• ...ОТ СТАРТА НА РАЛИСПРИНТ ПЕЩЕРА, ФЕДЕРАЦИЯ И ОРГАНИЗАТОРИ ЗАПОЧВАТ ДА ПОЛЗВАТ ЧЕШКАТА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ И СИГУРНОСТ ONI...

     

  • ...НОВИНАТА ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ ТИМ НА ДРАКОНА: ТИТЛАТА В ПЛАНИНСКИТЕ ИЗКАЧВАНИЯ ВЕЧЕ Е ОВАКАНТЕНА...

     

  • ...С НОВИ 45 ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ НА КЛАСИЧЕСКОТО ВЪРБИЦА, ЕКИПЪТ НА МЕГАПОРТ РЕЙСИГ ЗАВЪРШИ ПОДГОТОВКАТА ЗА СЕЗОНА...

Клубната титла е гарантирана, а за други 4 вариациите са 13

Четвъртък, 05 Ноември 2020 | от Страшо Димов, RallyXpress
Клубната титла е гарантирана, а за други 4 вариациите са 13

ВСИЧКО РАБОТИ ЗА МЕГАПОРТ

RallyXpress Old
КЛУБНАТА победа тази година за втори пореден сезон отива във витрината на Мегапорт Рейсинг Тим (60 т.) още преди фактическия финал. Такива са най-простите сметки с точки и възможности, които търновския отбор има преди края на шампионата (виж заявките ТУК). Тримата му пилоти – М. Ангелов, А. Титов и Е. Денев са и по-добре класирани в шампионата, а и имат далече по-добра техника и опит от конкурентите си от АРА Моторспорт (45 т.) Пл. Георгиев и Хр. Парашкевов. Както и да завърши обявеният за Видин отбор на „мегапортите“ (всяко място от 2-о до 14-о), той ще вземе титлата в края на годината, дори габровският тандем да спечели първото място, което е малко вероятно, за да не се каже невъзможно.

ДВЕ ОТ ОБЩО ДЕСЕТТЕ национални титли могат да се броят за гарантирани още преди да е стартирал финалния кръг от третият пълен шампионат в ралиспринта.

Шест години, след като се появи в схемите на българския автомобилен спорт, краткият вариант на ралитата тази година бележи своят четвърти сезон, който спринтовете ще имат завършено първенство.

Така че в неделя, краят на сезона при кратките ралита, трябва определят останалите пет екипажа, които ще чакат шампионската церемония в края на годината.

От тези пет позиции, една - може да се каже – е с предизвестен шампион – Емил Денев (Мегапорт, Рено Клио RS, 36 т.). В този клас има само още един заявен пилот – Любомир Николов (Скорпион, Опел Корса), който обаче няма класиране до момента, а лидерът – Огнян Герджиков (Мегапорт, Рено Клио RS, 45т.), заради логистични причини отказа Видин.

Впрочем, както сайтът с новините в българския автомобилен спорт вече писа, проследявайки последователно сезоните, в които Герджиков е бил на терен, няма начин да не се открие, че пилотът стартира само в точно отбрани и внимателно пресметнати от гледна точка на разходите състезания.

Да припомним, че обичайната картина в бокса на Оги е, когато между маншовете или в сервизната зона, той е човекът... отбор, на чиито плещи лежи всяко едно състезание.

Третият в челото на RC3 – Левент Ризов (Мотоспорт Т-Н, Хонда Сивик Тайп R, 21) пък съвсем неотдавна мина през хирургическа намеса и е в домашния лазарет.

Клубната титла е гарантирана, а за други 4 вариациите са 13

снимка: петко станчев/rallyxpress
ТРЕТИ ПЪТ ПО СХЕМАТА 20-18… Тогава Миро Ангелов потегли към титлата в спринта, печелейки състезанието в Дряново. Това направи и през 2019, но не му стигна точка, за да повтори сезона си. Тази година пилотът на Мегапорт потрети схемата, но не пропусна Ихтиман и се готви за третата титла в спринта и третата през сезона.


„Е, трябва да завърша, разбира се!“, коментира повторението на титлата от 2019 г. Прокурора, който за този старт се е оставил да бъде воден от софийски ко-пилот с много опит – Красимир Механджийски. Дори и с половината точки от класирането на първо или второ място в този клас, Денев ще излезе пред Герджиков. Въпросът е дали този аванс ще е 51 или 48 т.

Другата гарантирана титла е тази на клубовете (виж карето вдясно), за индигото под която от 2019 г. просто остава да бъде поставен „печат“.

Дотук с простите и бързи сметки около две позиции в спринтовото първенство.

За останалите три класа и генералното класиране има точно 13 различни възможности за името на първенеца.

Да припомним, че реално титлата се оваканти още в Дряново, където действащият шампион Кирил Тодоров (Астра Рейсинг) се появи като зрител и сега загубилият трофея си от 2018 г. Мирослав Ангелов ще прави всичко, за да си я върне. Най-малкото, защото в миналия сезон той загуби шампионата от Тодоров само с точка разлика!

2020 IHT Stanchov PS 011

снимка: петко станчев/rallyxpress
ЕДНОВРЕМЕННО НА ДВЕ ПИСТИ… Такава е трудната задача на младия Денис Станчовски, който освен атаката на първото място в общото класиране, ще трябва и да опази и победата си в RC4.

Ако елементарната логика, която сочи към Ангелов, се потвърди без ексцесии, то формално  ще имаме нов-стар шампион.

Естествено интригата се върти около името на първенеца в генералното. Съвсем логично е обаче, че това е полу-интрига, доколкото елементарното сравнение на техническите възможности на водача – Миро Ангелов (Шкода Фабия R5 Ево, 2 победи, 60 т.) и тези на Пежо 208 R2 на 19-годищният Денис Станчовски (Автоцар, 2 втори места, 48 т.) изобщо не е в полза на младежа, който прави наистина най-силния си сезон, откакто е в рали-спорта.

Шансовете му за титлата в точков вариант са също толкова по-малки, колкото е и разликата в калибъра на двете „пушки“ – Денис може да е шампион единствено, ако спечели Вида (78 т.), а Ангелов е 5-и (77 т.) и по-назад в класирането.

2020 DRY Anh Titov PS 011

снимка: петко станчев/rallyxpress
НО И НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КАКВА ЩЕ Е ТАКТИКАТА НА ТИТОВ… Всички чакат двубоя на Ангелов и Станчовски, но никой не се сеща, че третият – Антон Титов може да изтегли печелившата карта

В засада на двамата обаче е Антон Титов (Мегапорт, Пежо 208 R2, 8-о и 3-о място, 32 т.). За него отсега е ясно, че не се мери в титлата, но пък силно желае да прескочи втория, каквато и да е… неговата фамилия.

Докато двойният за тази година шампион (рали и планинско) Ангелов може да стане победител, но не и шампион в RC2 (няма участие на други пилоти в класа – бел. ред.), то Станчовски (две първи места, 60 т.) играе и на втора писта – тази за победата в RC4.

Пресечната точка на интересите и тук го противопоставят на Титов (4-о и 2-о място, 43 т.), така че изходът от генералното класиране ще предреши и изхода в този клас. Може да се каже, че панагюрският пилот печели победата дори Титов да победи (73 т.), а Станчовски да е последен от тримата заявени (81 т.).

Подобно оплитане на интересите на двамата пилоти е интересно и заради това, кой каква тактика ще определи за себе си – максимално златна или консервативно сребърно-бронзова.

Във всеки случай, който и от двамата да спечели RC4, ще е нов шампион, след като държащият короната през последните 3 сезона заралия Динко Иванов (Ситроен С2 R2 Макс) първо катастрофира в Ихтиман, в следващия уикенд – в Благоевград, така че дори не се заяви за Видин.

От трио – в дует: такава се оказа ситуацията в RC5, след като кюстендилецът Емил Петров (АРА Моторспорт, Пежо 106) изтегли заявката си от Видин заради технически проблеми с колата. И за титлата на влезият си състезателна отпуска пловдивчанин Петър Христозов (BRC България, Хюндай i20 Купе) сега спорят двама, всеки от които за първи път е в позиция под самия връх.

2020 IHT Pepi Jordan DP 011

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
ВИЦЕТО СРЕЩУ ДРУГОТО ВИЦЕ… Благодарение и на силната техническа подкрепа от Петър Гьошев (в средата), семейство Йорданови – Петър и Любка, започнаха кариерата си в ралитата от Ихтиман през 2019 г. и завършиха сезона на второто място. Година по-късно, пак в този спринт, фамилният екипаж е готов да оспорва лидерството на вицето в НС5 от 2019-а, а сега лидер в RC5 – Красимир Каменов.

ЧУЖДЕНЦИ, ПЕЧЕЛИЛИ БГ-ТИТЛИ

В ДИСЦИПЛИНИТЕ на българския автомобилизъм има чуждестранни граждани, петима „ралиджии“ и един „пистар“, които са влизали в тройките на общото класиране и на класовете. През 2013 г. украинците Олександър Салюк и Йевхен Червоненко завършват 3-и в генералното класиране, а сръбския дамски екипаж Йована Йованович/Наташа Тонгус в същата година са първенци (но не и шампиони – бел. ред) в тогавашния Клас 7. Реално чужденец, който печели титлата в генералното класиране е единствено Пиер-Джорджо Бедини (Ит), който завършва първи в пистовото първенство през 2008 г. (Х, над 1600 куб. см). В същото време друг пистаджия след него германецът – Алекс Бох е 2-и в същата категория, но както той, така и шампиона на България при навигаторите през 2016 г. – Давид Кварацхелия (Давидоне, на снимката), са натурализирани българи.

2015 SLI Davidone LD K 001


Преди година сегашният лидер в подреждането Красимир Каменов (Жико МС, Ситроен Саксо, 2 победи, 60 т.) имаше шанс да е победител в НС5, но пропусна.

В същото време 2019 г. бе именно пилотския дебют на милтишампиона при навигаторите с Крум Дончев, а сега състезател на АМК Ботегврад Петър Йорданов (Хюндай i20 Купе, 2 пъти втори, 48 т.), който след Ихтиман и Бургас завърши годината като вице в RC5.

Така че спорът за това кой ще е първенец в тази категория сега се води двама „сребърни“, като малката разлика преди неделята предвещава и доста затегнато положение.

За него клубният бос Иван Иванов казва, че не само е подготвен да стане шампион, но и може да го направи. Срещу което Пепи Йорданов противопоставя силния, макар и носещ технически главоболия първи пълен сезон.

Двубоят ще е пряк, защото в националната класация за RC5 са само тези двама пилоти и шансовете на Йорданов са малки. Дори и при негова победа (15 т.) и второ място за Каменов (12 т.), във видинския клуб ще имат една титла повече за годината.

Това – при положение, че Каменов заложи на завършване, оставяйки Йорданов да вземе финала в неделя.

Краят на това първенство предоставя и една любопитна възможност.

Тя е, че за първи път в рали-дисциплините един чужд гражданин – роденият в Клермон Феран Дамиен Беал (Хоби кар, Рено Клио Макси, НС3, второ място и победа, 54 т.) може да се разпише като първият пилот, национален първенец в някои от класовете.

2020 IHT Damien Test DP 011

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
БОРИ СЕ ЗА ФРЕНСКА СТРАНИЧКА В БЪЛГАРСКАТА РАЛИ-ИСТОРИЯ… Дамиен Беал и неговата съпруга Виолета Дескова ще искат да удържат лидерството си в НС3, а по този начин франсето ще запише своето име като първия чуждестранен пилот, спечелил титла в клас от националното първенство на България.

ШАМПИОНИТЕ 2020: СЛЕД
ВАЛИДИЗИРАНЕТО ОТ АФБ

НАПРАВЕНИТЕ в анализа изчисления са на базата на воденото от RallyXpress годишно класиране в шампионата на ралиспринт. Тези сметки са неофициални, а определянето на шампионите в главното класиране и в отделни класа, както и в клубния шампионат за годината, ще бъдат определени, след като АФБ  валидизира резултати в сезона от всички състезания и  от автомобилната управа „парафира“ сезон 20-20.


Беал се появи за първи път именно във Видин през 2019 г., но отпадна и сега се връща в същия спринт, пълен с амбициите за победа.

При това в единствената от категориите на заключителното състезание, която според заявките е най-насеселена – 5 екипажа.

На добро класиране ще разчита и Пламен Георгиев (АРА Моторспорт, ФИАТ Пунто, два пъти трети, 42 н.).

Но освен на добрата техническа подготовка, габровецът залага и на навигатор като Стефан Казаков.

Неговият спортен опит не само го правят един от ветераните в щурманската работа, но и се простира далеч извън кок-пита на колата, след като Казачето е и всепризнат технически експерт в автомобилните дисциплини.

Както и в най-малкия от класовете на хомологираните автомобили, и тук слъсъкът Беал vs Георгиев е челен, защото останалите трима пилоти са далеч извън претенциите цза годишната класация в НС3.

2020 DRY Plam Georg PS 011

снимка: петко станчев/rallyxpress
ЗАЛОГ НА ИСТИНСКИ ДВОЕН ЕКСПЕРТ В СПОРТА… За да успее да прескочи френско-българската конкуренция в Рено Клио-то от Русе, Пламен Георгиев се върна към партньора си от Габрово Стефан Казаков. Съвместната им езда е начин титлата в класа.

КАК СЕ ПОДГОТВИХА НЯКОИ ОТ ВОДЕЩИТЕ ЕКИПАЖИ ЗА ВИДИН?

ГОЛЯМОТО НАПРЕЖЕНИЕ около спринтовото първенство и тази година не се размина на екипажите. Но докато в предишни години въпросът бе повече дали ще се намерят организатори на три кратки ралита, то тази година нещата се свеждаха до това, какви изненади може да поднесе корона-вируса, НОЩ и здравното министерство и правителството. За видинчани, които на два пъти местиха оригиналната дата на спринта, опасенията бяха да няма противоепидемно ограничение, по-тежко от недопускането на публика.

Ето кратка информация за това, каква подготовка направиха някои от екипажите, които са в центъра на споровете за титлите в спринтовото първенство.  

2020 DRY Miro Angel SD 011:: Мирослав Ангелов (Мегапорт, Шкода Фабия R5 Ево): „Реално тест преди Видин беше състезанието – също финал – на гимкхана в Твърдица. В него участието ми беше непланирано, но завърши с победа. Всъщност с Пепи [Гьошев] искахме да използваме това, че трасето е спънато, за да отработя обратни завои и спънати трасета. „Ево-то“ не е променяно, всички изменения в техниката правихме така, че да бъдат актуални за Сърбия Рали. Сега преди отпътуването – само нормалното предстартово обслужване. Надявам се на добро състезание, в което да спечеля и третата за тази година титла.“

2020 IHT Stanchov DP 011:: Денис Станчовски (Автоцар, Пежо 208 R2): „Нищо специално по колата, направено е обичайното за преди началото на състезание – козметичното обслужване. Направих и обичайната проверка на системите и механизмите, за кратко карайки Пежо-то. Направихме го недалеч от Панагюрище. Имаме достатъчно гуми, не си заслужава сега, в края на годината да се купуват нови. Това, което имаме в отбора, това и ще караме. Подобен разход не си заслужава в момента, в който ще започне зимната пауза.“

:: Игнат Исаев, технически мениджър на Антон Титов (Мегапорт, Пежо 208 R2): „Не сме правили нищо специално като подготовка на Пежо-то за Видин. Просто изпълнихме стандартната за такива случаи схема за предстартовата подготовка и… в петък товарим и пътуваме за състезанието.“

2020 IHT Emo Denv DP 011:: Емил Денев (Мегапорт, Рено Клио RS) „Първоначално смятах да пропусна Видин – както обичайно – заради логистичната сметка. Сакаш ми е по-изгодно да стартирам в Сърбия, отколкото във Видин. Но след Ихтиман сметките ми показаха, че имам всички шансове да дублирам титлата си от миналата година и това промени решението ми. Съжалявам, че оставам сам в класа, но това не означава, че ще е лесно състезание. Да, титлата е почти осигурена, но… първо трябва да завърша във Видин…“

2020 IHT Krasi Kamen SD 011:: Красимир Каменов (Жико-Моторспорт, Ситроен Саксо) „Реално това ще бъде седмото ми състезание, което ще направя в кариерата си като спринтовата дисциплина. Подготовката на Ситроен-а – така я планирахме - беше направена по-основно преди състезанието в Ихтиман. Затова и сега, както се казва обичайно, само забърсахме автомобила и го подготвихме за път. Не, преди да тръгнем дори и не сме планирали да правим някакви специални тестове. Вероятно, на път за Видин, някъде по онези стари трасета на това рали Вида, ще завъртя два-три километра, за да видя всичко ли е наред.“

2020 DRA Damien Test FB:: Дамиен Беал (Хоби кар, Рено Клио Макси) „Използвах събора на Рено на пловдивската писта Дракон, за да разкърша автомобила малко. Направих и някои промени по настройките му, които да бъдат съобразени със спецификата на видинските трасета. Основното по Клио-то беше направено след Дряново и преди Ихтиман така, че в дните на подготовката за Видин за имам на пренастройвам само дребни неща. По време на тестовете на Калояново добавих още „кила“, както посочиха [техническите] комисарите в Ихтиман, а и направих няколко тура с… един бъдещ навигатор – Сашо, синът на моята съпруга.“

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев