• ...ЕФЕКТЪТ НА ДОМИНОТО ПРОДЪЛЖАВА: КАКТО СЕ И ОЧАКВАШЕ ТВЪРДИЦА-ЕЛЕНА -ОТЛОЖЕНО, В ПАНАГЮРИЩЕ ВИСЯТ 90 НА СТО...

     

  • ...ТЪРНОВСКИЯТ ЕТЪР РЕЙСИНГ ТИМ ГОТОВ С ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ СПИСЪК НА ЗАЯВЕНИТЕ ПИЛОТИ ЗА УИКЕНДА НАД ЛЯСКОВЕЦ...

  • ...ИЗВЪНРЕДНО! ШУМЕН АУТО СПОРТ С ЛИЧНА ПОКАНА ДО СТОЕВ ЗА УЧАСТИЕ В ПЛАНИНСКОТО ОТ ИМЕТО НА ШУМЕНЦИ...

За ЧРД Оги Христов си подари МиГ19 и прелетя над Преслав

Понеделник, 25 Май 2020 | Шумен, RallyXpress
За ЧРД Оги Христов си подари МиГ19 и прелетя над Преслав

ШУМЕНЕЦЪТ ПОПЪЛВА
ТРОЙКАТА НА ПИЛОТИТЕ,
СВЪРЗАНИ С АЕРОПЛАНИТЕ

2020 Aviatory
ДРУГИ ДВАМА – Антон Титов и Георги Гвоздейков, (на снимките) са пилоти от националния ни шампионат по рали, които, любителски (Титов) и професионално (Гвоздейков) са свързани с аеропланите. И двамата са притежатели на бревет, като този на пилотът на Октан Рейсинг е на летец, а на твърдичанина – за борд-инженер и чиито сертификат му позволява сега да работи именно в сферата на авиационния транспорт. Да припомним, че голяма част от пилотите в WRC са лицензирани летци на граждански вертолети, а голямата звезда на световните серии Колин Макрий дори стана жертва на вертолетен инцидент преди 12 години край дома си в Ларнак. 

ЗА СВОЯ ХРИСТОВ рожден ден, един от шуменските пилоти – Огнян Христов (на снимката) си направи не един, а два екстравагантни подаръка.

Дни преди да чукне 33 (честито, Христов!), състезателят стана собственик на отдавна снет от въоръжение МиГ19, един от първите 8 реактивни самолети, пристигнали в България през 1959 г.

А днес, навръх празника си, Огнян за първи път, след спортен автомобил, се пусна да пилотира и спортен самолет Злин, оставайки във въздуха между Шумен и Преслав и обратно на ешелон от 2500 – 3000 м. точно 47 минути.

„Невероятно изживяване, не е възможно да бъде описано“, похвали се пред RallyXpress шуменецът, малко след като и последната „капка“ авиационен адреналин беше се изпарила от него.

„Инструкторът ми даде контрола над излитането и по-нататък, като, разбира се, остави приземяването за себе си – обяснява Христов. – А машината е фантастична, чувствителна и лека за контрол.“

Както изглежда днешния рожден ден на Оги Христов му отварят още една „писта“ – след автомобилния състезателен лиценз, шуменецът се е замислил да направи възможното, за да получи и авиаторска „книжка“ – т.нар. бревет.

За ЧРД Оги Христов си подари МиГ19 и прелетя над Преслав

снимки: личен архив на огнян христов
ГОРД СОБСТВЕНИК НА ИЗТРЕБИТЕЛ… (горе) Автомобилният състезател е разперил ръце и драни със стил „победа“, стъпил върху своя „приземен“ от повече от 33 години МиГ19. (долу) Селфи с фанара на бойния самолет, преди Оги Христов да го свали, за да поставя нови плексигласови „прозорци“.


„Няма да е лесно, нито ще е евтино, но наистина усещането си заслужава“

Това е така, защото макар и чисто формално отпреди седмица Христов е горд собственик на „приземен“ изтребител, смятаният за уникална бойна машина МиГ19.

Понеже днес е неговият „ден-ден“, Оги не престава да се хвали с придобивките: започнал да разглобява машината, тръгвайки от фанара (капакът на пилотската кабина – бел. ред.), на който трябва да постави ново плексигласови „стъкла“.

1980 Aero Shumen

снимка: личен архив на георги радев
СТРОЕНИ ПРЕД ЛЕГЕНДАРНИЯ ИЗТРЕБИТЕЛ… (1987 г.) Шуменският аеро-клуб събран за обща снимка пред борд 857. В центъра на групата, с униформите на летци от гражданската авиация – началникът на клуба Георги Радев, а до него – съпругата му, също пилот, Дора Радева.

„Самолетът е бил собственост на шуменския аеро-клуб, а бордовият [номер] 857 e този, с който е пристигнал в България от тогавашния СССР“ – обяснява пилотът, който на първо време смята да премести над селската си къща край града, а на по-късен етап – изключително амбициозен проект, бавно и полека лека да направи опита, за да възстанови историята и самия изтребител.

„Хора от бившия клуб смятат, че може би става дума изобщо за първия реактивен изтребител, кацнал на авиобазата в Добрич преди 61 години. Открих един „номер на шасито“, сега преглеждам цялата документация [на МиГ-а], за да видя дали този  или друг [номер] е валиден за цялата машина.“

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев