• ...ОТ ДНЕС ВЪЗСТАНОВЯВАТ ТРЕНИРОВКИТЕ И ТЕСТОВЕТЕ НА ДРАКОН, ВИЖТЕ ПРИ КАКВИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ЩЕ СТАВА ТОВА...

     

  • ...ПРИЯТЕЛИ! НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ ПАЗИТЕ, СЛЕДВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И ОСТАНЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ!!!

     

  • ...ДОБРА НОВИНА ВЪВ ВИРУСНИТЕ ДНИ:  ПРЕЗ ВИДИН И ТЪРНОВО, БЪЛГАРСКАТА ШКОДА ФАБИЯ R5 ЕВО, ПРИСТИГНА В ТВЪРДИЦА..

     

Днес Патриархът започва 80, честит юбилей, Мартин Холмс!

Събота, 25 Април 2020 | от Страшо Димов, RallyXpress
Днес Патриархът започва 80, честит юбилей, Мартин Холмс!

С ДНЕШНИЯ ден Патриархът на рали-спорта Мартин Холмс (на снимката), стартира в своята 80-а годишнина. Така е известен сред гилдията на автомобилните журналисти, за които ралитата са тема №1. За Мартин често казват, че е човекът, който познава този спорт така, както никой друг и който е запазил всичко най-важно от световния шампионат. Определят го и като гурото на световните серии, при това съвсем не е случайно. Защото зарязалият кариерата на адвокат от Уокинг, Съри, юрист се посвещава изцяло на новинарството, което и до този момент не спира да прави.

Отгоре на всичко мистър Холмс е и не само журналист, професионален фоторепортер и издател, но и навигатор, записал на сметката си 85 старта в националното и световното първенства и със сигурност единственият вестникар, който е национален шампион на Обединеното кралство.

Това е през 1966 г., когато в партньорство с Рой Фидлър (Триумф 2000) печелят титлата на Острова един етап преди финала на Бормът Рали.

Днес Патриархът започва 80, честит юбилей, Мартин Холмс!

снимка: личен архив на мартин холмс
ДВОЕН ДЕКИШ… Райд Полски,1976 г. Мартин Холмс е провесил две камери на врата си, за да запечата най-важното на филмите от полското рали.


Трудно може да се оцени фактът, а и малцина знаят, че в тези 80 години Мартин Холмс е написал 33 книги Пирели Световно Рали, единствената серия, която е с такава продължителност и тираж, доближаващ половин милион! Все постижения, който надали ще бъдат подобрен в следващите 15-20 години.

Към тази серия от годишници с всички подробности в шампионатите от 1973 г. насам, да добавим и трите издания книгата Рали-Навигатор, с която Холмс излиза извън не само извън формата на журналист, но и далеч надскача стандартния ко-пилот.

1966 BRC66 FidlerHolmes Tr

снимка: личен архив на мартин холмс
ПРЕДСРОЧНО ШАМПИОНИ… 1966 г. Рой Фидлър и Мартин Холмс позират преди старта на рали Бормът, а един специален етап преди неговия финал, двамата вече са шампиони на Обединеното кралство.

Това, че е добър приятел и познат на над три поколения състезатели, няма смисъл да бъде обсъждано. По-важното е, че е личен приятел на най-големите фигури в този спорт – като се започне със сегашният президент на ФИА и колега в спорта - навигаторът Жан Тот, и се мине през такива легендарни имена на ралитата като Ове Андерсън, Шекхар Мета (бившият президент на комисия Рали във ФИА), Тимо Макинен, Пенти Айрикала, британските звезди Джон Хъгланд, Били Колеман и се завърши с Жан Раньоти, на които Мартин Холмс е бил партньор в общо 85 ралита.

Това са все имена, самото произнасяне на които за истинските познавачи на спорта са нещо много повече от известни фамилии – те са история и те карат да застанеш мирно.

Впрочем именно с Раньоти и Рено 5 Турбо на 24 ноември 1981 г. в Ломбардия Рак Рали приключва кариерата на щурмана Мартин Холмс, отстъпвайки мястото на вестникаря Холмс.

20091127 PWRC 32

снимка: личен архив на мартин холмс
ПОСЛЕДЕН ТИРАЖ… 2010 Г., печатницата в Дочестър. Майсторът на поточната линия, изработваща корицата на Пирели Световно Рали, проверява екземпляр от 33-ото издание на годишника (на малката снимка)

А в ралитата, както се казва, като ко-пилот Мартин бе видял и 2, и 2000. Включително и тежката катастрофа в 25-о издание на финландското 1000 езера през 1975, когато с по-малкия от двамата братя Кинсилехто – Юхани, тотално бракуват един Форд Ескорт RS 1600 Mk I.

1975 FIN Martin Crash

снимка: личен архив на мартин холмс и архив на rallyxpress
КРАСИВ ПОЛЕТ ПРЕДИ УЖАСНО ПРИЗЕМЯВАНЕ… Финландско-английският екипаж Юхани Кинсилехто и Мартин Холмс отскачат от един от трамплините, преди пилотът да изпусне контрола над Ескорт-а и да го бракуват тотално.

МОЖЕШ [ДА УЧИШ], НО МОЖЕ И ДА НЕ Е ПРИЯТНО…

MSp dreamОТ ТРИМАТА учители в занаята (първите двама в редакцията - Любен Генов и Николай Куманов), Мартин Холмс заема особено място. Защото ако уроците на Любо и Батето [Николай] бяха ежедневни в хода на производството на вестника, тези на Мартин бяха повече виртуални: телефонни забележки и изпратени по факта конспекти като за познатите през 80-те години „зачоти“ във юридическия факултета, иначе описано сега като „шейкдаун“ преди изпитната сесия.

За първи път очи в очи с Мартин се видях на входа на Киното в Монте Карло, обичайното място за пресцентъра на ралито. Валеше проливен дъжд, срещу който се борех с един фирмен чадър на Кастрол за трима.

„Да-а-а. Типичен българин и то с чадър! Значи опасен…“, обобщи с черен хумор Холмс, визирайки лондонския мост Ватерло и атентата срещу изключителният български писател Георги Марков.

Нямам представа как съм изглеждал, но явно е, че съм премълчал ругатните, защото две вечери по-късно, в Гап, вечеряйки с Мартин, колкото и да му бе трудно, каза: „…шегата не беше добра за теб…“

Остана удивен, че всяко едно от писмата, които между 1976 и 1980 г. изпращах лично до него и на адреса на Кастрол Рали Бюлетин, така и не са му предавали. Сега си мисля, че те просто не заминавали от София и си е цяло чудо, че не са ме рендосвали другарите от ДС.

Когато му обясних колко и как е трудно да се стига до информацията за спота извън България (тема, която заслужава да бъде описана за времето на безинтернетието и сегашните технологии), рошавата като на професор по математика глава единствено се клатеше неодобрително.

Казах си: „Е, точно този да не ти е учител!“, припомняйки си традиционните наказания с показалката в английските колежи. Попитах, дали мога да взимам „уроци“ при него (сега им казват дистанционно обучение), като по факса изпращам/получавам конспектите?

Отговори: „Можеш [да учиш], но може и да не е приятно…“ След третата емисия по факса стана ясно, че е бил прав както винаги. Така че когато през 1995 г. видях България и името си на четвърто място (заради азбучната подредба, разбира се) в списъка от 43 имена „…за помощта на колеги, на които благодаря…“, ми светна, че може заслужено и да съм се разминал с някоя и друга „показалка“.

Преди мен, в продължение на 4-5 години, рали-новините от БГ беше изпращал видинчанинът и един от организаторите на рали Вида Веско Димчев.

И така до последното издание на Пирели Световно Рали фигурирах в престижния списък като българската връзка (източник) на Мартин Холмс за онова, което ставаше със спорта у нас.

1990 ZLA TabatonMartin

снимка: архив на rallyxpress, неизвестен автор
НА КОЛЕНЕ ПРЕД СПОРТА… Албена, 1990 г. Мартин Холмс е коленицил, за да направи добър кадър с лицето на Фабрицио Табатон бъдещият победител от българския кръг в еврошампионата Фабрицио Табатон.

След това, между 2001 и 2010 г. Мартин вече редовно получаваше годишникът АС, а информациите му редовно бяха във водещите новини на RallyXpress.

Няма как да забравя последния по дата „урок на живо“ в пресцентъра на Рали България WRC. Това беше четвъртото посещение на англичанина у нас и по време на дългата ни вечеря При Соте, от акредитираните близо стотината новинари от чужбина, Мартин изброи десетима, чиито публикации и издания си струва да бъдат следени.

„И те не пишат просто…“
„…просто? Какво имаш предвид?“
„Не и в този [смисъл] случай . Не използват кратките изречения и просто писане. Простото писане издава простото мислене. Правят го, защото често им се случва да забравят каква е била идеята им, а след това трудно се връщат в началото ѝ и същността на онова, което искали да кажат.“

Не беше изказване от ласкавите. Изобщо. Но беше и добър урок, за да разпознаваш можещите от искащите.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев