• ...МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ И ГЕОРГИ ГАДЖЕВ СПЕЧЕЛИХА ВЪВ ВИДИНДСКИЯ СПРИНТ И ВТОРАТА ПЛАНИРАНА ТИТЛА ЗА СЕЗОН 20-20...

     

  • ...САМО ЗА ДВЕ СЕДМИЦИ ЕМИЛ ДЕНЕВ-ПРОКУРОРА БЕ ПРИНУДЕН ДА СМЕНИ ДВАМА НАВИГАТОРИ, ВТОРИЯТ Е ПЪЛЕН ДЕБЮТАНТ...

     

  • ...24 ЕКИПАЖА СА РЕГИСТРИРАНИ ЗА ВИДИНСКИЯ СПРИНТ В НЕДЕЛЯ, ДОМАКИНИТЕ С ИЗРАВНЕН ЛИЧЕН РЕКОРД ЗА ЧУЖДЕНЦИ НА СТАРТА...

     

Два важни рестарта в Шумен и два впечатляващи дебюта

Четвъртък, 17 Септември 2020 | Варна/Севлиево, RallyXpress
Два важни рестарта в Шумен и два впечатляващи дебюта

ВРЕМЕНАТА НА ЖИВО

2016 Time Keeping
ДВУДНЕВНАТА НАДПРЕВАРА в юбилейния старт на шуменското Стари столици може да следите на живо ТУК

ЮБИЛЕЙНОТО издание на шуменското рали Стари столици ще отбележа едновременно два важни рестарта на кариерите и два впечатляващи дебюта този уикенд. Разбира се, като любопитен момент не може да се отмине това, че за първи път в състезанията ще се пусне националният шампион за 2017 г., първият състезател, който печели първенството с автомобил от категорията 2WD – Тихомир Стратиев.

„Сметнах, че е морално да участвам точно в юбилейното Стари столици, ралито, след второто място на подиума в което през 2017 г. станах шампион в националното първенство“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт варненския пилот.

Преди три години състезателят на варненския АСК Марина моторспорт кара Пежо 208 R2, същият автомобил, с който ще се представи на старта пред хотел Шумен в събота след обед.

През тази година Стратиев успява да постигне третата от най-големите разлики в точките в края на шампионата по рали, завършвайки с 53.6 т. аванс пред каращият еднотипен автомобил за Григоров Рейсинг Григор Григоров  - 103.8 т.

Фактът, че Стратиев (негов навигатор сега ще е Калоян Атанасов) не е с познатия през 2019 г. прототип на Форд, пилотът обяснява с тежката пандемична криза (скъпа, далечна и трудна логистика), както и с факта, че туристическият бизнес, в който е ангажиран Стратиев, също е понесъл тежки удари от COVID-19=

2020 STS Tiho Stratiev PER

снимка за rallyxpress: личен архив на тихомир стратиев
ПАЛЦИТЕ СА ГОРЕ, НАДЕЖДИТЕ СА СЪЖИВЕНИ… Тихомир Стратиев (вляво) и ко-пилотът му Калоян Атанасов показват с пилотския знак, че са готови за старта в Шумен.

Ако във връщането на Стратиев любопитното е смяната на „оръжието“, то далеч по-любопитно е положението с появата на баща и син Парашкевови.

Христо Парашкевов (на снимката горе) е добре познат от ралитата и планинските състезания, който след ужасяващият инцидент на планинско Пещера през 2013 г. изчезна от сцената.

След като тогавашното му Субару Импреза WRX се наложи да бъде бракувано и разпродадено („Най-щастлива беше жена ми, когато разбра, че скоростната кутия отива за кухненско оборудване!“ – Парашкевов), мнозина отписаха от сметките бързият севлиевец.

И се оказва, че са бъркали, защото от 2014 г., упорито, тихо и полека Ицо Парашкевов работи по друго Субару (вариант на модела 22В), с което ще рестартира кариерата си.

„Не са два, а три дебютите - уточнява пилотът. – Първо – с новата кола, второ – в Стари столици юбилейно и, трето – със сина ми.“

Два важни рестарта в Шумен и два впечатляващи дебюта

снимка за rallyxpress: личен архив на христо парашкевов
ПОРЕДНИЯ ЕКИПАЖ ОТ БАЩА И СИН… Христо Парашкевов (вляво) с наследника и навигатор-заек Манол, позират пред току-що сваленото Субару Импреза в легендарното севлиевско село Сенник.


Манол Парашкевов, 21-годишен, ще седне в колата за своето първо състезание като навигатор.

„А, направихме един опит през миналата година по трасето на Дряново, за да го опишем завоите и после да ми диктува. Справи се добре. Не, по-точно е – много добре за първи опит.“

Сега стартът на баща и син е повече, „…за да видя, дали надпреварата ще предизвика някаква тръпка, и, ако има ефект – да мислим за бъдещето.“

Така че в Шумен Парашкевов/Парашкевов нямат никакви цели или амбиции, освен едно участие. А какъв ще е резултатът за бъдещият студент в Техническия университет в София и дали севлиевската фамилия тепърва ще влезе (пилотът – да рестартира) в първенството, ще е ясно много скоро. Защото и учител, и ментор, и шеф на екипа от габровския АРА Моторспорт е Христо Парашкевов, доказан спринтьор в автомобилизма.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев