърз във Финландия, белгиецът не успя да поведе в класирането преди Германия.

Тройката на най-бързите макадамови ралита През 2014 г. е записана срещу името на Яри-Мати Латвала (Фолксваген Поло R WRC), след жестока битка със своя партньор в тима Себ Ожие.

:: На линка ТУК можете да
видите клипът от он-борда в
Полото на Яри-Мати Латвала.


СЕДЕМ ПЪТИ ПО РЕД СУОМИ!

2013 FIN Loeb 244
НИТО ЕДНО ДРУГО рали от световните серии, не само през последното десетилетие, а и в цялата история на шампионата, не може да припари в десетката на най-скоростните изпитания. Ето и списъка на другите 7 старта в Суоми, имената на победителите в тях, както (в низходящ ред) средните скорости, които са били регистрирани:
31 юли 2010 г. – Яри-Мати Латвала (Форд Фокус WRC) - 122.80 км/ч; 28 август 2018 – Отт Танак (Тойота Ярис WRC) – 122.57, 4 август 2019 - Отт Танак (Тойота Ярис WRC) – 122.48, 3 август 2014 г. - Яри-Мати Латвала (Фолксваген Поло R WRC)- 122.08, 3 август 2013 г. – Себастиян Ожие (Фолксваген Поло R WRC) – 119.21, 30 юли 2011 г. – Себастиян Льоб (Ситроен DS3 WRC) – 118.18, 3 август 2009 г. – Себастиян Льоб (Ситроен DS3 WRC) – 118.18 км/ч.


И то в състезание, в което спорът между двамата тръгва с нова, по-голяма сила в момент, в който се смята, че всичко за този гръг е решено. Типично за ралито на Финландия!

Но и още – трябва да се забрави фактът, че до този момент Фау-Ве е спечелил последователно 12 ралита от шампионата.

Защото възелът точно на това събитие бе във факта, че за лидера в екипа – Себастиян Ожие точките от този финал означаваха подпечатана наполовина титла.

За Латвала (до началото в Юваскийла в шампионата той изостава от Ожие на 50 т.) по-голямото предизвикателство е, ще успее ли да дублира успеха си дома за от 2011 г.

На финала местният любимец е по-бърз от шампиона с една от най-малките разлики изобщо в шампионата – невероятните 3.6 секунди!!!

„Всичко е за Несте Рали Финландия!“ твърди Яри-Мати Латвала в критичен момент в предпоследния ден на ралито, когато изведнъж авансът му от 30 сек. беше почти напълно ликвидиран от счупен спирачен апарат.

Трите етапа в неделята се оказаха едно от най-големите изпитания за 29-годишния фин, успявайки да отбива атаките на Ожие, усетил уханието и шанса за една непредвидена в графика победа.

След първото преминаване през вълнообразния етап на Руухимаки Латвала беше крайно откровен: „Никога не съм карал така. Изобщо не съм вдигал крак от педала! Дойдох тук, за да карам за победа”. Два етапа по-късно той си я заработи по начин, който феновете му няма как да забравят…

2014 FIN Latvala 001 copy

колаж: rallyxpress
ВТОРА У ДОМА И ОСИГУРЕНА ВИЦЕШАПИОНСКА ТИТЛА… С една от най-малките разлики на финала във Финландия, Яри-Мати Латвала печели пред своите фенове за втори път ралито на Суоми.

РЕАКЦИЯ НА ПИЛОТИТЕ: ШИКАНИТЕ СА ГЛУПАВА ИДЕЯ…

Auto Sport FotoЕТО КОЛЕКТИВНАТА реакция на пилотите от сериите, събрана от чешкия сайт АутоСпортФото през юли 2017 г., когато в регулациите на Несте Рали Финландия и в пътните книги на екипажа са обозначени изкуствените ограничения на скоростта. Те са определени като не само като „глупави“, но дори и като „по-опасни“. Ето какво са заявявали тогава състезателите по повод на направената по спешност „иновация“

Крис Мийки (притежател на рекорда и победител от 2016 г.): „Това е стъпка назад. Лично аз изобщо не съм съгласен с тях. Ние видяхме повече инциденти в шейкдаунът тази сутрин, отколкото в който и да е друг „шейк“ и всички те бяха заради тези новите шикани. Какво се случва, ако шиканът е съборен? Какво се случва със следващата кола? Забавят ли се? Това добавя твърде много неизвестни. По-опасно е. Това е погрешен ход.“

Яри-Мати Латвала (трикратен победител в ралито): „Идеята може би е добра, но на практика те [шиканите] са твърде тесни и лошо проектирани. Те са доста „стегнати“ на места и това, което ме притеснява, е, че имат някои бетонни блокове на входа и изхода. Ако са тесни и ударите някой от тях, това може да спука гумата.“

001 VirChuc

колаж: rallyxpress
РЕШЕНИЕ ОТ ДРУГИЯ КРАЙ НА ЗЕМЯТА… (стоп-кадри от използваните в австралийското Еурека Рали виртуални шикани - VC). Точно както преди ж.п.- прелез, на всеки 100 м. от въображаемия шикан, са монтирани табели (в средата на кадъра, долу вдясно е посочена скоростта на движение), като пасажът на виртуалния шикан е отбелязан с „VC старт“ и с „VC край“, там, където екипажът напуска „шикана“. Тази система изглежда ефективна, но пък увеличава броя на маршалите и техниката (радари), при положение, че автомобилите не са с JPS-система.

Себастиян Ожие (действащият световен шампион): „Някои от шиканите могат да бъдат полезни, но трябва да си го кажем в очите – състезанията стават все по-бързо от преди.“, каза той. Шиканите ще помогнат да се намали средната скорост малко по-ниско, но за мен това няма да промени нивото на риск за ралито като цяло“.

Човек от организацията на ралито е заявил, че при преглеждането на трасето и търсенето на местата за шиканите се е разбрало, че „системата“ не е заработила.

Отделно напрежение, според портала, се е получило и заради спекулациите, че пропуснатите шикани ще бъдат санкционирани.

От щаба на ралито гарантират: „Няма определено наказание, но всяко отклонение се съобщава на стюардите, съгласно член 14.2 от регламентите на световното първенство."

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев