• ...ОТ ДНЕС ВЪЗСТАНОВЯВАТ ТРЕНИРОВКИТЕ И ТЕСТОВЕТЕ НА ДРАКОН, ВИЖТЕ ПРИ КАКВИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ЩЕ СТАВА ТОВА...

     

  • ...ПРИЯТЕЛИ! НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ ПАЗИТЕ, СЛЕДВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И ОСТАНЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ!!!

     

  • ...ДОБРА НОВИНА ВЪВ ВИРУСНИТЕ ДНИ:  ПРЕЗ ВИДИН И ТЪРНОВО, БЪЛГАРСКАТА ШКОДА ФАБИЯ R5 ЕВО, ПРИСТИГНА В ТВЪРДИЦА..

     

Изненада ли е, че Себ Ожие отново оглави шампионата?

Събота, 28 Март 2020 | София, RallyXpress
Изненада ли е, че Себ Ожие отново оглави шампионата?

МАКИНЕН: „ВСЕКИ ЕДИН
ОТ ТЯХ МОЖЕ ДА БЪДЕ
СВЕТОВНИЯТ ШАМПИОН“

ТОМИ ГЪН, както близки наричат приятели Томи Макинен (долу, на снимката с пилотите си) е глобил екипът мечта. Доста трудно би се намерил аргумент, който да оборва това твърдение. Шефът на Тойота Газоо Рейсинг има пилот с огромен опит и 6 титли зад гърба си (Ожие), има идеалният „втори“ (Евънс), има брилянта, който да шлифова за бъдещето (Рованпера), има и личната подкрепата на марката (Катсута). „Но всеки един от тях може да стане световен шампион!“, категорично твърди Макинен в едно неотдавнашно интервю. Погледът върху класирането на пилотите показва, че карето е в челната осмица, а много вероятно е спорът за първото място да е Ожие vs Евънс. Любопитно е, как точно ще се развие битката в сериите с календар, който тепърва ще бъде редуциран и префасониран?

2020 Toyota Team 244

ГОВОРЕЙКИ пред официалния сайт на спонсора Ред Бул, Есапека Лапи казва, че бил изненадан от това, че Себастиян Ожие (на снимката) не само продължил с кариерата си и през този сезон. „Мислех си, че може да спре.

„Изглежда, че [загубата на титлата от Танак миналия сезон] беше тласък за него. Не знам какво иска да направи след митинга.

„Със сигурност ще продължи да кара“, смята 32- годишният смята финландец. Двамата с бившия световен шампион бяха последните двама официални пилоти на Ситроен Спорт, преди Ожие да обяви, че взима волан при Макинен.

Това пък стана формален повод за компанията да обяви официално напускането си от световните серии, свеждайки списъка на заводските производители три, така както на моменти нова беше в WRC през 90-те години.

Лапи надали има особени основания, за да бъде изненадан както от решението на Ожие да продължи с играта, така и от факта, че само три старта след влизането си в новия екип той записа победа (Мексико) и излезе начело в класирането при пилотите.

Това става точно 19 месеца, след като шесткратният световен шампион е оглавявал класирането при пилотите – финалът на Австралия (18 октомври 2018 г.).

Нещо повече, ако се проследят внимателно резултатите и позициите на Ожие в класирането на този шампионат, изненадващото е не това, че през миналия сезон по всички показатели французинът бележи тотален регрес.

Изненада ли е, че Себ Ожие отново оглави шампионата?

снимка: лична фейсбук страница на ожие
ЗАВРЪЩАНЕ НА ВЪРХА… След 19 месеца Себастиян Ожие си върна лидерството в шампионата и е на онова място, което подхожда най-много за шесткратен световен шампион и Тойота Ярис.


По-интересното е, дали надделелите патриотични чувства (завръщане в Ситроен заради 100-годишнината на марката!) и задължителният за тях Ситроен C3 WRC са си стрували сривът и драматично пропуснатата в самия финал на шампионата възможност да използва 7 от пръстите на ръцете си, сочейки броя на световните титли.

2020 ESP Evans 005

снимка: лична фейсбук страница на евънс
КОЛКОТО ПАРТЬОНР, ТОЛКОВА И СЪПЕРНИК… Елфин Евънс е идеалният партньор за Ожие, но и потенциалният му опонент за световната титла.

През миналия сезон, след страховита борба с С3, Ожие има едва 23 етапни победи, три и нещо пъти по-малко (73) от тези, спечелил Отт Танак за 12 ралита.

Казано иначе, ако не беше неподдаващата се на развитие „це-тройка“, с нейният характер на капризна парижанка, със сигурност показателите на Ожие биха били много по-добри и след 2019 г. още да се доближат до тези на адаша му.

Нека не пропускаме фактът, че преди да подпише за домашния си тим, от 66 поредни старта  (Монте Карло’13 г., до Монте Карло’18 г.) Себ Ожие е допуснал само 4 пъти да е втори в класирането на пилотите: от Льоб (Монте 2013), от Латвала (Швеция 2014 и 2017) и от Нювил (Швеция 2018), преди в рамките на 23 седмици, след Водафон Рали Португалия да е втори след Нювил.

2020 ESP Neuvile 005

снимка: лична фейсбук страница на нювил
ПОД ПРЕСА…  Тиери Нювил е в сандвича на Ярис – на 12 точки напред бърз съперник (Елфин Евънс), на две точки назад – амбициозен хлапак (Рованпера), на когото не му пука за авторитета на „батковците“.

Ожие обаче поставя нещата на обичайното им място след финала на Каталуня Коста Даурада 2018, за да завърши в Австралия с 6-а си титла в кариерата.

Следва също да се подсетим и за това, че тези 6 ралита, в които през 2018 г. Нювил е безпроблемен лидер на класирането, бяха точно онези състезания, за които в Довънби Парк започнаха чувствителните за Фиеста WRC Мк II промени, въпреки които французинът завършва годината с 4 спечелени кръга и титла за Уилсън.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев