• ...ОТ СТАРТА НА РАЛИСПРИНТ ПЕЩЕРА, ФЕДЕРАЦИЯ И ОРГАНИЗАТОРИ ЗАПОЧВАТ ДА ПОЛЗВАТ ЧЕШКАТА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ И СИГУРНОСТ ONI...

     

  • ...НОВИНАТА ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ ТИМ НА ДРАКОНА: ТИТЛАТА В ПЛАНИНСКИТЕ ИЗКАЧВАНИЯ ВЕЧЕ Е ОВАКАНТЕНА...

     

  • ...С НОВИ 45 ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ НА КЛАСИЧЕСКОТО ВЪРБИЦА, ЕКИПЪТ НА МЕГАПОРТ РЕЙСИГ ЗАВЪРШИ ПОДГОТОВКАТА ЗА СЕЗОНА...

Къде губят най-много кръгове от пандемията на „короната“?

Понеделник, 01 Февруари 2021 | София, RallyXpress
Къде губят най-много кръгове от пандемията на „короната“?

КАКТО ИЗГЛЕЖДА автомобилните дисциплини ще се окажат най-засегнатия спорт в пандемичната обстановка в Европа. Здравните експерти прогнозират трета, по-разнообразна в асортимента на „короната“ вълна, административните и държавните власти допълнително затягат мерките. И докато футболните първенства на Стария континент си вървят в познатия цикъла, макар и пред празни трибуни, в държавите с най-атрактивните шампионати ралитата падат от програмите едно подир друго заради COVID-а.

Каква изглежда към днешна дата картираната на шампионатите от двете страни на Ламанша, в Германия, Италия и Австрия в очакваната трета вълна от пандемията?

Ето какви са обобщенията, които сайтът с новините в българския автомобилен спорт успя да събере:

:: ВЕЛИКОБРИТАНИЯ. С местно мутиралият вирус, в страната се мисли за още по драконовски ограничения. За това говори и на сайта си Моторспорт UK, сочейки изказванията на премиера Борис Джонсън и от първия министър на Шотландия Никола Стърджън, че Англия и Шотландия ще навлязат в нов период на блокировка заради новия вариант COVID-19.

За двете държави на Обединеното кралство, заради забраната за придвижване през този период, Моторспорт UK потвърждава, че разрешенията, издадени за събития в райони, които са в или влизат в период на блокиране, се отнемат засега.

2021 M Ssport UK

Това пък означава, че организаторите ще трябва да кандидатстват отново, ако планират да проведат събитието на по-късна дата. В същото време Моторспорт UK очаква допълнителна информация текущото и бъдещо положение на епидемичната обстановка в Уелс, Северна Ирландия и Нормандските острови.

„В момента мислите ни са с личния състав и ключовите служители, работещи за грижа за пациентите и защита на широката общественост“, се казва в съобщението на британската автомобилна власт.

Къде губят най-много кръгове от пандемията на „короната“?

снимка: официален сайт на уест корк рали клонакилти
СЕЗОН 2020. ШАНС, ГОЛЯМ ШАНС ЗА УЕЛС… В началото на пандемията страната, а заедно с това и Уест Корк Рали Клонакилти се разминаха с рестрикциите около COVID-19


Първо падна откриващият сезона в първенството на Ирландия (сезон с 8 ралита) Уест Корк Рали Клонакилти, като неговите домакини определиха това решение като неизненадващо, но трудно и взето без усилия.  

Уест Корк Рали Клонакилти, което през 2020 г. не бе засегнато от административните ограничения и бе проведено, сега насрочено за третия уикенд на март.

В четирите страни, които са част
от Обединеното кралство, за всеки
шампионатен сезон се провеждаха
40-45 ралита на асфалт и макадам.

…       …       …       …       …

:: ФРАНЦИЯ. Ограниченията във връзка с коронавируса в повечето страни в Европа остават поне до края на месеца, предава Ройтерс. Франция може да предполагаемо остане напълно затворена до средата на февруари.

Не се очаква, че публичните заведения – ресторанти, училища и културни институции, както и различните спортни проява, няма скоро да започнат работа.

„Ние трябва не само ще оставим оставим мерките, целящи да намалят разпространението на вируса, но и да сме готови да ги затегнем там, където е необходимо и според развитието на ситуацията в следващите дни и седмици“, каза министър-председателят на Франция Жан Кастекс.

По-тежко от това във Великобритания, е положението за сезона във Франция. Там забраните, действащи срещу пандемичната обстановка удрят шест различни шампионата и общо 57 състезания: основния шампионат на Франция (10 ралита), шампионатът на втора дивизия (11), първенството на макадам (15), Купата на Франция (15) и първенството на младежите (6 кръга).


2021 FFSA

…       …       …       …       …

:: ГЕРМАНИЯ. Епидемиологичната ситуацията в Европа в момента е такава, че дори и педантичните във всяко начинание германци нямат никакви гаранции, че предварително подреденият календа от 6 ралита ще стартира и дали няма да се наложат промени в движение.

Началото е планирано за след 14 седмици – на 8 май, когато е обявено началото на Обиколката на Сулинген, а вторият кръг – Заксен Рали в Цвикау е насрочен за 29 май.

Регионът около Штолберг е един от областите в Германия, които най-силно са засегнати от пандемията през последните седмици.

Поради настоящите ограничения в обществения живот, планирането на състезанията и необходимата координация и одобрение с властите в момента не е възможно, обобщават на официалния портал на шампионата.

Календарът за сезона бе планиран в края на 2020 г. така, че реалното начало да е рали Ерцгебире, но заради обстановката то предварително бе отменено и предстои нова дата за неговото провеждане.
 
Ако има нещо, от което германската автомобилна власт – ADAC печели, то това е, че още през 2020 г. се отказа от традиционното си място в календара на WRC. Така че корона-промените сега няма да се отразят върху имиджа на състезание, имащо световна марка в сериите на ФИА.

2021 ADAC Rally M

…       …       …       …       …

:: ИТАЛИЯ. Има три основни новости, които трябва да бъдат отбелязани в календара на Италия (CIR). Едното - по-нататъшно намаляване на пробега на състезанията, второто - до резултатите, и, третото - включването на пауър стейдж.

Състезанията ще се проведат в един ден (с изключение на Рома Капитал, валидно за ERC), като минималната дистанция трябва да варира от 70 км (макадам) - 80 км (асфалт) до 100 км. Въвежда се задължителната регистрацията в CIR, докато системата за оценяване се променя.

От Ил Чоко победителят получава 20 т. вкъщи, вторите - 15 точки и т. н., до 1 точка. Всяко рали ще има пауърстейдж с 3-2-1 т. за тройката в челото. След това този резултат ще бъде умножен според коефициента на състезанието.

CIR трябва да започне на 13 март с Рали Ил Чиоко (финал с Рали Либурна Тера, 6/7 ноември, 8-и кръг), но за момента няма никаква информация дали и как евентуалните противоепидемичните мерки биха префасонирали шампионата на трикольорите.

2021 CIRT

…       …       …       …       …

:: АВСТРИЯ. Тъй като поредният локдаун в Австрия не даде желаните резултати, властите удължиха за трети пореден път пълното затваряне на страната. Обявено е, че това закриване на страната ще важи до тази неделя, 7 февруари 2021 г.

Въведени са и нови мерки, като дистанцията, която трябва да се спазва между гражданите, е увеличена на 2 метра, а от 25 януари 2021 г. ще е задължително използване на маска тип FFP-2 за всички на възраст над 14 години в търговските обекти и обществения транспорт.

Австрийското правителство съветва да бъде въведена дистанционна форма на работа за всички, за които това е възможно. Училищата остават затворени, като продължава дистанционната форма на обучение.

На фона на това, Австрийският държавен шампионат включва седем състезания в Австрия през сезон 2021., но началото на сезона – така както е предвидено с рали Ребенланд (19/20 март), отсега е отложено. Планирано е, краят на австрийската рали-година да бъде на 5/6 ноември с сари W4.

2021 Ost RMaister

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев