• ...ОТ СТАРТА НА РАЛИСПРИНТ ПЕЩЕРА, ФЕДЕРАЦИЯ И ОРГАНИЗАТОРИ ЗАПОЧВАТ ДА ПОЛЗВАТ ЧЕШКАТА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ И СИГУРНОСТ ONI...

     

  • ...НОВИНАТА ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ ТИМ НА ДРАКОНА: ТИТЛАТА В ПЛАНИНСКИТЕ ИЗКАЧВАНИЯ ВЕЧЕ Е ОВАКАНТЕНА...

     

  • ...С НОВИ 45 ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ НА КЛАСИЧЕСКОТО ВЪРБИЦА, ЕКИПЪТ НА МЕГАПОРТ РЕЙСИГ ЗАВЪРШИ ПОДГОТОВКАТА ЗА СЕЗОНА...

Една корона падна от небето за Миро Ангелов и Мегапорт

Вторник, 06 Април 2021 | от Страшо Димов/RallyXpress
Една корона падна от небето за Миро Ангелов и Мегапорт

ВЪПРЕКИ ПАУЗАТА, ДА
СПАЗИМ ТРАДИЦИЯТА

В СЪБОТА, 10 април 2021 г., всички пилоти и фенове се виждаха на старта на Планинско Валери Великов, мемориалният старт в шампионата, който отваря сезона на класическите автомобилни състезания в България. Всеки, за който зимната пауза е била до гуша, се стягат за Шумен. Но както на два пъти вече става тази година, „короната“ не позволи на шуменци да се радват на най-доброто планинско, нито пилотите на се разкършат след зимата. Спазвайки обаче традицията през последните години, както преди началото на всеки един шампионат, днес RallyXpress публикува анализа си планинските изкачвания за сезон 2020 г.
2018 VV Pametnik SM

ПРЕЗ МИНАЛИЯ СЕЗОН Мирослав Ангелов (Мегапорт, Шкода Фабия R5 Ево) направи безпрецедентен в последните 23 години удар, печелейки три от четирите титли в класическите автомобилни надпревари в България.

Последователно пилотът потрети званието си в ралитата, след това стана и „планинар №1“, за затвори най-успешния в кариерата си сезон с първото място и в рали-спринта.

И докато първата и третата титла изглежда не подлежаха на обсъждане и каквото и да е съмнение и заради „пушката“, то короната в планинските изкачвания падна за Миро от небето.

Автомобилната Фортуна бе целунала Ангелов и той трябваше да е пълен непукист, за да разбере, че просто трябва да се пресегне, за да прибере и третата оферта.

Като състезател Миро Ангелов може да е упрекван от феновете за много недостатъци, но колкото и завистливо да се мрънка в мрежата, няма как да се отрекат две неща.

Първото и вероятно най-контра обосноваващо е, че за втора поредна Ангелов може да си позволи да има машина, като у нас е върха на сладоледа. И БГ-автомобилният проблем не е, че той има втора „ер-петица“, а че е само една и справедливо може да се каже: така паркура е само с един кон.

Една корона падна от небето за Миро Ангелов и Мегапорт

снимка: rallyxpress
ПОВТОРЕНИЕ НА 2019 Г., НО ВЕЧЕ С БОНУС ЗА ТИТЛАТА… За втора поредна година Ангелов бе най-бърз в Лясковец, но този път победата му имаше и шампионски привкус (горе). Съсредоточен върху часовника на старта – Миро Ангелов се е приготвил за старта в Благоевград, който трябва да донесе на пилота крайния успех в планинските за 2020 г. (долу)2020 BLG Miro Sngel NM 011

Между другото, опитайте се да прегледате цялата история на българските ралита, за да видите, че ситуацията е била се тая в продължение на много и дълги години.

001 Forma Hill Final

000

ФАКСИМИЛЕ от публикацията за успеха на МСА и пилота в последното за годината планинско надбягване от сезона и втората титла на Миро Ангелов. (виж ТУК за титлата на Ангелов).

Второто нещо, за което упреците към Миро са пълнене на фейса е, че като преуспяваща в бизнеса личност, Ангелов няма начин да пропусне да вземе онова, което идна едва ли не на тепсия при него.

Всъщност истински първенството в планинските изкачвания започна в Раховец-Лясковец. Там на действащия шампион от 2019 г. Пламен Камбуров му се наложи да се сблъска с втория пореден и още по-малко очакван технически гаф, този път в „кавалериста“, довел до излизане от трасето (едно от малкото за Камбуров) и до второ поредно отпадане от защитата на титлата.

Петър Гьошев, който обича да говори кратко, но емоционално, отбеляза само: „Е, ми сега ще трябва да ходим и в… Кюстендил!“. Той бе на старта, Ангелов беше направил своя манш, а репатрака сваляше нагънатото Мицубиши и Камбуров в кабината до шофьора.

2020 KUS GOR Kamburov SD 004

снимки: rallyxpress
ДВАТА ПЪТИ… в които техническите проблеми на шампиона Пламен Камбуров обърнаха въпроса за защита на титлата в питане дали тя няма да стане притежание на Миро Ангелов.

НАЙ-КРАТКИЯТ И НАЙ-КЪС
СЕЗОН НА ПЛАНИНСКИТЕ
В 29 ШАМПИОНАТА НАСАМ

СЕЗОН 2020 ОТБЕЛЯЗВА не само най-краткият (само 4 състезания) шампионат в планинските изкачвания в 29 сезона назад, но и най-късото по километраж първенство (общо само 88.61 км). Най-кратката „планинска“ година е 1993-а с 5 състезания, срещу миналогодишният минимализъм стои неоправданата мегаломания от 2006 г., когато между старта и финала имаше 7 състезателни месеца и 10 надпревари.
1997 HILL Lada


Всеки един от тримата точно си беше направил сметката: Камбуров – че титлата му се изплъзва, Ангелов гледаше към подноса с предлаганата трета титла, а Гьошев, за чийто екип Раховец-Лясковец бе състезателен тест, започна да пренарежда задачите на МСА.

В началото на сезона Ангелов изобщо не говореше за планинския, а единствено за защитата на титлата в ралитата и връщането на тази от спринта.

Това обаче само гласно. Защото преди Лясковец Ангелов заяви: „То аз така или иначе отпуска не ползвам, но и  сегашните четири откраднати дни, ще бъдат съкратени заради състезанието [Раховец].“ и зад това изпуснато изречение може да се прозре, че без точка в планирането, планинския също е влизал в намеренията на пилота.

Месец и половина по-късно, след като беше защитил титлата в ралитата, Ангелов водеше с 3 т. на Искрен Веселинов (Дианел Рейсинг, Хонда Сивик, НС3) и благоевградското Делвино щеше да решава кой от двамата ще е №1 в общото класиране.

Именно представянето на русенеца заслужава да бъде отбелязано по-специално. От една страна той можеше да се окаже първият пилот от толкова ниска група като НС3, който печели генерално класиране (три трети и едно 4-о място в общото подреждане), а от друга – този шанс му се падаше заради проблемите на Камбуров и включването на Ангелов в играта след Шумен.

Доколкото това може да се нарече упрек, то това, от което Веселинов страдаше е „липсата на коне“. Но пък каква езда демонстрира пилотът на Дианел, заслужаваща цялото възможно уважение и всички аплаузи от феновете!

2020 SHU Vesel DP 005

снимка за rallyxpress: дени павлова/варна
ПЪРВИЯТ ОТ ТРИ… Русенецът записа силно участие в мемориал Валери Великов и стартира първенството с първи от три последователни подиума.


Тук обаче не трябва да пропускаме и Алекс Бурдин, който е единственият пилот, успял да отмъкне състезателен манш на Камбуров и Ангелов, но по-късно изхвърлен от конкуренцията заради проблемите с техниката на неговата М-тройка.

Изброяването до тук е с една-едничка цел: да се види отчетливо факта, че дори и с двама супер-силни и супер-подготвени претенденти (Ангелов- Камбуров, две Фабия), един друг дует (Веселинов-Бурдин, Хонда и БМВ) реално направеше шампионата интригуващ.

Ако не във вариант „не се знае нищо до финала“, то във всеки случай преди Благоевград да се правят по 3-4 прогнози за генералното и по два пъти повече предвиждания за отделните класове.

2020 KUS Burdin VF 011

снимка за rallyxpress: васко фиданин-льоб
ПОТЕНЦИАЛ ЗА ПОВЕЧЕ ОТ МАСТОТО НА ПЪРВИЯ ДО ПОДИУМА… Ако има причина Бурдин да не е доволен от сезона си, то не е идеално планираната си езда, а техниката, която го подведе на самия финал на първенството.

Да отдадем първо обаче дължимото за 2020 на АСК Шумен Моторспорт, което неизбежно ни връща към отказа на в клуба да се правят на фокусници и тази година за 10 дни да направят мемориалното състезание за легендата Валери Великов.

Причината за натежалото отказване от този шампионат на шуменци е в пролетта на миналата година, срещу работещата като шуменското военно училище организация, клубът се сблъскваше нееднократно със схемата „как да прецакаме другарчето“, прилагана в града административно особено успешно.

Шуменският кръг трябва да се маркира от три факта: успешно организирано състезание, първата поява на нов тим и неговата победа – Ел-Ви Ауто Рейсинг (Панагюрище) и победа по протокол за Пламен Камбуров.

Но също и факта, че за първи път от четири старта, наетата от чехите Шкода Фабия S2000 даде дефект. Дали точно проблемът в екипа не беше първия сигнал, че на Пламен Камбуров ще се наложи да защитава титлата си доста по-трудно?

В последствие, с омасленото задно колело и излизането на пилота извън трасето на Раховец-Лясковец, въпросът се трансформира до – ще успее ли Ангелов да се натовари с третата титла?

Първенството за 2020 г. обаче записа и невижданите до този момент в една година две дисквалификации (Осогово и Българка), които пилотът на Грийн Фокс Моторспорт Васко Въжаров отнесе все заради използването на нерегламентирано от федерацията гориво.

Особено спорна бе ситуацията в Благоевград, където, позовавайки се на своите правомощия

директорът на състезанието Жоро Стоянов – точно според регулациите - допусна Въжаров до неделния старт, но без право на класиране. (виж ТУК)

2020 BLG Vajarov Gaff 000

ФАКСИМИЛЕ от решението на спортните комисари за дисквалификацията на Заю-Баю, както и копие от решението на УС на АФБ за наложената на пилота на Грийн Фокс МС глоба от 1000 лв.

Безспорно решение, на което Стоянов имаше пълно право, но и което доведе до отказа на Царски от участие като знак на протест, а също и до объркването на публиката, за която Въжаров бе първенец и най-бърз пилот.

Нещо което спикерът на състезанието така и не успя да обясни разбираемо, зарязвайки банализираните и щамповани псевдо-шоуменски изрази.


2020 001 Forma Hill Teams

Не толкова разнообразие в иначе ясната територия на отборното класиране, колкото преявена на момента амбиция за двойна шампионска титла, направи с появяването си панагюрския Ел-Ви Ауто Рейсинг. Дори след победата им в Шумен и с първото място на Камбуров, бързо се намериха експерти, които да предрешават отборната титла.

Онези, които ги опровергаха, бяха взводът от пилоти на Грийн Фокс Мотоспорт, а заедно с Мегапорт Рейсинг и АСК Стара Загора, поставиха новобранците от Панагюрище на първото място след стълбицата. 

САМО ФАКТИ ОТ ПЪРВЕНСТВОТО НА ПЛАНИНСКИТЕ ИЗКАЧВАНИЯ ЗА СЕЗОН 2020

НАЧАЛОТО НА сегашното първенство в скоростните планински изкачвания, за огромно разочарование беше короно-стопирано още в Шумен. Точно преди година по това време COVID-19 точно набираше сила, още не бяхме свикнали с малките, но под Кьошковете се събраха толкова хора, сакаш пандемията беше само един пореден фейк, а мемориалът за легендарния български пилот започна, премина и завърши така, както това е било винаги – интригуващо, напрегнато и с остра местна конкуренция, в която се появи и първият чужденец, стартирал с прототип – Емил Жиня.

2020 HILL Champ vs Vize

Сайтът с новините в българския автомобилен спорт събра повечето от най-важните факти, които дават допълнителната картира на това първенство и са встрани от турбините, секундите, сликовете, скоростта или бензина.

» Мемориалът за Вальо се оказа – напълно разбираемо – най-посещаваният старт от шампионата – 49 автомобила. Напълно според шуменската рецепта, под Кьошковете обаче се събраха и онези от ралиджиите, които няма търпение да пробват какво са направили с машините си след края на 2019 г. Рекордната посещаемост обаче остава именно за тази година, когато на старта имаше 8 машини, а стартовата процедура бе намалена наполовина – на всеки 30 секунди.

» Ако не се брои, че Емил Жиня (Рум, Норма М20 FC, на снимката на Петко Станчев, долу) бе най-бързият извън националната конкуренция, първенството на планинарите започна така, както и предишния сезон – Пламен Камбуров (Шкода Фабия S2000, НС1) спечели пет от пет манша и изглеждаше сакаш всичко ще е като под индиго и през 2020 г.

2020 SHU Ginea PS 005

2020 SHU El0Vi uto 244» Шумен беше дебютният старт на новия панагюрски тим Ел-Ви Ауто, основан от Лъчо Воденичаров, който записа безпрецедентен старт в кариерата – първо състезание и първа отборна победа, допълнила победата на Пламен Камбуров с успеха на Симо Иванов (4-и в генералното класиране, 2-и в НС2) и неговото Субару Импреза WRX.

Отделно отборът прибави към актива си и рекордното постижение на Камбуров на това трасе, записано от пилота във финалния състезателен манш 1:51.701 мин (120.858 км/ч).

Впрочем, за разлика от 2019 г., когато освен рекорд в Шумен, бяха направени корекции на най-добрите времена в още две състезания (Стефан Стоев – в Гоце Делчев и Камбуров – на Българка), 2020 остана само с този рекорд.

» Три срещу една на Камбуров са победите през миналата година, които шампионът в генералното класиране Мирослав Ангелов (Мегапорт, Шкода Фабия R5 Ево) записа, като общата дистанция на победни километри (ксалификационни и състезателни маншове) за него е 46.70 срещу 16.75 за пилота на Ел-Ви Ауто Рейсинг.

» Пламен Камбуров има най-много спечелени квалификации в миналото първенство – 8, срещу 3 на Илия Царски (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) и 1 на Любен Каменов (в шампионата с лиценз от Стара Загора, Мицубиши Лансър Ево 8, НС1).

» Лидерът на Мегапорт Рейсинг Мирослав Ангелов е пилотът, спечелил най-много от състезателните маншове – 9, следван от Пламен Камбуров – 3 и Александър Бурдин (Дианел Рейсинг, БМВ М3, НС2), който получи победата във втората кюстендилска квалификация, след декласирането на Васко Въжаров (Грийн Фокс МС, Опел Астра НС1.

» Единствен от шампионите пред 2019 г Пламен Камбуров успя да повтори титлата си, но не от генералното класиране, а тази от НС1 и то след като спорът около „законността“ на автомобила на основния му конкурент за званието Алекс Кръстев беше решен на „зеленото сукно“ от Трибунала на АФБ.

2020 KUS Stefan Georg VF SM» След дълга пауза, през която на два пъти бе вице-шампион в Х4, бившият шампион на България в ралитата и обявен за най-добър състезател за 1997 г. Стефан Георгиев (на снимката, Стара Загора, Форд Ескорт RS) се завърна на върха на класирнето в шампионата на НС2, печелейки титлата предсрочно (победата с 2 първи места) преди старта на кюстендилското планинско в края на октомври. Това беше доста силен за заралията шампионат, в който Бурдин и Иванов бяха достойни и много корави съперници за титлата.

» Друг бивш шампион, който имаше „извинени“ отсъствия през предишните два сезона, преди през 2020 г. да се завърне и спечели върха на НС3 (две победи), е плевенчанинът Ивелин Чапанов (Стара Загора, Рено Клио).

2020 BLG Chapanov SD 012

снимка: rallyxpress
ЗАВРЪЩАНЕ НА ТЕРЕНА… След дълго отсъствие от пистите, Чапанов се появи обратно на терена, за да вземе титлата в НС3, за която до последно не можеше да победи габровеца Стефан Стоев.

» С първи сезон, в първи нов отбор и първи сребърен медал от НС2 за пилота на Ел-Ви Ауто Рейсинг Симеон Иванов завърши 2020 г. Всъщност тъкмо силното представяне на Симо е в основата на призовото класиране на панагюрската команда.

» В четирите състезания  от най-краткия планински шампионат, в квалификационните и състезателните маншове са изминати точно 88.61 км.

» Общо в четирите старта от шампионата миналата година стартираха 83. пилоти, два пъти повече от предишния сезон, но рекордът продължава да бъде на 2018 г., когато общия брой на участниците е бил 121.

» За трети път в историята на планинско Благоевград, след 2017 и 2018 г., състезанието край Делвино бе излъчвано на живо в ю-туб, като уеб-камери бяха разположени на четири от най-интригуващите пасажи по трасето. Защо само 4? Защото покритието на мрежата позволяваха това, а благоевградчани не искаха да изпуснати най-малка възможност, за да покажат състезанието си.

2020 BLG You Tube TV SD

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев